Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. április

Címoldal
Mi jöhet még ezután?
Községi hírek, események
Napirenden a beruházások
A Moholi Helyi Közösség tanácstag-jelöltjeinek listái
A sport ünnepe
Jutalom a példás családoknak
A csókai 39. MIRK eredményei
Növekvő munkanélküliség
Országos táncbajnokság Adán
Világválság
Tojásfestő-verseny volt Moholon
Nagyobb figyelmet érdemelnek a tűzoltók
Remélem, hogy a terveink megvalósulnak
Néhány gondolat az újságírói etikáról
Külön takarékossági terv
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Az adai zsidóságról
Az adai Egyházközség története - III
Teológiai gondolatok
Magas vérnyomás
Rendhagyó üdvözletvolt betegeimhez!
Kevesen licitáltak
Az adai címeres nemeslevelet kapott családok betűrendes névjegyzéke – XII.
Paintball
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Húsvéti ünnepségek Adán és Moholon
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

AZ ADAI ZSIDÓSÁGRÓL
  • Hatvanöt éve, 1944. április 26-án deportálták az adai zsidókat. Adáról 333, Moholról pedig 98 zsidót, öreget, fiatalt, csecsemőt, nőt és férfit szedtek össze és szállítottak az auschwitzi haláltáborba. Ez az esemény mélyen megrázta a lakosságot, és még ma is fel-feltörnek a keserű emlékek.

   Nemcsak a fiatal, de még a középkorosztály sem tud sokat az Adán élt zsidóságról. Én nem hivatkozok dokumentumokra, csak azt írom le, amit láttam, és amit átéltem. Hol laktak, mi volt a foglalkozásuk és milyen volt a mentalitásuk.
    A zsidók közel hatezer éves valláskultúrájáról most nem írok, hisz ezt az ószövetségi Biblia szépen és hitelesen leírja. Ugyanígy, csak röviden kívánok hozzászólni a zsidók üldözéséhez, a XX. század szégyenéhez. Így röviden megemlékezek a zsidóság Kárpát-medencében eltöltött életéről.
    Amikor Árpád fejedelem 896-ban elfoglalta a Kárpát-medencét, Pozsonyban már létezett egy zsidó közösség. Szent István királyunk szívesen fogadta az összes idegent, aki jó szándékkal jött Magyarországra. Ez azokra a zsidókra is vonatkozott, akik Galiciából jöttek az országba. III. Béla királyunk, a kereskedelem fellendítése érdekében kiváltságjogokat adott a zsidóknak, majd Nagy Lajos meg kiűzte őket az országból. Utána azonban lassan visszaszivárogtak.
    Az 1848-ban kitört szabadságharcban  a magyarok oldalán vettek részt. Katonák is voltak, de főleg anyagiakkal támogatták a szabadságharcot. A szabadságharc elvesztése után a Zentára menekült magyarokat lefejezték, valamint azt a 60 zsidót is, akiket a rabbival együtt Zentára kísértek, és a levágott fejeket gúlába rakták. A szabadságharcban a zsidók több vezető tisztséget kaptak a hadseregben, de a magánéletben is.
    Az első világháborúban katonaként vettek részt, de a háború befejezése után már ők is megoszlottak. Nagyobb részük beállt Kun Béla kommunista seregébe, és együtt fosztogatták a lakosságot, valamint a tanyavilágban felakasztgatták az embereket a tanyák fáira. Egy kisebb részük beállt a fehérek seregébe, amit az országot megszállt francia alakulatok hoztak létre. A zsidók különösen akkor támogatták a fehér sereget, amikor az utolsó osztrák magyar királyt, IV. Károlyt kiűzték az országból. Utána a fehér sereg rendet tett az országban.

    Személyes emlékeim

    Az adai zsidókról sokat tudok. Mikor középiskolába jártam, majd négy évig egy zsidógyerek, Epstein János volt a padtársam. Az 1945 után a gettóból szabadult zsidóknak szabókén sokat dolgoztunk. Ugyanis, amikor elvitték őket, a lakosság széthúzta mindenüket. Tehát, akik 1945 után visszajöttek, azoknak ruházkodniuk kellett. Mivel akkortájt konfekció még nem létezett, a mesteremnek már előzőleg is sok zsidó kuncsaftja volt, úgyhogy volt mit dolgoznunk.
    Most már nyugodtan bevallhatom, hogy a Palesztinába készülő zsidóknak sok aranyékszert varrtunk a válltömésébe! Ezeket az öltönyöket, mint tanonc, én vittem haza. Az ott látottakról azonban sem eddig, sem ezután nem fogok beszélni. Pedig volna mit! Főleg ott, ahol addig a cselédek tartottak rendet.
    A zsidóság pár éven belül csaknem teljesen elhagyta az országot. Le fogom írni mindazt, amit egyes zsidókról tudok. Így talán a mentalitásukat is sikerül megismertetni. Az említett padtársammal kezdeném. János egy szerény, alkalmazkodó gyerek volt. Sem a tanárok, sem a diákok nem részesítették megkülönböztetésben. Nem is lett volna rá okunk. Nagyon szerette a zsiros-kenyeret, amiért minden uzsonnáját elcserélte.
    Egy alkalommal azt mondta nekem, hogy tudja, milyen rendszeres temp-lombajáró vagyok, ezért egy szombati napon menjek el vele a zsidótemplomba. Meghívását elfogadtam, annál is inkább, mert addig a zsidótemplomot csak kívülről láttam. Meg, azért is érdekelt, mert tudtam, hogy csak 12 évnél idősebb férfiak jártak templomba, a nők és a gyermekek pedig a zsidótemplom előtt sétáltak, amíg a férjeik az istentiszteleten voltak. János csak arra figyelmeztetett, hogy a sapkámat hagyjam a fejemen.
    Volt egy alacsonytermetű kapus, aki az ajtónál engedte be azokat, akik bemehettek a templomba. János bemutatott neki, és mondta, hogy mind a ketten betöltöttük a 12 évet, és az beengedett bennünket. Jánossal illedelmesen végighallgattuk az istentiszteletet. Első alkalommal nem szóltam semmit, de másodszorra rákérdeztem: – János, nálatok a nők egyáltalán nem járnak templomba? János visszakérdezett: – Az asszonyokra gondolsz? Azok minek járnának templomba? Ezt tudomásul vettem, és többször ez nem volt téma közöttünk. Mindez 66 évvel ezelőtt történt.
    Amikor a zsidók számára kötelezővé tették a sárga csillag viselését, még tapintatosabbak lettünk vele szemben, úgy a diákok, mind a tanárok. Ezt ő érezte is, és többször meg is köszönte, és kihangsúlyozta, hogy az iskola az egyetlen hely, ahol számára nem változott semmi. Mert az utcán már más szemmel néznek rá. Ugyanis a propaganda, az dolgozott!
    Elbúcsúzni már nem volt időnk, mert 1944. április 26-ára virradóra összeszedték a zsidókat és a zsinagógába terelték őket. A zsinagógát másoknak megközelíteni nem lehetett. Jánosnak sikerült túlélni a borzalmakat. Visszaajött Adára, de egyetlenegy osztálytársát sem látogatta meg. Utána kiment Palesztinába. Az apjától megszereztük a címét, mert iskolai osztálytalálkozót szerveztünk. Háromszor is küldtünk neki meghívót, de válasz egyikre sem érkezett.
    Később, megalakult az ortodox zsidóság, megváltozott a fölfogás is. A nők nemcsak hogy mehettek templomba, de még rabbinak is felavatták őket. A zsidók a szombatot tartották ünnepnek, de az ünnep nem szombat reggel kezdődött, hanem a péntek estével, amikor a csillag feljött, és addig tartott, míg szombat este a csillag újra fel nem jött.

    Ismert adai zsidócsaládok

    Adai viszonylatban általában három dúsgazdag zsidó családról szoktak megemlékezni: Az Engelmann, az Adler és a Hubert családról. Kezdeném dr. Engellmann Zsigmonddal. Birtokának egy része Törökfalutól vagy 6 kilométerre volt Topolya, vagyis nyugati irányban. Ott volt a nagyon szép kastély is. A földbirtok többi része a bánáti oldalon feküdt.
    Mesélték, hogy egy alkalommal, amikor az öreg Engelmann ment át komppal a Tiszán, kivette a bukszáját, és pontosan kiolvasta az átkelés árát.  Egyik alkalommal a révész azt találta mondani az öregúrnak: – Engelmann úr, amikor a fiatalúr megy át a Tiszán, az mindég ad borravalót is! Erre az öregúr így válaszolt: – Ja, édes fiam, ő könnyen ad, hiszen az ő apja egy dúsgazdag ember, az enyém meg csak egy szegény hátalló zsidó volt.

    

(Folytatása következik)

    

id. Török Máté

april 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Lepi stihovi za danas
Lista kandidata Saveta Mesne zajednice Mol
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Politička hronika
Impresum


Design by VA