Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Címoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A SZEGÉNYSÉG MINDEN NEMZET PROBLÉMÁJA
Szerbiában a fiatalok fele munkanélküli

    A világon csaknem egymilliárd ember él kevesebb, mint  napi egy dollárból. Szegénynek számít minden éhezõ, ellehetetlenült, egészségtelen körülmények között, fedél nélkül élõ ember. A szegénység leginkább a fogyatékkal élõket és a roma fiatalokat érinti.
    Hét évvel ezelõtt, 2000-ben , 189 ország vezetõi , közös Milleniumi megállapodást írtak alá arról, hogy másfél évtizeden belül igyekeznek minden lehetséges politikai  szintû tennivalót  elvégezni a szegénység legsúlyosabb formáinak visszaszorítása érdekében.
    A szerb kormány a szegénység csökkentésére irányuló stratégiájával már eredményeket ért el, de a felmérések azt mutatják, hogy még sok a tennivaló, és a siker érdekében a stratégiát kidolgozó kormányzati szervek, a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Hivatal, az állami és a helyi intézmények, valamint a civilszervezetek szorosabb együttmûködésére van szükség – hangzott el október 17-én, a szegénység elleni küzdelem világnapján Belgrádban, a Szerb Képviselõházban.
    Az idei, szegénység elleni küzdelem világnapjához kapcsolódó tanácskozás témája a fiatalság helyzete volt, ugyanis a szegénység õket érinti leginkább. A 15 és 24 év közöttiek egyötöde kevesebb, mint napi egy dollárból él , de a fiatalok 45%-ának megélhetésére is csak  napi két dollár jut . Szerbia lakossága elöregszik, az átlagéletkor jelenleg 40 év, és ha a demográfiai mutatók ugyanilyen ütemben változnak, 2025-re a lakosság 30%-a 65 évnél idõsebb lesz. Az aggodalomra okot adó adatok ellenére, az ifjúság támogatásának jelentõségét még nem ismerték fel Szerbiában. A fiatalok csaknem felének nincs munkája.  A helyzetük, és életfeltételeik javítását segítõ programtervezet még nem készült el, de az Ifjúsági és Sportminisztérium munkacsoportjai az ifjúsági szervezetek bevonásával már dolgoznak a fiatalokra vonatkozó nemzeti stratégia kidolgozásán .
    A szegénység elleni küzdelem világnapján az adai Szivárvány civilszervezet is meghívást kapott a fiatalok helyzetével foglalkozó ünnepi tanácskozásra. Az összejövetelen, amelynek a házigazdája Szerb Képviselõház szociális kérdésekkel foglakozó bizottsága és az Egyesült Nemzetek fejlesztési programját koordináló bizottság volt, a szerbiai fiatalokat érintõ problémákról esett szó.   Meho Omeroviæ, a Szerb Képviselõház szociális kérdésekkel foglalkozó munkabizottsága elnökének köszöntõje után, Lance Clark, az Egyesült Nemzetek fejlesztési programjának szerbiai koordinátora, a fiatalok a szegénység elleni küzdelemben betöltött szerepének jelentõségét hangsúlyozta. Snežana Samardžiæ-Markoviæ, ifjúsági- és sportminiszter a szerbiai fiatalok helyzetérõl, problémáiról beszélt, az UNICEF szerbiai és horvátországi igazgatója, Judit Reinhenberg a fiatalok és a szegénység viszonyát vizsgáló kutatások eredményeirõl,  és a tervezett változtatásokról számolt be, az ifjúság  szerepét a szegénység csökkentésére irányuló stratégiában pedig Tünde Kovács-Ceroviæ ismertette.
    A tanácskozáson az ifjúságot érintõ kérdésekkel foglalkozó szervezetek képviselõi is beszámoltak a fiatalokat érintõ legégetõbb problémákról és azokról az eredményekrõl, amelyeket a nehézségek ellenére sikerült elérniük. Szó esett többek között a roma fiatalok, és a fogyatékkal élõk helyzetérõl. Az adai szervezet képviselõje is beszámolt eddigi tevékenységérõl, terveirõl, s igyekezett kiemelni, hogy a szegénység minden nemzet problémája, és megoldást kell taláni rá közös törekvéssel. Ada község elnöke, Ürményi Ferenc pedig mindezt azzal egészítette ki, hogy felhívta a figyelmet a a fiatalok érvényesülésének, támogatásának egyik lehetséges módjára, a községben megszervezett közmunkák jelentõségére.

Józó Mónika

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA