Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Címoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

MÛHELYMUNKÁKKAL A HATÉKONYABB NEMZETI STRATÉGIÁÉRT
A fiatalokra vonatkozó nemzeti stratégia kidolgozásában számítanak az ifjúság segítségére

    Az adai fiatalok problémáiról, gondjairól esett szó  nemrégiben az adai Városháza klubhelyiségében tartott találkozón, amelyen a községbeli középiskolás fiatalokon kívül az adai ifjúsági és sportegyesületek képviselõi is részt vettek. A problémákra való  megoldáskeresésben a Községi Képviselõ-testület elnöke, a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal helyi irodájának vezetõje, az Egészségház, a Vöröskereszt helyi szervezetének  és a G17+ helyi irodájának képviselõje is bekapcsolódott.
    - A keddi, adai találkozó második állomása volt annak a programsorozatnak, amelynek végsõ célja a fiatalságra vonatkozó nemzeti stratégia kidolgozása. Az Ifjúsági és Sportminisztérium és a Duga civil szervezet közös programja keretében megszervezett mûhelymunkák Csóka és Ada után Zentán, Kanizsán, Törökkanizsán és Szabadkán folytatódnak. Az összejövetelek tanulságai összesítés után a Minisztériumba és a Szerb Képviselõház elé kerülnek, ahol ezeket figyelembe véve dolgozzák majd ki a fiatalokra vonatkozó nemzeti stratégiát– magyarázta Marko Adamoviæ, a kezdeményezés adai koordinátora.
    A Községed fiataljainak problémái elnevezésû mûhelymunka keretében a résztvevõk négy csoportban tárgyalták meg a helyi fiatalokat foglalkoztató problémákat, és a meghívott szakemberek segítségével igyekeztek megoldási lehetõségeket találni ezekre:
    A szórakozási lehetõségek kapcsán szó esett arról, hogy a fiatalok tartalmas szórakozását az anyagiak hiánya mellett az is nehezíti, hogy a programokról, a rendezvényekrõl szóló információk késve vagy egyáltalán nem érnek el hozzájuk. A találkozón azt is felvetették, hogy nincsenek olyan termek, klubhelyiségek, ahol szabadidejüket eltölthetik, ahol programokat szervezhetnek.
    A fiatal mûvészeket, zenekarokat érintõ nehézségekrõl is beszámoltak, elhangzott, hogy támogatás hiányában nehezen tudják magukat megmutatni, nehezen érvényesülhetnek.
    A környezetvédelemhez kapcsolódó kérdésekre is több válaszlehetõséget találtak. Szerintük a szemetelés és a hétvégi szükségszerû, és elmaradhatatlan rongálások csak akkor szûntethetõk meg, ha szigorúbb büntetéseket szabnak ki.
    A fiatalok nevelése és oktatása témakör is több  problémát vetett fel. Többek között azt, hogy a magyar diákok a felsõoktatási intézményekben legtöbbször csak szerb nyelven tanulhatnak, és az általános és középiskolai környezetnyelvi oktatás hiányosságai miatt, nem csak a tananyaggal, hanem az idegen nyelven való tanulás nehézségeivel is meg kell küzdeniük.
    Néhány általános és középiskolai tanár felkészültségével, a tanításhoz való hozzáállásával is problémái vannak a diákoknak, sõt a szerb nyelv tanítási módszerein és a tanterven is változtatnának, szerintük hatékonyabban és gyorsabban elsajátítható lenne a környezet nyelve, ha az alapoktól kezdenék a tanítását.
    A munkanélküliség problémája is érinti a fiatalokat. Jól tudják azt, hogy a munkához jutáshoz szükséges a kapcsolatok kiépítése csakúgy, mint a civil szervezetek, egyesületek munkájában való aktív részvétel és az önkéntes munka.
    Az alkohol és a kábítószer jelen van az ifjúság mindennapjaiban. Rendszeres elõadásokkal, folyamatos felvilágosító elõadásokkal, gyógyult szenvedélybetegek tapasztalatainak megismerésével talán kevesebben mernének kábítószerhez, alkoholhoz. nyúlni – hangzott el a találkozón.
    Természetesen a fiatalok és az egészség viszonya is terítékre került. A középiskolások körében nem ritka, hogy reggeli nélkül indulnak az iskolába, és a nap folyamán is rendszertelenül és egészségtelenül étkeznek. Ez a korosztály igazán nehezen vehetõ rá arra, hogy rendszeresen mozogjon, különösen a lányok azok, akik igyekeznek elkerülni a sportpályákat.
    A fiatalok szexualitása kapcsán pedig a mûhelymunkában résztvevõ szakemberek azt hangsúlyozták, hogy az a legfontosabb, hogy ezekrõl a tabunak számító kérdésekrõl és problémákról folyamatosan szó essék, hogy a diákok már általános iskolás koruktól, rendszeresen halljanak a nemiségrõl, az egészséges szexuális életrõl, és problémáikkal, kérdéseikkel nyíltan, félelem és szégyenérzet nélkül fordulhassanak szüleikhez, tanáraikhoz.

Józó Mónika

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA