Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

HÍREK

Tájékoztatás a személyi igazolványok kiadásáról

    Az adai rendőrállomás értesíti Ada község polgárait, hogy a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma 2008. április 14-én megkezdte az új személyazonossági igazolványok kiadását. A Szerb Köztársaság minden állampolgárának, akinek a Szerb Köztársaság területén bejelentett lakcíme van, kötelessége és ugyanakkor joga, hogy személyazonossági igazolványa legyen, ha 16. életévét betöltötte.
    A személyazonossági igazolvány kiadására irányuló kérelmet személyesen kell benyújtani, a kiskorú, ill. a kiskorúsított személyek esetében ezt a szülő vagy a gyám teheti meg.
    Az első (új) személyazonossági igazolványhoz a következőkre van szükség:
    - születési anyakönyvi kivonat (6 hónapnál nem régebbi)
    - állampolgársági bizonylat (6 hónapnál nem régebbi)
    - házasságkötési anyakönyvi kivonat (a családnév megváltoztatása esetén)
    Az első személyazonossági igazolványhoz két 50 x 50 mm. nagyságú fénykép szükséges (6 hónapnál nem lehet régebbi, egyszínű szürke háttérrel)
    A 914 és a 226 dináros illeték befizetésének módjáról, valamint ha a személyazonossági igazolvány igénylésén kívül lakhelyváltoztatást, címváltozást stb. is be szeretnének jelenteni, az adai rendőrállomás ügyfélszolgálatánál kaphatnak tájékoztatást.
    A személyazonossági igazolvány cseréje esetén (régit újra) mellékelni kell a betegkönyv fénymásolatát vagy iskolai igazolást, ill. más bizonyítékot arról, hogy az illető személy nem hagyta el Ada község területét. Ez a három hónapnál régebben lejárt személyazonossági igazolványokra, valamint azokra a személyekre vonatkozik, akik nem tettek eleget a személyazonossági igazolványról szóló törvényben előírt, az első személyazonossági igazolvány igénylésére vonatkozó kötelezettségüknek.
    Kérjük polgártársainkat, hogy legyenek megértéssel az új személyazonossági igazolványok kiadásához szükséges időre, valamint a rendelkezésünkre álló műszaki lehetőségekre.

Sporthorgászok

    A Tisza Sporthorgász Egyesület igazgatóbizottsága április 22-én tartott ülésén szó volt a pénzügyi helyzetről, a Budzsákon elvégzett munkaakcióról, amelyen a moholiakkal együtt több mint negyvenen vettek részt. Utána a soron következő versenyekről számolt be az elnök, Adankó Iván, kiemelve, hogy ezekre a versenyekre csak egyénileg lehet indulni, mert az egyesületet tavaly kizárták a Vajdasági Horgász Szövetségből.

Bálizs Géza

Új orvosi műszer

    Április 23-án az adai Egészségházban dr. Ricz György péterrévei orvos, az óbecsei Ge-rontológiai Központ igazgatója és dr. Vári Richárd, a mórahalmi klinika vezetője, a gyógyfürdő igazgatója, érdekes előadást tartott a világon vezető betegségekről (szív- és érrendszeri megbetegedések, rákos elváltozások, cukorbetegség stb.), egy kis marketinggel egybekötve. Ugyanis egy viszonylag új orvosi műszerről, a biofonikus szkennerről is szóltak (még nincs szabad forgalmazásban). Ez a műszer a szervezetben lévő antioxidánsok mennyiségét mutatja ki. Különben az Egyesült Államokban fejlesztették ki, és egy-két év múlva Európában is el fog terjedni a használata.

Bálizs Géza

Színházi előadás

    Az Újvidéki Színház magyar társulata április 26-án vendégszerepelt Adán Góli Kornéliának Orfeum, avagy Rossz egyedül című zenés vígjátékával.
    Az előadást a jellemkomikum, a humor, a váratlan fordulatok szövik át, mindez megspékelve ismert örökzöld slágerekkel, táncdalokkal, operett-részletekkel. A színész-gárda Banka Lívia, Ábrahám Irén, Faragó Edit, továbbá Varga Tamás, Kőrösi Tamás, Sirmer Zoltán, Huszta Dániel, Giricz Attila és nem utolsósorban az adai Mészáros Gábor (főiskolai hallgató) kiváló alakításán derült a közönség. Leszögezhetjük, hogy Puskás Zoltán rendezésében remek előadást láthatott a szépszámú közönség.

Bálizs Géza

Jótékonysági rendezvény

    A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) április 27-én a színházteremben nagysikerű jótékonysági tarka műsort szervezett.
    A műsorban, melyet Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke vezetett, felléptek: a moholi Dutty és Vidám legények zenekara, továbbá Kúti Béla és István, Krizsán Szabrina, Maletaski Krisztina, az Aranykapu ME, Jepurski Csernus Krisztina, Katona Nikolina és Adrianna, a zentai TINCSE Nagycsaládosok Egyesületének gyermekkórusa stb.
    A rendezvényt gazdag tombola zárta főleg magáncégek és magánszemélyek jóvoltából. A főnyeremény egy római utazás volt (ugyanis az idén Rómában tartják az Európai Nagycsaládosok Szövetségének konferenciáját). A római utazást Krizsán Magdolna nyerte.

Bálizs Géza

Műfüves pálya

    A Cseh Károly Általános Iskola központi épületénél lévő sportpályák területén (kézilabda, kosárlabda stb.) májusban műfüves pályát alakítottak ki, valamivel kisebb területen, mint egy kézilabda pálya. A létesítményt donációkból (Demokrata párt) pénzelték, amit elsősorban a tornaórák megtartására használnak, de szabad terminusban bárki igénybe veheti. El kell még mondani, hogy Vajdaságban három ilyen műfüves pálya épült ki.

Vastag János

Az egészséges fogakért

    Az általános iskolások részére kiírt EGÉSZSÉGES FOGAKÉRT akcióban szépszámú tanuló vett részt, képzőművészeti és irodalmi (fogalmazási) munkákkal. Az akció főszervezője dr. Kaszás Lengyel Márta gyermekfogász volt. A beérkezett munkákból az adai Egészségház előcsarnokában egy tetszetős rajzkiállítást rendeztek május 20-án amikor ki is osztották  a legjobb munkákért járó jutalmakat. Mint sok más rendezvény, ez is támogatók segítségével valósulhatott meg a Pharmaco magángyógyszertár, a Bečejpromet, a Rodić kereskedelmi cégek,a  Szarvas Gábor könyvtár és az adai Egészségház jóvoltából.


Dr. Kaszás L. Márta megnyitja a kiállítást


Egy kiállított rajz

Vastag János

Környezetvédelem gyerekszemmel

    Májusban, a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény gyermekei rajzaikkal, kézimunkáikkal nemzetközi rajzkiállításon vettek részt Makón. A téma igazán testközeli volt a gyermekeknek: Környezetvédelem gyerekszemmel…, ebben igen otthon érzik magukat a csoportjaink, hisz a programunkat átszövi az ökológia.

    A kiállításon 6 ország vett részt, mégpedig Olaszország, Törökország, Szlovákia, Románia, Szerbia és Magyarország.
    A kiállítás kísérőrendezvényén a résztvevő óvodák bemutatkoztak, és módszertani bemutatót tartottak környezeti nevelésből. Képekben, videofelvételen és beszámoló formájában mi is prezentáltuk a 2007-2008-as tanévben megvalósított ökológiai tevékenységünket.

Barsi Zsuzsanna

Tetszetős sziklakert

Teljes virágzásban a Cseh Károly utcában lakó Szollárék sziklakertje

Király János

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA