Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Anyanyelvünk ápolása...

    … az egyik fő célja a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesületnek, de nemcsak ez és a tevékenysége sem kizárólag erre irányul. Az egyesület tavalyi évi tevékenységéről, idei évi munkatervéről, pénzügyi helyzetéről és más fontos témákról volt szó 2009. december 18-án megtartott évi közgyűlésen.
    A megjelent egyesületi tagokat dr. Hódi Éva elnök üdvözölte, aki a munkatestületek megválasztása után beszámolt a Nyelvművelő Egyesület 2009. évi tevékenységéről. Ezek közül kiemelném: a könyvbemutatókat, az április 11-én megtartott költészeti délutánt az általános iskolások részére, a költészet napja alkalmából, a Kazinczy-emlékmű-sort, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozatát, a honlap rendezését (dr. Hódi Sándor nemes feladata e ténykedés), a különböző rendezvényeken, versenyeken való részvételt és néhány külföldi vendégcsoport látogatását. A nyárra tervezett magyarországi kirándulás sajnos elmaradt. A beszámolót hozzászólásával dr. Hódi Sándor egészítette ki. Ágoston Ibolya a tavalyi pénzügyi helyzetet vázolta: az összbevétel 772.000 dinár volt, míg az összkiadás kb. 688.000 dinárt tett ki, amiből látszik, hogy az egyesület jól gazdálkodott és pozitív mérleggel zárta az évet! Itt az is elhangzott, hogy a nyelvművelő napokra az egyesület az önkormányzattól nem kapott anyagi támogatást (!?) és a pályázatokon nyert pénzeszközök is jóval e rendezvénysorozat után (decemberben) érkeztek meg a folyószámlára. Gruber Ferenc (a községi tanács tagja) rövid magyarázata után a jelenlévők elfogadták a pénzügyi jelentést.
    Az egyesület idei évi munkatervét úgyszintén dr. Hódi Éva ismertette. Ebből néhány tételt címszavakban ismertetnék: a) 4 könyvbemutató, illetve más rendezvény; b) a költészet napjának megünneplése; c) Ada-napi könyvbemutató; d) hazai és külföldi rendezvényeken való részvétel (versenyek, nyári táborok); e) Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok (október 7-9.). Az idén 40 éves lesz e rendezvénysorozat, és erről meg szeretne emlékezni az egyesület!
    A pénzügyi terv a 2010-es évre 900.000 dinárt irányoz elő mind a bevételek, mind a kiadások tétel alatt; az idén számítanak az önkormányzat hathatós anyagi támogatására is!
    A közgyűlésen tisztújítás is történt, ugyanis az elnökségnek és az ellenőrző bizottságnak lejárt a mandátuma; elhangzott egy javaslat, hogy az eddigi tagok maradjanak meg mind az elnökségben, mind az ellenőrző bizottságban. Azonban az elnökségbe egy új jelöltet is ajánlottak és miután a tikos szavazás lezajlott (18-an szavaztak, 1 cédula érvénytelen volt), megismertük az elnökség (5 tagú) és az ellenőrző bizottság (3 tagú) tagjait. Az elnökség tagjai: dr. Hódi Éva, dr. Molnár Csikós László, Szabó Szabados Ilona, Csincsik Rózsa és Lakatos Éva (új tag), az ellenőrző bizottság tagjai: Ágoston Ibolya, Varga Lívia és Baranyi Zsuzsanna.
    A különféle napirendi pontok alatt megvitatták a tagsági díj összegét és tekintettel a nehéz pénzügyi helyzetre, abban állapodtak meg, hogy az idei évre marad a 100 dináros tagsági díj.
    A közgyűlés végül koktéllal zárult.

Bálizs Géza

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA