Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

Árnyas oldal

    1. „Tilos a szemetet lerakni” – hirdeti világosan a tábla a Szőlősor (Vinogradska) utca végén lévő valamikor Janacsek téglagyár nyugati részén, a „gödrök” mellett. Április közepén azonban mégis közvetlen a tábla mögé került néhány pótkocsi hulladék, szemét – minden valószínűség szerint a Potisje szürkeöntödéjéből, amikor nagytakarítást végeztek. A hulladék zöme az öntéshez használt kiégett homok, tele mindenféle használati tárggyal (műanyagpohár, flakon, lábbeli, ruhadarabok, irodai maradványok, üvegek stb.).

    Ugyanilyen hulladék éktelenkedik az Északi utca 2-es számú háza előtt is, közvetlen az út mellett a másik oldalon. Hogy nem a szeméttelepre került ez a visszataszító látványt nyújtó, veszélyesnek is mondható hulladék, hanem ide a lakóházak tövébe? Csak ennyire óvjuk a környezetünket?

    2. Újabb gyöngyszeme látható a képen az erejükkel nem bíró, duhajkodó, neveletlen fiataloknak. Május elsejének előestéjén ugyanis a szabadidő-központ parkjában újból (már sokadik alkalommal) felborítottak egy betonasztalt a hozzáépített padokkal együtt, ami természetesen összetört, hasznavehetetlené vált. Az anyagi kár mellett sokkal nagyobb és gondba ejtő az ilyen viselkedés következménye. Ma egy pad, holnap meg… ki tudja, mi kerül a felelőtlenség prédájává?

    3. Szomorú valóságra hívta fel a figyelmemet egyik polgártársunk. Az Ada és Zenta közötti műút mellett – az Almádi kereszttől mintegy 300 méterre Zenta irányában – egy ásott kút található az úttesttől 5-6 méterre, a szántóföld végében. A kútnak már rég nincs kávája, a környékét benőtte a gaz, úgy hogy észre sem lehet venni, ugyanolyan, mint az árokpart többi füves része. Ha nem jelölték volna meg karókkal és a rájuk zsineggel kötött műanyag zacskókkal, akkor észrevétlenül elnyelné a kút az arra járó személyt vagy állatot. Mint ahogy korábban meg is történt: a majd 2 méter átmérőjű kútban több állati tetemet lehet felismerni.

    Felvetődik a kérdés, kié ez a kút (és a többi is, ha van a határban), ki a felelős az ilyen állapotért, miért nem tesznek valamit az illetékesek (ha van ilyen illetékes) a biztonság érdekében? A valamikor nagy szükségletet kielégítő kút ma már életveszélyessé vált.

    4. Plakátháború. Talán túlzott ez a kifejezés, hisz olyan szépen megférnek azok a színes, hivalkodó, kiabáló papírok egymáson, egymás mellett a fák törzsén, a trafók falain, a villanypóznán stb. A hatalmas választási kampány során, amikor verbális támadások röpködtek egyes pártok között, a tarka papírok jól megvoltak egymással: a Magyar Koalíció rajta a Szerb Radikális Párt két nagyalakjának fotóival, fölöttük a Magyar Polgári Szövetség, de a G-17 Plusz sem maradt le, nem beszélve a Szívvel, szakértelemmel és tudással csoportosulás hivalkodó reklámanyagáról. Kifejezetten ellepték a plakátok a központot, a Sava Kovačević utcát, a vasútállomás előtti park öreg fáit…

    Igen, a kampány idején nagy buzgalommal és fáradhatatlanul dolgoztak a „ragasztók”, de ki és mikor fogja mindezt leszedni, eltűntetni, hogy újra tiszta, rendezett legyen a környezetünk?

    5. Elgondolkodtató, mi mindenre képesek vagyunk mi halandók. Egyik szomszéd például a JNH utcában olymódon akar megszabadulni a neki nem tetsző öreg hárstól, hogy „körülmetélte” a fa héját, ami tudvalevőleg a nedvesség fő szállítója és a törzs pajzsa, így lassú halálra ítélte a fát.

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA