Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. május

Címoldal
Választottunk
Községi hírek
Tájékoztató a Start up kölcsönökről
A vándorserleg Adán maradt
Három pályázatot nyert a II. Helyi Közösség
Ember tervez, Isten végez!
Cél az Európai Unió
Folytatódik a New Ada Dance sikersorozata
Bemutatjuk Ada község Szociális Gondozói Központját
A salzburgiak hangversenye a templomban
Hétfő, a borbély vasárnapja
Szent György napja
Anyák napi képeslap
Örvendj népem!-fesztivál Adán
Adai és moholi címeres nemeslevelek - I.
Nyelvi figyelő
A déli végeken
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Elsőáldozók
Impresszum

Potpisan Opšti kolektivni ugovor

    Dana 29. aprila 2008. godine, neposredno uoči Prvomajskih sindikalnih protesta, u Sava centru u Beogradu na Prvomajskoj konvenciji je konačno posle tri godine odugovlačenja od strane Unije poslodavaca Srbije potpisan Opšti kolektivni ugovor. Ovom svečanom činu su prisustvovali predsenik Republike Srbije, Boris Tadić, i Ministar za rad u Vladi, Rasim Ljajić. Dokument su ispred sindikata potpisali predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, i predsednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak, a ispred Unije poslodavaca Srbije predsednik, Stevan Avramović. Opšti kolektivni ugovor je objavljen u "Službenom glasniku RS" broj: 50/08 od 09.maja 2008. g. i stupa na snagu 8 dana nakon objavljivanja, i u prvom momentu njegova primena predstavlja obavezu samo za preduzeća koje su članice Unije poslodavaca Srbije, ali na inicijativu sindikata Ministar za rad će u narednom periodu shodno svojim ovlašćenjima iz Zakona o radu doneti odluku o njegovom proširenom dejstvu. Kada se ta odluka objavi u "Službenom glasniku RS" Opšti kolektivni ugovor će se primenjivati kod svih poslodavaca u Republici Srbiji.
    Nakon toga predstoji period u kome treba da se između socijalnih partnera pokrenu aktivnosti oko potpisivanja adekvatnih Posebnih (granskih) kolektivnih ugovora po delatnostima (metaloprerađivačka, poljoprivredna, građevinska i dr.), kao i usklađivanje postojećih Kolektivnih ugovora kod poslodavaca a shodno tome i Ugovora o radu sa zaposlenima. Inače, novi Opšti kolektivni ugovor je poboljšao odredbe postojećeg Zakona o radu, naročito u delu zarada (obavezno ugovaranje cene rada između poslodavca i reprezentativnog sindikata) kao i naknade zarada (regres, topli obrok i minuli rad) kao i niz drugih poboljšanja za zaposlene. Potpisivanjem ovog dokumenta se ipak dokazalo da istinskim socijalnim dijalogom između socijalnih partnera, može doći do kompromisa između sveta rada i sveta kapitala što svakako mora postati dalji princip harmoničnog razvoja celog društva u narednom periodu.        
    Bez obzira što je jedan od najvećih sindikalnih zahteva ispunjen potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora, dana 1. maja 2008. godine u Beogradu na Trgu Nikole Pašića sa početkom u 12.00 časova su održani sindikalni Prvomajski protesti sa učešćem od oko 15 000 sindikalnih aktivista iz cele Srbije, i gde su izneti zahtevi o kojima smo vas informisali u prošlom broju. Ovi protesti su se završili protestnom šetnjom kroz Beograd sve do zgrade Vlade Republike Srbije, čime je dato do znanja svim budućim nosiocima vlasti da moraju imati sluha i za radničke probleme i da moraju raditi na afirmaciji socijalnog dijaloga i ubrzanom rešavanju nagomilanih problema. Na ovom grandioznom skupu su učešće uzeli i članovi Saveza samostalnog sindikata iz opštine Ada, i nadamo se da će  nakon održanih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora i u našoj opštini budući nosioci vlasti shvatiti suštinu i potrebu formiranja Socijalno-ekonomskog Saveta opštine Ada  (kao tripartitno telo socijalnih partnera), i da će se konačno javno i transparentno progovoriti o nagomilanim problemima koje je tranzicija do sada donele i čije posledice radnici i te kako osećaju.

Miroslav Belančić

maj 2008.

Naslovna strana
Opštinske Vesti
Vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Potpisan Opšti kolektivni ugovor
Sportska strana
Impresum


Design by VA