Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. április

Címoldal
Mi jöhet még ezután?
Községi hírek, események
Napirenden a beruházások
A Moholi Helyi Közösség tanácstag-jelöltjeinek listái
A sport ünnepe
Jutalom a példás családoknak
A csókai 39. MIRK eredményei
Növekvő munkanélküliség
Országos táncbajnokság Adán
Világválság
Tojásfestő-verseny volt Moholon
Nagyobb figyelmet érdemelnek a tűzoltók
Remélem, hogy a terveink megvalósulnak
Néhány gondolat az újságírói etikáról
Külön takarékossági terv
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Az adai zsidóságról
Az adai Egyházközség története - III
Teológiai gondolatok
Magas vérnyomás
Rendhagyó üdvözletvolt betegeimhez!
Kevesen licitáltak
Az adai címeres nemeslevelet kapott családok betűrendes névjegyzéke – XII.
Paintball
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Húsvéti ünnepségek Adán és Moholon
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

VILÁGVÁLSÁG

    Burjánzásnak induló természet mely a tavaszt jellemző hónapokban túl mozgalmassá vált hirtelen, nem veszi figyelembe azt, amit az evolúció egyénenként művel környezetével és önmagával. Lassan elmúlt a tél, a fűtési idény, és egyre jobban fordulunk a kinti világ, azaz a természet felé, az ottani teendők elvégzéséhez. Egyúttal mindez, a természeti kibontakozás mellett, a média adta lehetőség által mind jobban és jobban sarkalnak minket a világválság fogalmával és tényével a világ vezetői.
    A földművesek fejükhöz kapva próbálják megoldani a lehetetlennek tűnő helyzeteket és szigorításokat, hogy talpon maradhassanak és részesülhessenek a tortaszeletből, mely napról napra kisseb. De volt már, aki azt is mondta, fittyet hányva mindenre, hogy „támogatás nélkül is dolgozott a földműves, megvolt mindig valahogy és munkálta a kis valóságát!” Támogatás ide, világválság oda, a földet meg kell munkálni, és majd csak lesz valahogyan.
    Felénk tehát többek között ez a hír is járja a messzi síkhatárt, melyet enyhe völgyek és partok tesznek még szebbé és vonzóbbá a földesztergályosoknak. Ez a természet felébredt a téli államból, nem enged az emberi felelőtlenségnek és butaságoknak. Ö akkor is az Alkotója által adta kód szerint működik, él és talpon áll.
    Törökfaluban március 24-én az estéli órákban falugyűlést szerveztek az Ifjúsági Otthon termében az állami földek bérbeadásával kapcsolatban. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere, Tóth Tamás köztársasági képviselő és kíséretük tájékoztatták az érdekelteket, akik e gyűlésre összejöttek. Szó volt a lehetőségekről, hogy bárki licitálhat az állami földekre melyeket ezidáig a Halász József Mezőgazdasági Birtok használt. A több mint ötvenet számláló egybegyűltek figyelmesen meghallgatták a beszámolókat, valamint kérdéseket is tettek fel a földek bérlésével kapcsolatban. Más kérdéseket is felvetettek, amelyek a falvak lakosait érintik. E falugyűlésnek és az elhangzottaknak lett is foganatja, mivel három helybeli termelő az árverésen hozzá tudott jutni nem kevés földterülethez, amelynek licitálására április 15-én került sor Adán, az önkormányzat épületében.
    A törökfalusi földműves szövetkezet üzletében április 9-én, a húsvéti nyereményjáték húzását tartották meg. Február hónap folyamán kezdődött a nyereményjáték, azok részére, akik 1500,00 dinár érték felett vásároltak. A főnyeremény egy tévékészülék volt, kívüle még 86 darab nyeremény várt a szerencsésekre. Ebben voltak háztartási gépek, mosópor-öblítő, textiláruk és a szövetkezet termékei is. A nyeremények kihúzását Apró Árpád helybeli kisfiú végezte. A főnyereményt, a tévékészüléket Kancsár Piroska törökfalusi lakos nyerte meg.

    Nagycsütörtök délelőtt Törökfaluban, a helyi közösség épülete előtti betonra húsvéti jellegű rajzokat rajzoltak krétával a helybeli óvodások, nevelőjük vezetésével. Az előre kiszínezett kifestőket, amik a húsvéti közelgő ünnepről szóltak, a helyi közösség épület folyosóján állították ki. Völgyparton is, a piactéren az ottani óvodások krétarajzokat készítettek. A helyi közösségi épületben a kisiskolások és óvodások kifestőit állították ki. Mindezeket a húsvéti jellegű kiszínezett rajzokat meg lehet tekinteni, és meg is lehet dicsérni az ügyes kezeket!
    Az ünnepek alatt, felénk szinte harapni lehetett a békét és a csendet. Össze sem lehetett hasonlítani egyetlen más nappal sem. Ünnepelt a kicsi, de a nagy is, meg az egész világ. Néhány törökfalusi fiatal, húsvéthétfőn a hagyományt ápolta. Igaz, hogy az öltözékük nem volt hagyományos, de tejeskannával mentek locsolni a lányokat és asszonyokat. Sokan megörültek, de igazán meg is lepődtek, mert hát akikhez bementek, azok nem maradtak szárazon!

    A Törökfalu és Völgypart területén lévő egykori téglagyár helyén már hosszú évek óta a lakosok háztartásuk szemetét szokták lerakni. Az elmúlt évben sikerült e szeméttelepet kicsit rendbe hozni, amit az elmúlt hónap során sikerült körülkeríteni drótkerítéssel. Ezzel is a szemét továbbterjedését szeretné megakadályozni a helyi közösség. Minderre pályázat során tudtak pénzeszközöket biztosítani, amit a tartományi Földművelésügyi, Erdészeti és Vízügyi Titkárság adott pályázat útján.
    Hát a mi kicsiny vidékünkön volt ez is, az is, nem sokminden, de mégis valami, mindamellett, hogy a nagyvilági politikába mi nem szólhatunk bele. Ezért is próbálunk és akarunk talpon maradni, megállni megfogódzkodva a láthatatlan kapaszkodóban is, túlélni mindazt, ami már nem is egyszer végigsöpört a világ ezen vidékén és táján. Keljfel Jancsit is sokszor megütik, de ő mindig feláll. Szerintem mi is, mindannyian így vagyunk: a hosszú, hosszú évek során megszoktuk már, hogy mindig volt válság, és lesz is, míg a földön élünk.

Molnár József

april 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Lepi stihovi za danas
Lista kandidata Saveta Mesne zajednice Mol
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Politička hronika
Impresum


Design by VA