Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Cmoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

EGY RGI LETFORMA EMLKEI
  • Moholon, a Branko Radievi utcban, sokfle hzban, sokfajta ember lakik. Az egyik jszer csillagszati terikrl r knyveket, a msik tmrdek klnleges s ritka dsznvnyt nevel, a harmadik orszgos hr, rgi politikus, a negyedik prjt ritkt mesterember, s itt van az ismert Aranytlca vendgl is. De van itt kt msik ember, a Lakatos-hzaspr, Lszl s Irn, akik taln mindenkinl nagyobb hzban laknak, s mostanban azt latolgatjk, hogy egy rgi let, rgi emlktrgyaibl magnmzeumot nyitnak.
     Nem olyan mzeumot akarunk, hogy nyitvatartsi idben, pnzrt mutogassuk a trgyakat mondja Lakatos Irnke, hziasszony, hanem egy olyan szobai killtst, ami elssorban a magunk s a csald gynyrkdtetsre, msodsorban pedig az iskolsok, honismereti szakcsoportok, vagy egyb rdekldk rendelkezsre llna.


A Lakatos hzaspr a muzelis rtk btorral, kpekkel s trgyakkal

    Az vek sorn szmtalan olyan rgi btor, hasznlati trgy, kzimunka vagy csaldi okmny kerlt a keznkbe, amit megriztnk, st hasonlkat gyjtttnk s a hzunkban helyeztnk el. Mondani sem kell, a rgisggyjts passzinkk vlt, a gyjtemny meg bvlt, egyre bvlt s ma mr nem fr a hzba, de mg a padlsra is jut belle.
    A vgs megolds az lesz, hogy nhny mellkhelyisget teljesen kirtnk, s emlkszobnak rendezzk be. Az lesz csak az izgalmas munka! Kpzelje csak el, a sok-sok trgynak helyet tallni, s gy helyezni el ket, hogy termszetes egysgben lljanak, mindegyik a maga helyn, ahogy ez valamikor is volt mondja lelkesen, de magabiztosan Irnke, mintha valamifle muzeolgus lenne.


Lakatos Lszl a banyakemence padkjn

     Aztn, honnan jtt az a gondolat, hogy magnmzeumot nyissanak?
     n mindig szerettem s riztem a rgi trgyakat mondja Irnke , de vagy hsz ve trtnt, hogy megltogattuk Lenyfaluban egy innen elszrmazott rokonunkat, aki ott gyermekorvos, de ha leteszi a fehr kpenyt, akkor azonnal siet a birtokra, ahol juhszkodik s gyszlvn a termszet ln l. Nos, vezetett el bennnket a szentendrei skanzenba (szabadtri nprajzi mzeum, Skanzen svd helynvbl), ahol volt mit ltnunk! Csupa, csupa rgisg, pont olyan mintha a mi szleink, nagyszleink hzatja elevenedett volna meg! Azta nem hagy bennnket a gondolat, hogy csak gyjteni, gyjteni mindent, ami rgi s rtkes! De nem is tudhatjuk, mi az rtkes, mert nha rtktelennek tn dolgokrl bizonyosodik be, hogy mennyire rtkes, a gyrtt, megsrgult, egrrgott dokumentumokrl meg, hogy valdi kincs!


A birkacsengetyk kztt nincs kt egyforma hangzs

     Beutaztuk szinte egsz Magyarorszgot, meg Erdlyt kapcsoldik be a beszlgetsbe Lszl, a frj, aki, akrcsak a felesge, lelkesedik a rgisgekrt. Erdly egy olyan csodaszp vilg, akr a mesk birodalma. Annyi szp hegy, erd, patak, fa s minden van, hogy nem tudtunk betelni vele. Csodlatosan szp hasznlati trgyaik vannak a psztoroknak, a fldmveseknek, nem is lehet mellettk elmenni megrendls nlkl. Egyszer egy patak partjn lttam egy kidnttt ft s a tvtl hatvan nagy lpst lptem, de mg akkor sem rtem a hegyig, hanem ott is olyan vastag volt a trzse, hogy tn nem is lehetett volna nyalbbal trni.


Az egyik legrgibb moholi blyegz a cmerrel 1828-bl
ezen az okmnyon lthat

    Nzze csak, mennyi birka- meg brnycsengnk van, s mindegyiknek ms a hangja. n is rgta foglalkozok birkkkal, gy nagyon nagyra rtkelem a juhszok hasznlati trgyait mondja bartsgosan Lszl s megkrdezi: Ugyan tudja-e, mit jelent az a sz, hogy isztrongl?
    Nem sokat gondolkodtam rajta, mert tudom, hogy nem komputer a fejem, mire szpen mosolyogva elmondta, hogy az a szemly isztrongl, aki egy szk folyosn fejsre tereli, engedi egyenknt a birkkat. Naht, Moholon is tanul a magyartanr a juhsztl magyarul!


Egy hivatalos csaldi vgrendelet 1802-bl. Ez ma 205 ves!

    Tudtam azonban azt is, hogy gyorsvonat mdjra szalad az id, s mg alig krdeztem valamit, pldul azt se, hogy:
     Honnan szrmaznak, hol telt a gyermekkoruk?

     Mindketten a moholi kiston, a Vnek keresztje utn pr dlvel llt tanyinkon szlettnk, szomszdok voltunk mondja Irnke. A tagosts utn ezeket a tanykat felszmoltk, ezrt jttnk be Moholra. Perszehogy sok szp emlket, s a rgi let lehelett hoztuk magunkkal, s azt nem felejtjk el soha. Az n reganym, Raffai Franciska, olyan asszony volt, aki 9 gyermeket nevelt s a tanyn egymaga vgzett minden hzimunkt. A 9 gyermekbl 8 maradt, mert az egyik, Raffai Lszl, az els vilghborban Piavenl elesett. Mindmig siratjuk t, nekem megvannak a levelei, amit a harctrrl rt. Utoljra azzal fejezte be, hogy Isten velk s velem!

TANYINK BOMBZSA

    A tanyai let rossz emlkei kz tartozik a bombzs, ami gy 1944-45 tjkn trtnt. Az angol gpek Budapest bombzsra indultak, m az akkor mg sikeresen s hsiesen vdekez magyar vadszok megfutamtottk ket. Az angol replk eget ver zgssal menekltek s slyuk knnytseknt eldobltk bombikat. Ezek egyike a mi tanyink kz esett s hatalmas puszttst vgzett. Msnap a tanyk npe azonban menten sszefogott, s mvban megjavtottk a slyosan megronglt hzakat. A hatalmas bombatlcsr azonban mementknt sokig megmaradt

    Nos, ez a nagymama olyan volt, hogy reggel megfogott egy malacforma disznt, maga leszrta, megprklte, feldarabolta s ebdet fztt belle a nyolc gyermeknek. Ezen kvl mosott, takartott, vgezte a mindennapi dolgt. Neki volt egy fa-mosgpe, nagy fa-tartllyal, fbl kszlt laptkerekekkel, amik forgattk, csapkodtk a moss alatt lv szennyest. A gpet leginkbb egy szemly hajtotta, kzzel.


Latin nyelv jrlatlevl Raffai Sndor nevre 1828-bl

    Ksbb ezt a gpet nem hasznltk, mi is a padlson tartottuk. Ott megszujosodott, aztn sszedaraboltuk s betzeltk. Tudja, hogy ez most mennyire bnt engemet?
     A rgi okmnyokrl mg nem is szltunk.

     Valban, pedig sok van bellk. A legrgibb, me, ez a vgrendelet, amit az egyik snk, Raffai Lszl kszttetett 1802-ben. Jegyz ltal kszlt, viaszpecstje van, tbb tan s rintett sajtkez alrsa helyett az ltaluk rajzolt keresztek llnak, ami azt jelentette, hogy mg a nevket se tudtk lerni. rdekessge az is, hogy a szerbek nevt eredetiben cirill-betkkel, Mohol nevt pedig akkor mg elipszilonnal rtk, gy: Moholy


Vgrendelet alrsokkal, kztk hrom X jel,
amik a betvetst nem ismer szemlyek nevt helyettestik

    De nemcsak ez az rdekes, hanem az 1826-bl szrmaz, latin nyelv jrlatlevl is, amin vilgosan lthat Mohol akkori cmere. Ez annyira eredeti, hogy mg senkinek se mutattuk meg, a Krkp olvasi lesznek az elsk, akik lthatjk ha sikerl a felvtel, mondja kacagva Irnke.
    Az olvask nevben is ksznettel vltam el a moholi Lakatos-hzasprtl, akiknek bizony sok kzk van Adhoz is, hisz Irnke tbb trgyat hozott az adai Tjhzba, s a gatyaszr utcban Adn l csaldjval a lnyuk.

A mama s a tata ezton is ksznti ket s a hrom szeretett unokt!

rta s fnykpezte:
Kirly Jnos

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA