Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. április

Címoldal
Mi jöhet még ezután?
Községi hírek, események
Napirenden a beruházások
A Moholi Helyi Közösség tanácstag-jelöltjeinek listái
A sport ünnepe
Jutalom a példás családoknak
A csókai 39. MIRK eredményei
Növekvő munkanélküliség
Országos táncbajnokság Adán
Világválság
Tojásfestő-verseny volt Moholon
Nagyobb figyelmet érdemelnek a tűzoltók
Remélem, hogy a terveink megvalósulnak
Néhány gondolat az újságírói etikáról
Külön takarékossági terv
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Az adai zsidóságról
Az adai Egyházközség története - III
Teológiai gondolatok
Magas vérnyomás
Rendhagyó üdvözletvolt betegeimhez!
Kevesen licitáltak
Az adai címeres nemeslevelet kapott családok betűrendes névjegyzéke – XII.
Paintball
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Húsvéti ünnepségek Adán és Moholon
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

PAINTBALL
avagy a stressz-oldó, csapatépítő és adrenalin fokozó sport

    Tavaly nyáron néhány adai fiatal hallott egy igen érdekes „harci” sportról, a paintballról. Némi utánajárás után felfedeztek egy bajsai sportegyesületet, amely ezt a sportot űzi. Többszöri egyeztetés után, ők tízen, autókba ültek és elutaztak Bajsára. Azt mondják, így utólag, hogy ez az igazi szerelem első látásra. Hogy biztosak legyenek érzéseikbe, vagy azért mert egyszerűen nem bírtak nélküle, elmentek még egynéhány alkalommal, és innen már nem volt visszaút. Úgy döntöttek, hogy ezt a Valamit elhozzák Adára. Közülük ketten úgy döntöttek, hogy beszerzik a megfelelő felszerelést, a megfelelő helyszínt és megalapítják a saját paintball klubjukat. Amikor ezeket a sorokat írom, ők ketten, többedmagukkal éppen a „harcteret”, a pályát építik. Azt mondják, az idén május elsejére el szeretnének készülni vele, hogy bemutassák az adaiaknak ezt a nem mindennapi szórakozási lehetőséget.

    No, de nézzük csak, miről van szó?
    A "legenda" szerint az USA-ban a marha­pásztorok az erdé­szettől átvett festékes jelölőpisztolyokkal a tábortűznél unalom­űzésből egymást fes­tékezték össze. Innen már csak egy lépés volt a paintball feltalálása.
    1981-ben kezdődött minden: egy 12 résztvevőből álló légpisztolyokkal felszerelkezett csapat játszott zászlószerzésre. Azóta a játék egy több milliós sporttá nőtte ki magát. Hamarosan olyan nagy cégek szálltak be a paintball felszerelések gyártásába, mint a Daisy és a Crossmann (légfegyvergyárak) valamint a Scott (sí-szemüvegek) és a JT USA (motocross felszerelések). Manapság számos amatőr- és profi versenyen mérhetik össze tudásukat a játékosok, és gyakran több ezer dolláros fődíjak várják a győzteseket. A versenyeket olyan szponzorok támogatják, mint a Pepsi-Cola vagy a Budweiser. Manapság pedig szinte megszámlálhatatlan gyártó forgalmaz kellékeket a paintballhoz.
    Felszerelés: eleinte kizárólag ún. pumpás fegyvereket használtak, melyeket minden lövés után fel kellett húzni. Hamarosan a félautomata rendszerű fegyverek teljesen kiszorították a pumpás fegyvereket. A fegyvereket működtető hajtógáz is nagy fejlődésen ment keresztül: amíg a hőskorszakban a háztartásból is ismert 2-8 g-os CO²-kapszulák játszották a főszerepet, a 90-es évekre a tűzgyorsasággal lépést tartó palackok elérték a 4-600 g-os töltőtömeget. A széndioxid viszont nagyon érzékeny a hőmérsékletváltozásra, hidegben akár már 6-7 C fok alatt befagyhat. Éppen ezért a 2000-es évek elejétől a nagynyomású, sűrített levegős vagy nitrogénes palackok terjedtek el, elsősorban a versenyzők között.

    A játék lényege: ez az egyetlen dolog, ami az idők során semmit nem változott. A légfegyverek 0.68-as kaliberű (kb. 16 mm) "puha" zselatingolyót (olajos ételfestékkel töltve) lőnek ki, amely szilárd felületre érve szétfröccsen és megjelöli a játékost. Az eltalált játékos kiesett a játékból a következő körig.
    A játék típusai: A résztvevők számától függően lehet játszani utolsó emberig, zászlószerzésre, területfoglalásra stb. A hivatalos versenyek kategóriái: 3, 5, 10 fős csapatversenyek leggyakrabban zászlószerzésre.
    A játéktér: Általában szabadban fás-bokros területen, erdőben, romos épületben vagy ezek hiányában mesterséges tereptárgyak között játsszák. A paintball verseny a könnyebb bíráskodás érdekében szinte mindig tiszta, vízszintes pályán, jól átlátható mesterséges akadályok között zajlik. A pályát speciális hálóval veszik körül, így a mérkőzéseket nézők is figyelemmel kísérhetik.

Vastag Róbert
Forrás: http://www.paintballsport.hu

april 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Lepi stihovi za danas
Lista kandidata Saveta Mesne zajednice Mol
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Politička hronika
Impresum


Design by VA