Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Címoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A LAKOSSÁG TÁJÉKOZTATÁSA MINDENNÉL FONTOSABB
Beszélgetés Ürményi Ferenccel, Ada község elnökével

    Az utóbbi idõszakban számos beruházásra került sor Adán, de ezekrõl igen kevés információ jutott el a lakosokhoz, ennek okáról, a tájékoztatás nehézségeirõl és egy új, tájékoztatással foglalkozó iroda alakulásáról számolt be Ürményi Ferenc, Ada község elnöke.
    -Amikor próbálunk visszatekinteni az elmúlt három év munkájára, az elért eredményekre ki kell térnünk, arra is, hogy az elmúlt idõszakban a beruházásokról, az önkormányzat munkájáról és eredményeirõl szóló információk nem jutottak el a lakosokhoz. Kijelentésemmel nem szeretném megsérteni egyetlen média községi képviselõjét sem, nem bûnbakot keresünk, és nem a meglévõ együttmûködést akarjuk elrontani, hanem az új út, és a jobb megoldás érdekében szeretnék szólni. A polgárokkal való kommunikációval kapcsolatban, úgy érzem,  aki akart, az tudott is megfelelõképpen tájékozódni, de többen képtelenek,  vagy nem akarnak tudomást venni a változásokról. Meg kell jegyeznem, hogy valószínûleg jómagam és munkatársaim hibája, hogy a sajtó képviselõit nem informáltuk megfelelõ idõben és módon, így a munkánk, a megvalósított beruházások nem kaptak elég nyilvánosságot. Ellenben meg kell érteni azt is, hogy új beruházásokra lehetõséget teremteni, ezeknek megvalósulási folyamatát kísérni és befejezni hatalmas munka, amely egy nagyon bonyolult kapcsolatrendszer kiépítését igényli, és ráadásul ennek a kapcsolatrendszernek az ápolása, kibõvítése is rengeteg idõt emészt fel. Az idõmet a nagyberuházási folyamatok érdekeit szem elõtt tartva kell beosztanom, a nap 24 órájában a nagyberuházások, és az azok megvalósulását segítõ kapcsolatok kiépítésén dolgozom. Amennyiben közmegelégedésre többet szerepelnék, több médiaszereplésre szánnék idõt, annak a nagyberuházások látnák majd kárát, ezért kérem a sajtó képviselõit és a polgárokat is, hogy legyenek belátással.
    - Hogyan lehetne mégis informálni a lakosságot?
    -Az említett kommunikációs problémák javítása érdekében községi elnökként alakítok egy tájékoztatási irodát, amelynek fõ feladata lesz a megfelelõ valós információk eljuttatása a polgárokhoz. E szerkesztõség segítségével megpróbáljuk részletesen bemutatni a helyi beruházásokat és azok jelentõségét.


Kanadai magyar újságok a polgármester tarsolyából

    -Az elmúlt idõszakban a község fejlesztési stratégiájának nagy része megvalósult.
    - Amit feltétlenül tudatni akarok a polgárokkal az az, hogy az elmúlt periódus munkájának eredményeképpen a közösen kialakított fejlesztési stratégia nagy része megvalósult vagy a befejezõ fázishoz érkezett. A beruházásokra, amelyeknek az összege körülbelül 27 millió euró az elõzõ  kormánnyal való  együttmûködés révén kaptunk lehetõséget, és csak a jelenlegi kormánnyal való együttmûködéssel folytathatjuk ezeket. Ezek a nagyberuházások teljes egészében, pozitív hatással lesznek közösségünk, és a régió életére. Az elvégzett és a folyamatban levõ infrastrukturális beruházások (híd, terelõutak, kanalizáció - szennyvíztisztító berendezés, ipari zóna, sportinfrastruktúra kiépítése, az iskolák, és kulturális intézmények fejlesztése) pedig elengedhetetlen tényezõi a közösség fejlõdésének.
    Gratulálok mindazon pártok képviselõinek, akik ehhez a fejlõdéshez pozitívan viszonyulnak és segítik ezt, ellenben szeretném felhívni az õk és a polgárok figyelmét arra, hogy a beruházások elõkészítésében az általam vezetett csapatnak valamint az önkormányzatnak oroszlánrésze volt. Amióta felvetõdött az esetleges új választások kérdése, a pártok is igyekeznek minden eredményt kizárólagosan magukénak tekinteni. Megítélésem szerint, csakis az önkormányzat és a kormány, valamint a községi szintéren jelenlevõ pártok összefogásával biztosíthatjuk a fejlõdést, és valósíthatjuk meg céljainkat. Községünket az elmúlt hároméves együttmûködés alapján a köztársaságban és a tartományban a haladás és az együttmûködés vezérközségének tartják, ezt az elõnyt fontos kihasználnunk, és ennek jelentõségére a polgárok figyelmét is fel kell hívnunk.
    - Nemrégiben Kanadában járt. Hogyan viszonyulnak a községbõl kivándorolt lakosok az itthoni dolgokhoz, követik-e az adai történéseket?
    -Bármennyire is furcsának tûnik, nemrégiben, az észak-kanadai látogatásom során több információt hallottam saját községünkrõl és munkánkról, mint Adán. Vancouverban, az ottani Magyar Ház képviselõivel találkoztam, és nagyon meglepett, hogy kivándorolt honfitársaink mennyire tájékozottak, és az adaiak nagy részével ellentétben, mindent tudnak az itteni történésekrõl.  Ugyanezt tapasztaltuk az okanagani barátainkkal folytatott beszélgetések során is. Õk látják az itteni beruházások jelentõségét, sorsfordító szerepét, s igyekeznek támogatni az itthoni kezdeményezéseket. Vancouverban az adai származású Szollár Lajos és kedves családja látott vendégül, de megismerkedhettem Pintér Istvánnal az EMTDÉK vezetõjével is, akiknek szervezete segíti is az itthoniakat,   jótékonysági ebédet rendeztek a szabadkai Kosztolányi Dezsõ Diáksegélyzõ Egyesület javára, 10 anyagiakban szenvedõ délvidéki jó tanuló megsegítésére. A rendezvény tiszta jövedelmét felajánlották erre a célra, s az én tisztem volt ezt az összeget személyesen eljuttatni az Egyesülethez. –magyarázta Ürményi Ferenc, Ada község elnöke.

HELYREIGAZÍTÁS

    A szerkesztõségbe beérkezett megjegyzések alapján – a félreértések elkerülése végett – közöljük, hogy a községi Képviselõ-testület rendkívüli ülésén a képviselõk közül senki nem magyarázta és nem támadta a polgármestert azzal, hogy „többen ezt úgy magyarázták, hogy ez a 12 millió dinár valahova elvándorolt, nincs róla kimutatás, összefüggésbe hozták a polgármester egyéni érdekeinek megvalósításával.”
    Mint ahogy a polgármester elítélte a megalapozatlan kocsmai és utcasarki híreszteléseket, amelyeket – mint mondta is – egyes személyek tervezetten és szervezetten kreálnak. A cikkíró az adott cikkben úgy kommentálta az idézett állítást, mint utcai híreszteléseket, amelyek ennek kapcsán születtek.

(-)

Józó Mónika

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA