Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Cmoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

MHELYMUNKKKAL A HATKONYABB NEMZETI STRATGIRT
A fiatalokra vonatkoz nemzeti stratgia kidolgozsban szmtanak az ifjsg segtsgre

    Az adai fiatalok problmirl, gondjairl esett sz nemrgiben az adai Vroshza klubhelyisgben tartott tallkozn, amelyen a kzsgbeli kzpiskols fiatalokon kvl az adai ifjsgi s sportegyesletek kpviseli is rszt vettek. A problmkra val megoldskeressben a Kzsgi Kpvisel-testlet elnke, a Nemzeti Foglalkoztatsi Hivatal helyi irodjnak vezetje, az Egszsghz, a Vrskereszt helyi szervezetnek s a G17+ helyi irodjnak kpviselje is bekapcsoldott.
    - A keddi, adai tallkoz msodik llomsa volt annak a programsorozatnak, amelynek vgs clja a fiatalsgra vonatkoz nemzeti stratgia kidolgozsa. Az Ifjsgi s Sportminisztrium s a Duga civil szervezet kzs programja keretben megszervezett mhelymunkk Cska s Ada utn Zentn, Kanizsn, Trkkanizsn s Szabadkn folytatdnak. Az sszejvetelek tanulsgai sszests utn a Minisztriumba s a Szerb Kpviselhz el kerlnek, ahol ezeket figyelembe vve dolgozzk majd ki a fiatalokra vonatkoz nemzeti stratgit magyarzta Marko Adamovi, a kezdemnyezs adai koordintora.
    A Kzsged fiataljainak problmi elnevezs mhelymunka keretben a rsztvevk ngy csoportban trgyaltk meg a helyi fiatalokat foglalkoztat problmkat, s a meghvott szakemberek segtsgvel igyekeztek megoldsi lehetsgeket tallni ezekre:
    A szrakozsi lehetsgek kapcsn sz esett arrl, hogy a fiatalok tartalmas szrakozst az anyagiak hinya mellett az is nehezti, hogy a programokrl, a rendezvnyekrl szl informcik ksve vagy egyltaln nem rnek el hozzjuk. A tallkozn azt is felvetettk, hogy nincsenek olyan termek, klubhelyisgek, ahol szabadidejket eltlthetik, ahol programokat szervezhetnek.
    A fiatal mvszeket, zenekarokat rint nehzsgekrl is beszmoltak, elhangzott, hogy tmogats hinyban nehezen tudjk magukat megmutatni, nehezen rvnyeslhetnek.
    A krnyezetvdelemhez kapcsold krdsekre is tbb vlaszlehetsget talltak. Szerintk a szemetels s a htvgi szksgszer, s elmaradhatatlan ronglsok csak akkor szntethetk meg, ha szigorbb bntetseket szabnak ki.
    A fiatalok nevelse s oktatsa tmakr is tbb problmt vetett fel. Tbbek kztt azt, hogy a magyar dikok a felsoktatsi intzmnyekben legtbbszr csak szerb nyelven tanulhatnak, s az ltalnos s kzpiskolai krnyezetnyelvi oktats hinyossgai miatt, nem csak a tananyaggal, hanem az idegen nyelven val tanuls nehzsgeivel is meg kell kzdenik.
    Nhny ltalnos s kzpiskolai tanr felkszltsgvel, a tantshoz val hozzllsval is problmi vannak a dikoknak, st a szerb nyelv tantsi mdszerein s a tanterven is vltoztatnnak, szerintk hatkonyabban s gyorsabban elsajtthat lenne a krnyezet nyelve, ha az alapoktl kezdenk a tantst.
    A munkanlklisg problmja is rinti a fiatalokat. Jl tudjk azt, hogy a munkhoz jutshoz szksges a kapcsolatok kiptse csakgy, mint a civil szervezetek, egyesletek munkjban val aktv rszvtel s az nkntes munka.
    Az alkohol s a kbtszer jelen van az ifjsg mindennapjaiban. Rendszeres eladsokkal, folyamatos felvilgost eladsokkal, gygyult szenvedlybetegek tapasztalatainak megismersvel taln kevesebben mernnek kbtszerhez, alkoholhoz. nylni hangzott el a tallkozn.
    Termszetesen a fiatalok s az egszsg viszonya is tertkre kerlt. A kzpiskolsok krben nem ritka, hogy reggeli nlkl indulnak az iskolba, s a nap folyamn is rendszertelenl s egszsgtelenl tkeznek. Ez a korosztly igazn nehezen vehet r arra, hogy rendszeresen mozogjon, klnsen a lnyok azok, akik igyekeznek elkerlni a sportplykat.
    A fiatalok szexualitsa kapcsn pedig a mhelymunkban rsztvev szakemberek azt hangslyoztk, hogy az a legfontosabb, hogy ezekrl a tabunak szmt krdsekrl s problmkrl folyamatosan sz essk, hogy a dikok mr ltalnos iskols koruktl, rendszeresen halljanak a nemisgrl, az egszsges szexulis letrl, s problmikkal, krdseikkel nyltan, flelem s szgyenrzet nlkl fordulhassanak szleikhez, tanraikhoz.

Jz Mnika

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA