Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. április

Címoldal
Mi jöhet még ezután?
Községi hírek, események
Napirenden a beruházások
A Moholi Helyi Közösség tanácstag-jelöltjeinek listái
A sport ünnepe
Jutalom a példás családoknak
A csókai 39. MIRK eredményei
Növekvő munkanélküliség
Országos táncbajnokság Adán
Világválság
Tojásfestő-verseny volt Moholon
Nagyobb figyelmet érdemelnek a tűzoltók
Remélem, hogy a terveink megvalósulnak
Néhány gondolat az újságírói etikáról
Külön takarékossági terv
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Az adai zsidóságról
Az adai Egyházközség története - III
Teológiai gondolatok
Magas vérnyomás
Rendhagyó üdvözletvolt betegeimhez!
Kevesen licitáltak
Az adai címeres nemeslevelet kapott családok betűrendes névjegyzéke – XII.
Paintball
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Húsvéti ünnepségek Adán és Moholon
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Nyelvi figyelő
Pátyolgat és patyolat

    Néhány évtizeddel ezelőtt még nyelvjárási használatú volt a pátyolgat szó, azóta viszont fokozatosan köznyelvivé vált. Íme néhány példa: „Csodálkoztam is, mennyit pátyolgatott a stáb a nehezebb jelenetek alatt, például amikor három hete Szovátán a plusz három fokos vízben kellett feküdnöm.” „Megható kedvességgel és figyelemmel pátyolgatta a fiatalokat.”;; „Olykor még a szektaszerű, régi s új kisegyházakat is pátyolgatják, amelyek tömegbefolyása csekély.”; „Várható-e ott változás, ahol az elkényelmesedetteket pátyolgatná a társadalom.”; „1995 óta atyai szeretettel pátyolgatta az ügyet.”; „Bölcsebb lett volna a meglévő egészséges folyamatokat pátyolgatni, hiszen mi nem állítottuk azt, hogy a gazdaság pályájának felfelé ívelése megállíthatatlan.”; „A fővárosi rendőrök egybehangzóan azt állítják: a napi feszített munkatempóban szinte lehetetlen pátyolgatni az áldozat lelkét.”; „A művészet megaüzletté változtatása még akkor is létrejött volna, ha az avantgárd jobban pátyolgatja a közönséget.”
A pátyolgat ige eredeti jelentése ’gondosan takargat, gyöngéd figyelemmel bánik valamivel’ (a XIX. században még ezt jegyezték fel róla Fajszon).  Később felvette a ’gyengéd szeretettel, féltő gonddal bánik valakivel’ értelmet, és szinonimája lett a dédelget, a kényeztet, az ajnároz, a babusgat igének. Számos táji megfelelője van: tutujgat, pityegtet, gedél, alintál, bángyál, mecegtet. Az első kettő valamivel szélesebb körben ismert, mint a többi, de egyik sem került be a köznyelvbe. A pátyolgat egy további jelentést kezd felvenni, ez pedig ’gondoskodik valakiről, gondot visel rá, gondját viseli, törődik vele’, és rokonságba kerül a gondoz, a nevel, az  ápol, a gyámolít igével.
    A pátyolgat nem társtalan szó, összefüggésben van a régi patyol, ill. patyókál igével és patyóka főnévvel, valamint a patyolat szóval.  A patyol vagy patyókál a XIX. században a következő jelentésben élt: ’burkol, betakar, bekötöz valamit, különösen a fejet, akár hideg ellen, akár csupán divatból, viseleti szokásból’. Ma inkább azt mondjuk, hogy bugyolál. Ennek megfelelően alakult a patyóka értelme is: ’mindenféle ruhadarab, mellyel a testet, különösen fejet, nyakat a hideg ellen beburkolják, bekötözik’. A patyolat finom lenvászonra, illetve ilyen anyagból való ruhaneműre utal a népnyelvben, az irodalmi szóhasználat ’tiszta, fehér, makulátlan’ jelentést tulajdonít neki, ezenkívül a bizalmas stílus ’mosoda’ jelentésben is él vele. Összetételben is megjelenik. A patyolatfehér a hófehér szinonimája a választékos stílusban. A patyolattök (vagy selyemtök) vékony, sima héjú sütni való úritök.  Négyszáz-ötszáz évvel ezelőtt a patyolat olyan finomabb szövetet jelölt, amilyennel a keleti népek, nevezetesen a borotvált fejű törökök fejüket bekötik. Gyöngyösi ezért patyolatos népnek mondja a törököket. Később általában a finom gyolcs megnevezésére használták, mint amilyenből például a mátyusföldi asszonyok bulázója, fejtakarója készül. Érdekes, hogy ott a fekete selyemből való fejfedőt fátyolnak nevezik.

Dr. Molnár Csikós László

april 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Lepi stihovi za danas
Lista kandidata Saveta Mesne zajednice Mol
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Politička hronika
Impresum


Design by VA