Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

A SALZBURGIAK HANGVERSENYE A TEMPLOMBAN

    Május 26-án a salzburgi zeneművészeti főiskola tanárai és művészei Dies irae – A harag napja (Az utolsó ítélet) témájára egyszólamú Gregorián énekekből összeállított misztériumjátékot, hangversenyt adtak a mintegy nyolcvan, százfőnyi közönségnek. Kezdetben a salzburgiak nem ígértek sokat, sőt a rendhagyó előadásmódjukkal ide-oda sétáltak a templomi padsorok között, a tapasztalatlan helyi közönség pedig nem tudta eldönteni, forogni kell-e a több irányba szétszéledő énekesek után, vagy pedig nézni kell a semmibe és várni, míg az előadók ismét a látómezejükbe kerülnek.


Az énekkar szólistája

    Ahogy azonban múlt az idő (és az előadás) úgy engedett fel a feszültség és a várakozás, míg végül az egész kompozíció egy elemi erővel ható, mély zenei élménnyé alakult, amit az előadás végén felcsendülő vastaps is bizonyított.
    A salzburgi együttes és az egész misztériumjáték vezetője dr. Stefan Engels, a csodálatos orgona improvizáció előadója pedig Klaus Ederburg volt.
    Rövid idő alatt ez az előadás a templomban immár a második erőteljes művelődési rendezvény volt Adán, és az az érzésünk, hogy Ada művelődési élete (vagy ami abból ér valamit) lassan áttevődik az évszázados, kiváló akusztikájú templomi falak közé. Ennek igazából örülünk, és gratulálni tudunk Szauer Miklós plébánosnak, hogy ilyen fogékony az „idők szavára” és a templom ajtaját szélesre tárja a bekéredzkedő értékek előtt.


dr. Stefan Engels a kórusával

    Nemkülönben meg kell dicsérnünk Nagy Tibor kántor urunk végszavát, amit a salzburgi vendégművészekhez intézett német nyelven, kifogástalan kiejtéssel és magasröptű gondolati összefoglalóval. Minden mondata, szava világos, eredeti és érthető volt, és igazi felüdülést jelentett a honi politikai közszereplők, a hivatali vezetők és vitapartnereik záporozó nyögdécseléseinek csömörében.

Szöveg és képek: Király János

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA