Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

Örvendj népem!-fesztiválv Adán

    Május 31-én városunk ad újra otthont az egyedülálló keresztény fesztiválnak, mely az „Örvendj népem!” nevet viseli. Az idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre ez a fesztivál. Az előkészületekről és a fontosabb tudnivalókról faggattam a rendezvény fő szervezőjét, Ságity Máriát.
    - Mikor kezdtetek foglalkozni az idei fesztivál gondolatával?
    - Amikor a múlt évben, júniusban a fesztivált megtartottuk, másnap összejöttünk a szervező csapattal egy közös piknik napra. Ennek egyik célja az volt, hogy kiértékeljük a rendezvényt, de már akkor biztosan tudtuk: folytatni szeretnénk ezt a munkát, és az idén is megszervezzük az „Örvendj népem!”-et.  Persze a gyakorlati munka, az csak október elején kezdődött meg.

    - Hogyan születik meg egy ilyen rendezvény fő témája?
    - Ahányszor összejött a szervező csapat, mert azért függetlenül attól, hogy úgymond az én vállamon nyugszik a fő szervezés „terhe”, csapatban dolgozunk, mindig olyan érzésünk volt, hogy ez az idei fesztivál a megújulásról fog szólni. Ehhez adtuk mottóként Ezekiel próféta szavait: „Új szívet adok nektek és új lelket” (Ez 36, 26 a) Hisszük hogy Isten az, aki megújítja a szívünket és lelkünket. Bízom benne, hogy az Örvendj népemen is ezt tapasztaljuk meg. A fő előadónk az Egyesült Államokból fog jönni, Steve Thomashefski, a Renewal Ministries-nek (az USA jelenleg egyik legnagyobb katolikus világi szervezetének) munkatársa. Ő állandó diakónus.
    - A műhelymunkákról és a többi előadóról mit tudhatunk?
    -  Az idén nyolc műhelymunka közül lehet választani. A felkínált témák: Lelki sebek gyógyítása, A házasság, A közösség, Az evangelizáció fontossága, Dicsőítés, Kell-e az egyház, A szentírás, valamint arról is lesz egy műhelymunka, hogy van kiút a drog rabságából Az előadók jó része budapesti barátainkból tevődik össze, de lesz előadónk Pécsről és Szegedről is. Hazai előadóink pedig Horvát Endre atya, valamint Stantić Marinko atya. Ők Zomborból érkeznek hozzánk. Marinko atya a nagyfényi (žedniki) Hosana közösséget fogja képviselni, ahol függőségben szenvedő betegekkel foglalkoznak. A fesztiválunk délutáni részében külön drogfelvilágosító sátor lesz felállítva, ott beszélgetni lehet Marinko atyával és olyan fiatalokkal, akik már meggyógyultak, megszabadultak ebből a függőségből. Égető szükségét érezzük annak, hogy az emberek elé igazi életcélokat állítsunk, és az elveszetteknek, tévelygőknek elmondjuk: van kiút!
    - Minden évben a fesztivállal párhuzamosan gyerekfoglalkozásokat is szerveztek. Miért fontos ez nektek?
    - Igen ez így igaz. Fontosnak tartjuk, hogy külön is foglalkozunk a gyermekekkel, mert hiszen ők lesznek a jövő fiataljai és majd felnőttei, szülői. Persze az sem elhanyagolható tényező, hogy az előadások alatt így a szülök szabadabban tudnak jelen lenni, ha a gyermekeik külön programon vannak, amely nekik szól, és ahol jól érzik magukat. A gyerekek részére az iskola belső udvarában külön kis színpadot fogunk felállítani, ahol Sisa Sóóóó csapata két órás műsorral készül arra, hogy lekösse a gyerekek figyelmét. Ezek után három korosztályban lesznek kézműves foglalkozások, szakképzet óvónők vezetésével, de nemcsak ovisok részére. A gyerekeket 4-12 éves korig várjuk.
    - Az idén úgy tűnt, sok minden keresztezni akarta a fesztivál létrejöttét. A megszokott helyszínre épült fel a műfüves pálya, a Guinness rekord megdöntésére készülő főzés egy napon lesz a fesztivállal… Elvette-e szervezők lelkesedését ez a felmerülő helyzet?
    - Őszintén? Nem volt mindegy szembetalálkoznunk ezekkel a kihívásokkal, de nem adtuk, adjuk fel. Egy okból kifolyólag. Ez a fesztivál nem a mi érdemeinkről akar beszélni soha, hanem Isten nagyságát szerettük volna mindig hirdetni. Hisszük, ezt a fesztivált meg kell tartanunk, hogy legalább egy nap legyen, amikor mi keresztények kivonulunk az utcára és megpróbálunk tanúságot tenni arról, hogy Istennel élni mennyire csodálatos dolog. A felmerülő nehézségek meg azért vannak, hogy megoldjuk őket. Egy kicsit arrébb lesz felállítva a színpad, az meg hogy aznap lesz a nagy főzés, talán több ember feljön, bekukkant a mi rendezvényünkre is. Mindennek a jó oldalát kell keresni…

    - Hogyan tudjátok fedezni a rendezvény költségeit?
    - Az idei rendezvényt a Nemzeti Civil Alapprogram valamint a Renewal Ministries támogatja, de ez még nem fedi a fesztivál összköltségét. Az idén is, mint minden eddigi évben, az adai és más vajdasági helyi közösségek, vállalkozok és magánszemélyek támogatásából tudjuk megvalósítani rendezvényünket. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy ezúton is megköszönjem, minden adainak a támogatását. A rendezvényre nincs belépőjegy, de ott is tartunk gyűjtés a költségek fedezésére.
    - Végezetül kérlek, mondd el, kinek szól ez a rendezvény? És aki bővebb információhoz szeretne jutni hol teheti azt meg?
    - Mivel a program színes, ezért mindenkit szeretettel várunk, fiatalt és időset egyaránt. Változatos előadások, műhelymunkák, szabadtéri szentmise, este pedig koncertek várják mindazokat, akik eljönnek május 31-én Ada központjába. Az idén visszahívtuk a tavaly nagy sikert arató Pintér Bélát és a csemetéket, valamint állandó vendégünk, Csiszér László és zenekara zárják az estét egy fergeteges koncerttel. Bővebb információhoz meg a  http://orvendjnepem.try.hu honlapon,  valamint a 064/2113054 mobilszámon lehet jutni!
    - Köszönöm a beszélgetést, és találkozunk a Fesztiválon!

Lehocki Zsuzsanna

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA