Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. április

Címoldal
Mi jöhet még ezután?
Községi hírek, események
Napirenden a beruházások
A Moholi Helyi Közösség tanácstag-jelöltjeinek listái
A sport ünnepe
Jutalom a példás családoknak
A csókai 39. MIRK eredményei
Növekvő munkanélküliség
Országos táncbajnokság Adán
Világválság
Tojásfestő-verseny volt Moholon
Nagyobb figyelmet érdemelnek a tűzoltók
Remélem, hogy a terveink megvalósulnak
Néhány gondolat az újságírói etikáról
Külön takarékossági terv
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Az adai zsidóságról
Az adai Egyházközség története - III
Teológiai gondolatok
Magas vérnyomás
Rendhagyó üdvözletvolt betegeimhez!
Kevesen licitáltak
Az adai címeres nemeslevelet kapott családok betűrendes névjegyzéke – XII.
Paintball
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Húsvéti ünnepségek Adán és Moholon
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

MAGAS VÉRNYOMÁS

    A néma  gyilkos…
    A magas vérnyomás (orvosi néven  hipertensió, vagy hipertónia)  az esetek  egy részében nem egyszerű múló állapot, hanem  betegség, amit „néma  gyilkosnak” is neveznek. A vérnyomás egészséges emberben is ingadozik. A kemény fizikai munkavégzés növeli a felső, szisztolis értéket. Feszült érzelmi állapot idején szintén emelkedik a vérnyomás. Általában nem okoz panaszokat, de jele lehet a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehéz légzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom.
    Az egészséges emberek vérnyomása a fizikai aktivitás, ill. az érzelmi megterhelést követően hamar visszaáll eredeti értékére. A betegségben szenvedőknél azonban  a vérnyomás emelkedése tartós marad. Mérése egyszerű és fájdalommentes. Előfordulhat, hogy több mérésre  kerül sor különböző időpontokban, mert a nap folyamán élettani okokból változik. Mivel sokáig nem okoz panaszokat, általában túl későn ismerik fel, amikor már egyéb károsodások is felléphetnek.
    Téves az a felfogás, hogy előrehaladott életkorban a magasabb vérnyomás  normálértéknek minősül, és  nem okoz károsodást. A 65 éven felüli korosztály több mint 5o%-ánál diagnosztizálhatjuk ezt a betegséget.

    A magas vérnyomás szövődményei :

    - koszorúér-betegség
    - különféle agyi- szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a bénulás,beszédzavar, gondolkodási képtelenség
    - veseelégtelenség
    - érszűkület( cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsír-szinttel társul)
    A hipertónia kezelése ajánlott,ha a vérnyomás ismételten meghaladja a 14o/Hgmm-es értéket. Az idős betegek 9o%-ánál primáris (eszenciális), tehát kialakulásának oka ismeretlen. Mindenkit érinthet, de ismertek a kockázati tényezők, amelyek elősegítik a kialakulását. Ezek:
    - öröklött hajlam, túlsúlyosság, mozgáshiány, stressz, túlzott sófogyasztás, a túl sok koffein fogyasztása vérnyomásemelő hatású.
    A másodlagos (szekunder) – vagy tüneti – magas vérnyomás más betegségek,például vese, vagy hormonháztartásbeli problémák szövődményei.
Az idős betegeknél jellemző a veseartériák szklerotikus elváltozása.
    Az évek múlásával a véredények veszítenek rugalmasságukból, csökken a vesefunkció. Figyelembe kell venni, milyen a beteg jelenlegi egészségi állapota:
    - túlsúlyos-e?, vérkoleszterin szintje meghaladja-e a 6,4 mmol/l-t, cukor, szív- vagy vesebeteg-e?, volt-e már agyvérzése, agyér-elzáródása, vagy szívinfarktusa?, vérnyomását egy évnél régebben ellenőriztette-e?
    A helyes diagnózis felállításához az orvos elsőként részletesen család kórtörténetét. A legfontosabb diagnosztikai eljárás a vérnyomás mérése. Fontos elvégezni a laboratóriumi vizsgálatot, az EKG-t a vesék, a szív ultrahangos vizsgálatát és a szemfenék megtekintését.

    Kezelés

    Nagyon fontos az életmód-változtatás:
    a dohányzás abbahagyása, elegendő mozgás(napi félóra séta), megfelelő diéta. Az étkezési szokások megváltoztatása, több zöldség- és gyümölcs fogyasztása, növényi-olaj állati zsírokkal való helyettesítése.
    A túlsúly többletterhet ró a szívre. Már kb. 5 kg  fogyás is csökkenti a vérnyomást. Kerülni kell az alkoholfogyasztást. Figyelembe kell venni más krónikus betegségek jelenlétét. A magas vérnyomás visszaszorítását ún. antihipertenziv gyógyszerek is elősegíthetik,a melyek 4 csoportba oszthatók:
    - nátriumürítést fokozó vizelethajtók, a szimpatikus idegrendszerre ható szerek, az értágítók, a  kalciumcsatorna-gátló gyógyszerek. 
    Lehet, hogy a kezelést élete végéig kell folytatnia, ezért orvosa nélkül soha se hagyja abba a gyógyszerszedést.

Dr. Kelemen Csilla

april 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Lepi stihovi za danas
Lista kandidata Saveta Mesne zajednice Mol
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Politička hronika
Impresum


Design by VA