Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

Könyvbemutató

Hódi Sándor
A DÉLI VÉGEKEN

    Május 8-án az adai könyvtárban kedves és felejthetetlen könyvbemutatót tartott az eleddig legtermékenyebb adai író, dr. Hódi Sándor, aki felesége közreműködésével közönség elé tárta legújabb fórumos könyvét, a Déli végeken címet viselő esszékötetet. E sorok írójának nagy örömére szolgál a könyv tudományos jellege mellett is világosan érthető stílusa, még jobban a mondanivalója, ami rólunk és nekünk szól, de úgy, hogy mások is értsenek belőle.

    A szerző az idő múlásával mindinkább közeledik egy olyan letisztult látásmódhoz és stílushoz, mindinkább érthető, világos és egyszerű. Az ilyesmi, Illyés szavaival élve, csak a legnagyobb gondolkodóknak, művészeknek adatik meg. Merjük hinni, hogy írónk is mindinkább majd az érthető és érinthető, megfogható magaslatokat birtokolja.
    A könyv érdekesebb fejezetei: 80 év kisebbségben, Történelmi traumák a magyarság kollektív tudatában, A magyar falvakról – szülőfalum szemszögéből stb. Ebből az utóbbiból most két részletet közlünk, mutatóba.

    „Ha értelmiségi társaságban néha szóba kerül a falvak sorsa, egy kézlegyintés mellett mindig azt hallom róluk, hogy végük van, feltartóztathatatlanul haladnak a gyors és erőteljes pusztulás irányába. A sommás kijelentés ellen mindig tiltakozni próbálok, hiszen ott van például az én szülőfalum, de a szavamba vágnak, letorkolnak, száz ellenpéldára hivatkoznak. Ilyenkor aztán egy ideig síri hangulat lesz úrrá a társaságon, míg valaki be nem dob valamilyen más témát. Szerencsére a falvak lakói mit sem tudnak az efféle értelmiségi görcsökből. És élik tovább a maguk mindennapi életét.”

    „Mi történetesen az Öregfalu Tószeg (és a román határ) felé eső végén laktunk. Innen szép időben, kelet felé nézve, jól lehetett látni a zsombolyai templomot és a gyárkéményeket, északnyugat irányban pedig Nagykikinda tornyait és malomépületeit. Egyébként semmit sem lehetett látni a széles nagy határban. Olyan sík terepet, mint ami Kisoroszt körülvette, sehol máshol nem láttam, még a hortobágyi pusztán sem. Amikor először hallottam Petőfi Sándornak azt a versét, hogy „Lenn az alföld tengersík vidékin”, meg voltam róla győződve, hogy Kisoroszon járt, és ez a látvány ihlette meg.”

Király János

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA