Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. április

Címoldal
Mi jöhet még ezután?
Községi hírek, események
Napirenden a beruházások
A Moholi Helyi Közösség tanácstag-jelöltjeinek listái
A sport ünnepe
Jutalom a példás családoknak
A csókai 39. MIRK eredményei
Növekvő munkanélküliség
Országos táncbajnokság Adán
Világválság
Tojásfestő-verseny volt Moholon
Nagyobb figyelmet érdemelnek a tűzoltók
Remélem, hogy a terveink megvalósulnak
Néhány gondolat az újságírói etikáról
Külön takarékossági terv
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Az adai zsidóságról
Az adai Egyházközség története - III
Teológiai gondolatok
Magas vérnyomás
Rendhagyó üdvözletvolt betegeimhez!
Kevesen licitáltak
Az adai címeres nemeslevelet kapott családok betűrendes névjegyzéke – XII.
Paintball
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Húsvéti ünnepségek Adán és Moholon
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

A sport ünnepe
  • Ada sportolói 15 évi kihagyás után, március 28-án sportnapot tartottak, amikor megválasztották a 2008 év legjobb sportolóit, egyesületeit és edzőit. A helyi önkormányzat és a Sportközpont szervezésében sportolóink ezúttal a sportpályákon kívül, az adai Park szállóban találkoztak, barátkoztak, ismerkedtek egymással. Az ünnepség délben vette kezdetét egy kiállítással, majd zene mellett, szórakozással, sportbállal fejeződött be.

    – Ennek a megmozdulásnak, amit 15 évi kihagyás után újra elindítottunk, az a lényege, hogy a gyerekek – a sportolók – még jobban megismerjék egymást, barátkozzanak egymással, hogy a sporthorgászok megismerjék a karatézókat, a pingpongozók a focistákat…, hogy ezáltal még jobban népszerűsítsék a sportot, a sportszellemben való nevelkedést – emelte ki Dragoljub Mrđanov a Sportközpont igazgatója. Azt hiszem sikerült megtalálni azt az utat, amin a jövőben már nyugodtan léphetünk előre. Elmondhatom még, hogy a Sportközpont minden évben szorgalmazta a község legjobb sportolóinak megválasztását, egy hasonló sportnap keretein belül, de eddig nem járt sikerrel. Ezúttal azonban a polgármester határozott kiállása amellett, hogy szervezzünk egy ünnepélyes találkozót a sportolók számára, amikor kihirdetnénk a legjobb sportolókat, egyesületeket, edzőket, sikerrel járt. Az elhatározást rövid időn belül sikerült megvalósítani, megszervezni az ünnepséget és talán épp ezért voltak fogyatékosságai is, de mégis sikerült megtenni az első lépést, ami köztudottan mindig a legnehezebb. Remélhetőleg a következő években is szervezünk sportnapokat, sőt azon dolgozunk, hogy ez hagyománnyá váljon.


Bilicki Zoltán polgármester nyitotta meg a 2009-es adai sportnapot

    Március 28-a volt az a dátum, amikor sportünnep volt Adán. Marad ez a dátum, vagy változik az időpont?
    – Ez nem tervezett és előre meghatározott dátum volt, de figyelembe kellett venni a csapatok elfoglaltságát, a versenyeket, ezért is sürgetett az idő. Elmondhatom, hogy ezt a manifesztációt legalkalmasabb a téli hónapokban megszervezni, amikor a csapatok már befejezték, illetve még nem kezdték el a versenyeket. Ez a kérdés még megbeszélés tárgya. 
    Ugyanaz nap délben egy rögtönzött kiállítás nyílt a hotel egyik termében, amin keresztül a klubok bemutatták – trófeákon keresztül – az utóbbi időkben elért eredményeket.
    – Igen, a kiállítást sikeresnek mondhatjuk mindannak ellenére, hogy nagyon rövid idő állt a klubok rendelkezésére, hogy összegyűjthessék a kiállítási anyagot. Így is 13 egyesületnek sikerült száznál jóval több trófeát – serlegeket, érmeket, okleveleket, fotókat kiállítani. A közönség láthatta az AFK futballklub, a Potisje-Pletex férfi, a Halász József női kézilabda klubok, a moholi Bácska FK, a moholi Tisza sporthorgász-egyesület, az asztalitenisz klub, az adai és moholi karate-klubok, a Cobra, a Delfin úszóklub, a Partizán kosarazóklub, a rakéta- és repülőmodellezők, és a Venus mazsorett-csoport kiállított tárgyait.  Nagyon sok volt az improvizáció, a „találd fel magadat” alapon való elrendezés, de mindennek ellenére nagyon sikeresnek mondható. A klubok vezetői rendkívül megörültek az ötletnek, hogy a nagyközönségnek is bemutathassák elért eredményeiket serlegeken, érmeken, okleveleken és fotókon keresztül. A következőkben ezeket a kiállításokat – mert a jövőben is tervezünk ilyet – tematikussá teszzük, amikor még nagyobb figyelmet szentelhetnek a bemutatásra – mondta Dragoljub Mrđanov.

    Milyen tapasztalatokat szereztek?
    Erre a kérdésre Manojlović Erzsébet, a szervező bizottság egyik tagja válaszolt, majd kiemelte: Legfontosabbnak tartottuk, hogy a gyerekek találkozzanak egymással, megismerjék egymást, mert sokan nem is tudják a társukról, hogy ő is sportol, csak éppen más formában. A délelőtti találka a legkisebbeknek volt szánva, és azt hiszem nagyon jó úton indultunk el. Új ismeretségek születtek, a gyerekek megismerhették egymást, láthatták egymás sikereit, amit fontosnak tartok az egészséges sportszellemben való nevelés terén. Természetesen kielemezzük a szerzett tapasztalatokat, és igyekszünk, hogy a jövőben jobban, sikeresebben szervezzük meg a sportnapokat. Elmondhatom még azt is, hogy tudomásunk szerint ilyen típusú sportnap Vajdaság szerte még nem volt, ahol kiállítás, legjobb sportolók, klubok és edzők megválasztása egy nap alatt megtörtént megtetőzve mindezt egy szerény de jó hangulatú sportbállal.

    Délelőtt folyamán, a kiállítás ideje alatt történt meg a múlt év legjobb sportolóinak kihirdetése sportágakként. A legjobb sportoló címet a következők kapták: Laták Csilla - kézilabdázó, Pámer Hajnalka – úszó, Rusai Krisztina – karatézó, Mészáros Hunor – asztaliteniszező, Martin Manojlović – labdarúgó, Nemanja Maluckov – karatézó, Urbán Egon – kézilabdázó és Könyves Norbert – labdarúgó. A diplomákat és a vele járó szerény pénzjutalmat Bilicki Zoltán polgármester adta át a legjobbaknak.
    Az est folyamán, a sportbál kezdete előtt került sor a legsikeresebb edzők és a legjobb egyesületek kihirdetésére. A legsikeresebb edzőnek járó kitüntetést a következők vehették át: Szőke István, a Halász József női kézilabda klub, Goór Róbert, a Potisje-Pletex férfi kézilabdaklub és Radovan Tešić, a Delfin úszóklub edzői, míg a legjobb kluboknak a következőket nyilvánították: Halász József női kézilabdaklub, Potisje-Pletex férfi kézilabdaklub és a Delfin úszóklub.

    A sportnapra meghívást kapott Danijel Ivanković, a Vajdasági Sport- és Ifjúsági Titkárság tanácsadója, valamint Mihajlo Miletić, a Vajdasági Sportintézet igazgatóhelyettese. Jelenlétükkel megtisztelték ezt a községi megmozdulást, és elismerésüket fejezték ki magáért az elgondolásért és a szervezésért. Rajtuk kívül még néhány kiemelkedő vajdasági sportmunkás is tiszteletét tette az ünnepségen, mint pl. Stevan Ostojić, a Crvena Zvezda FK sportmenedzsere, Goran Ljubinković, a Szerb Futballszövetség szelektora, Ilija Dobrić, a szabadkai Spartacus képviseletében és Dragan Ilić, a Szerb Futballszövetség tisztségviselője, futball-magiszter, Kishegyes alpolgármestere. A szervezők ezúton is megemlékeztek az adai sport nagyságairól, akik tudásukkal, tehetségükkel kinőtték ezt a környezetet, és fényes karriert futottak be az ország más klubjaiban, de főleg külföldön. Őket külön kis dokumentumfilmen mutatták be. Ezek: Galic Zita, községünk minden idők legjobb kézilabdázó-nője, országos válogatott, a hazai bajnokság, Franciaország és Európa legjobb góllövője, Sterbik Árpád, 2005-ben a világ legjobb kézilabdakapusa, Milan Majstorović kosarazó, továbbá Kerekes Zsombor Nagypál Tibor és Oláh Lóránd labdarúgók.
    Végül pedig hadd mutassuk be azokat, akik vállalták ennek a rendkívül sikeresnek mondható sportnap megszervezését és megvalósítását: Dragan Mrđanov, Zoran Dragin, Manojlović Erzsébet, Búcsú Attila és Bilicki Zoltán. A legjobb sportolókat megválasztó bizottság Bilicki Zoltán, Világos Tibor, Búcsú Attila és Dragoljub Mrđanov felállításban dolgozott.

Vastag János

april 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Lepi stihovi za danas
Lista kandidata Saveta Mesne zajednice Mol
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Politička hronika
Impresum


Design by VA