Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

FIATALOK ÍRJÁK
MLADI PIŠU

БАШТЕ

    Постоји много лепих и уређених башта. Мени је најлепша башта моје школе. Сваког пролећа имамо организовану акцију за очување и уређење школске баште. Тада сви разреди саде и уређују башту. Неки саде цвеће, неки грабљицају грабљицама, а неки чисте. На лето башта изгледа предивно. Тада све цвета и буја. Цвеће пушта своје мирисе и лепоту. Школа постаје много лепша. Заједно са другарима сам направила и једну клупицу на коју често седнем и уживам у дивном призору и у цвркуту птица.
    Баште су украс целог света и зато сви ми треба да их чувамо и уређујемо.

ЗАПУШТЕНИ ПАРКОВИ

    У Србији постоји много опустелих паркова. Некада су они били одржавани, уређени и сређени.
    Данас је то много другачије. Паркови у којима ми деца проводимо своје време су запуштени и неуређени. Свуда унаоколо се налазе отпадци иако постоје канте за смеће. Љуљашке, тобогани, пењалице и све друге справе и играчке су или иструнуле или поломљене, тј. уништене. На местима где је предвиђено цвеће расте коров. Трава је веома висока и нема ко да је покоси. Сам призор запуштених паркова је очајан. И ако неко од надлежних направи клупу или поправи љуљашке и друге справе за тре се нађе неко од грађана и  то уништи. Затим, многи млади уметници графитима немилосрдно шарају сваку слободну површину.
    Да би нам околина била лепша, морамо је чувати. Зато постоје канте за рециклажу и ако би свако од грађана савесно разврставао отпадке, околина би нам била много лепша, уреднија и, најважније, здравија.

Ања Радуловић
VII а разред
ОШ „Чех Карољ“ Ада

HOGYAN MENTHETNÉNK MEG A FÖLDET?

    Elszomorít, hogy mennyire nem figyelünk oda a környezetünkre.
    Szégyen, hogy nagyon sok embert nem is érdekel a környezetvédelem, de tudjuk, hogy a Földet mi tettük ilyenné, amilyen állapotban most is van. Rengeteg növény, állat és ember hal meg a szennyezett levegő, víz és föld hatása miatt. Emberek! Tennünk kell valamit, méghozzá nagyon gyorsan. Amit lehet, hasznosítsunk újra, és ne vegyünk olyan termékeket, amiből sok szemét keletkezik. Csak olyan dezodorokat vásároljunk, amin egy kis földgömb rajza van és keveset legyünk a napon, amikor erős UV sugárzása van, főleg nyáron. Hagyjuk otthon autóinkat és inkább gyalog, kerékpárral induljunk útnak, vagy válasszuk a tömegközlekedést. A fűtést, ha lehet, inkább úgy oldjuk meg, hogy ne szennyezzük vele a levegőt. A boltokba vigyük a saját bevásárló szatyrunkat vagy kosarunkat otthonról, és ne kérjünk nejlonzacskót.
    Rengeteg dolgon tudnánk változtatni, hogy megmentsük a Földünket, de ehhez összetartásra és közös akaratra van szükség!

Móricz Anett


„AZ ÉN KEDVES KISFALUMBA
A MESSIÁS BOLDOGSÁGOT
SZOKOTT HOZNI”

    A karácsony a család legszebb ünnepe. A házakat ilyenkor fenyőfa- és mézeskalácsillat lengi be.
    Az esti misét hallgatva díszítettük a karácsonyfát. A testvérem és én a díszeket és a szaloncukrot akasztgattuk a fára, anya a csillagokat és a sujtást. Amikor anya nem figyelt, lopkodtuk a szaloncukrokat. Később anya hozott papírt, én meg festékeket. A kezünkkel pecsételtük a papírt, így egyedi csomagolópapír lett.
    A munka befejeztével álmosan, szinte négykézláb mentünk fel aludni. Reggel apa simogatva keltett fel. Nagyon meglepődtem, mert Mikulás-jelmezben volt! Álmos szemmel lementem, ahol a karácsonyfa már készen állt és a szemem sarkából lestem az ajándékokat.
    – Kitti, vedd fel a kabátod, megyünk a misére! – mondta ekkor anya.
    Mise közben csodáltam a plafonig érő karácsonyfákat. Megtetszett a kisjászol is…
    Siettünk haza megnézni az ajándékokat. Leültem a karácsonyfa elé, és gyorsan bontani kezdtem a csomagokat. Már nagyon kíváncsi voltam, hogy mit kapok! A rózsaszín napló. Egy kicsit tud beszélni. A ceruzája meg olyan, hogyha írsz a papírra, nem látszik meg rajta. Csak egyfajta fény segítségével lehet látni a betűket. Pont ilyet akartam!
    Mindenki megköszönte az ajándékokat!
    Ahogy lassan leszállt az éj, elcsöndesedett a ház is. Csak az adventi koszorú négy gyertyája pislákolt az asztalon.

Pajdusák Kitti, V.f osztály
Cseh Károly Általános Iskola, Ada


A DIÁKOK IS RÉSZT VESZNEK
KÖRNYEZETÜNK MEGVÉDÉSÉBEN

    Adán is működik egy csoport, ahová diákok járnak. Itt környezetvédelemmel foglalkoznak, közben tanulnak is sokat a természet megvédéséről.
    Sajnos, elég kevés diák jár ebbe a csoportba, pedig ez nagyon komoly dolog és komolyan kellene venni, mert lehet, hogy 100-1000 év múlva már nem lesz élet a Földön, mert mi emberek tönkretesszük! Ha minden ember csak egy keveset tesz a környezetünkért, az már sokat jelent és mi, diákok szerencsések lehetünk, hogy segíthetünk, és jobbá tehetjük a világot. Sok felnőtt nem vigyáz a tisztaságra és szemetel, a gyerekek meg természetesen róluk vesznek példát és ők is szennyezik szemetükkel a természetet, de azért akad olyan ember, akit érdekel, hogy mi lesz az unokájával, vagy annak az unokájával, hogy azoknak is legyen életük, ahogy az őseink is megőrizték nekünk a földet. Nekünk is ezt kell tennünk. Ahogy már említettem, akadnak olyan emberek, akik foglalkoznak a Földdel, de sajnos, a mi országunkban még elég kevés a száma az ilyen embereknek.
    Ezért arra kérem a tisztelt olvasókat, hogy tegyenek valamit Földünkért. Például, a műanyag üvegeket válogassuk szét, és ha majd újból karácsony lesz, töves fenyőfát vásároljunk, és utána kiültethetjük. Vagy, ha vásárolni megyünk, vigyünk saját szatyrot, és abba pakoljunk, ne kérjünk újabb műanyag zacskót. Talán ha erre odafigyelünk, tovább lesz élet!

Farkas Réka, Ada,
Cseh Károly Általános Iskola, 8.c.

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA