Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

Választottunk

    Ismét választottunk, ki tudja hányadszor 2000. október 5-e óta. A kérdés és a tét nem változott az elmúlt 18 év alatt: Európát vagy a kilencvenes évek életszínvonalát akarjuk-e? Ritka egy ország vagyunk, ahol majd két évtized sem volt elegendő ahhoz, hogy eldöntsük, merre tartsunk, egyáltalán mit akarunk. Egy nemzedék nőtt fel azóta, és mi még mindig egy helyben topogunk. Községünkben május 11-én a háromszintű választáson a szavazók 62,48 százaléka, vagyis 10321 személy járult az urnákhoz a 29 szavazóhelyen. A köztársasági választáson az Európai koalíció 49,64 százalékot szerzett (5123 szavazat), a Magyar Koalíció 33,54 százalékot (3462), a Szerb Radikális Párt 8,01-et (827), a Liberális Demokrata Párt 2,6-ot (268), a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia koalíció 1,84-et (190), a Szerb Szocilaista Párt körüli koalíció pedig 1,72 százalékot (178). A többi választási lista 1 százaléktól kevesebb szavazatot kapott.


A 2008. május 11-ei szavazás a városházán  (Fotó: Király János)

    A tartományi részarányos választást az Európai Vajdaságért koalíció nyerte a szavazatok 39,28 százalékával (4054), a Magyar Koalíció 37,92 százalékot (3914) szerzett, a radikálisok 8,04 százalékot (830), az Együtt Vajdaságért koalíció 6,56-ot (678) az LDP 2,23-at (231). A maradék négy lista kevesebb, mint két százalékot kapott. A tartományi egyéni választás második körébe az MK jelöltje, dr. Tóth Barna Elvira és ifj. Tóbiás József, a DP jelöltje jutott be. 
    A helyhatósági választási eredmények alapján a községi képviselő testület új összetétele a következőképpen alakul: a 29 képviselői hely közül a Demokrata Párt 10-et, a Magyar Koalíció 9-et, a Szakértelemmel és tapasztalattal a sikeres községért 6-ot, a Szerb Radikális Párt 2-t  és a Magyar Polgári Szövetség úgyszintén 2 mandátumot szerzett. Hogy ki kivel lép koalícióra, mivel egy párt sem szerezte meg az abszolút többséget, lapzártakor még ismeretlen volt számunkra. Egy biztos, községünkben az elkezdett nagyberuházásokat, bárhogyan is áll fel a községi vezetés, folytatni kellene.

Gecse István

LEZAJLOTT A TANÁCSTAG-VÁLASZTÁS

    A május 11-ei háromszintű választás mellett az adai I. Helyi Közösség területén tanácstag-választást is tartottak. A választási névjegyzékben szereplő 3714 szavazó 59,45 százaléka (2208 személy) adta le szavazatát a 23 tanácstag-jelöltre a hat szavazóhelyen. A szavazás rendben zajlott, szabálytalanságról nem érkezett hír. A tizenöt tagú tanácsba a következő személyeket választották meg: Csuvik Dezső, Bajusz Zsuzsanna, Sáfrány Ágnes, Dragoljub Mrđanov, Stevan Velicki, Bakos Zoltán, Biljana Popović, Török László, Smit Károly, Berec Csaba, Vastag Róbert, Kelemen József, Gyetvai Péter, Ürményi Frigyes, Vastag János. A választás után az adai I. Helyi Közösség tanácsának összetétele szinte változatlan maradt, csupán két „újonc” került be a testületbe: Bakos Zoltán és Berec Csaba.


Tanácstag-választás az adai Első Helyi Közösségben

Csincsik Zsolt

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA