Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Cmoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A SZEGNYSG MINDEN NEMZET PROBLMJA
Szerbiban a fiatalok fele munkanlkli

    A vilgon csaknem egymillird ember l kevesebb, mint napi egy dollrbl. Szegnynek szmt minden hez, ellehetetlenlt, egszsgtelen krlmnyek kztt, fedl nlkl l ember. A szegnysg leginkbb a fogyatkkal lket s a roma fiatalokat rinti.
    Ht vvel ezeltt, 2000-ben , 189 orszg vezeti , kzs Milleniumi megllapodst rtak al arrl, hogy msfl vtizeden bell igyekeznek minden lehetsges politikai szint tennivalt elvgezni a szegnysg legslyosabb forminak visszaszortsa rdekben.
    A szerb kormny a szegnysg cskkentsre irnyul stratgijval mr eredmnyeket rt el, de a felmrsek azt mutatjk, hogy mg sok a tennival, s a siker rdekben a stratgit kidolgoz kormnyzati szervek, a Nemzeti Foglalkoztatsgyi Hivatal, az llami s a helyi intzmnyek, valamint a civilszervezetek szorosabb egyttmkdsre van szksg hangzott el oktber 17-n, a szegnysg elleni kzdelem vilgnapjn Belgrdban, a Szerb Kpviselhzban.
    Az idei, szegnysg elleni kzdelem vilgnapjhoz kapcsold tancskozs tmja a fiatalsg helyzete volt, ugyanis a szegnysg ket rinti leginkbb. A 15 s 24 v kzttiek egytde kevesebb, mint napi egy dollrbl l , de a fiatalok 45%-nak meglhetsre is csak napi kt dollr jut . Szerbia lakossga elregszik, az tlagletkor jelenleg 40 v, s ha a demogrfiai mutatk ugyanilyen temben vltoznak, 2025-re a lakossg 30%-a 65 vnl idsebb lesz. Az aggodalomra okot ad adatok ellenre, az ifjsg tmogatsnak jelentsgt mg nem ismertk fel Szerbiban. A fiatalok csaknem felnek nincs munkja. A helyzetk, s letfeltteleik javtst segt programtervezet mg nem kszlt el, de az Ifjsgi s Sportminisztrium munkacsoportjai az ifjsgi szervezetek bevonsval mr dolgoznak a fiatalokra vonatkoz nemzeti stratgia kidolgozsn .
    A szegnysg elleni kzdelem vilgnapjn az adai Szivrvny civilszervezet is meghvst kapott a fiatalok helyzetvel foglalkoz nnepi tancskozsra. Az sszejvetelen, amelynek a hzigazdja Szerb Kpviselhz szocilis krdsekkel foglakoz bizottsga s az Egyeslt Nemzetek fejlesztsi programjt koordinl bizottsg volt, a szerbiai fiatalokat rint problmkrl esett sz. Meho Omerovi, a Szerb Kpviselhz szocilis krdsekkel foglalkoz munkabizottsga elnknek kszntje utn, Lance Clark, az Egyeslt Nemzetek fejlesztsi programjnak szerbiai koordintora, a fiatalok a szegnysg elleni kzdelemben betlttt szerepnek jelentsgt hangslyozta. Sneana Samardi-Markovi, ifjsgi- s sportminiszter a szerbiai fiatalok helyzetrl, problmirl beszlt, az UNICEF szerbiai s horvtorszgi igazgatja, Judit Reinhenberg a fiatalok s a szegnysg viszonyt vizsgl kutatsok eredmnyeirl, s a tervezett vltoztatsokrl szmolt be, az ifjsg szerept a szegnysg cskkentsre irnyul stratgiban pedig Tnde Kovcs-Cerovi ismertette.
    A tancskozson az ifjsgot rint krdsekkel foglalkoz szervezetek kpviseli is beszmoltak a fiatalokat rint leggetbb problmkrl s azokrl az eredmnyekrl, amelyeket a nehzsgek ellenre sikerlt elrnik. Sz esett tbbek kztt a roma fiatalok, s a fogyatkkal lk helyzetrl. Az adai szervezet kpviselje is beszmolt eddigi tevkenysgrl, terveirl, s igyekezett kiemelni, hogy a szegnysg minden nemzet problmja, s megoldst kell talni r kzs trekvssel. Ada kzsg elnke, rmnyi Ferenc pedig mindezt azzal egsztette ki, hogy felhvta a figyelmet a a fiatalok rvnyeslsnek, tmogatsnak egyik lehetsges mdjra, a kzsgben megszervezett kzmunkk jelentsgre.

Jz Mnika

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA