Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Cmoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A LAKOSSG TJKOZTATSA MINDENNL FONTOSABB
Beszlgets rmnyi Ferenccel, Ada kzsg elnkvel

    Az utbbi idszakban szmos beruhzsra kerlt sor Adn, de ezekrl igen kevs informci jutott el a lakosokhoz, ennek okrl, a tjkoztats nehzsgeirl s egy j, tjkoztatssal foglalkoz iroda alakulsrl szmolt be rmnyi Ferenc, Ada kzsg elnke.
    -Amikor prblunk visszatekinteni az elmlt hrom v munkjra, az elrt eredmnyekre ki kell trnnk, arra is, hogy az elmlt idszakban a beruhzsokrl, az nkormnyzat munkjrl s eredmnyeirl szl informcik nem jutottak el a lakosokhoz. Kijelentsemmel nem szeretnm megsrteni egyetlen mdia kzsgi kpviseljt sem, nem bnbakot keresnk, s nem a meglv egyttmkdst akarjuk elrontani, hanem az j t, s a jobb megolds rdekben szeretnk szlni. A polgrokkal val kommunikcival kapcsolatban, gy rzem, aki akart, az tudott is megfelelkppen tjkozdni, de tbben kptelenek, vagy nem akarnak tudomst venni a vltozsokrl. Meg kell jegyeznem, hogy valsznleg jmagam s munkatrsaim hibja, hogy a sajt kpviselit nem informltuk megfelel idben s mdon, gy a munknk, a megvalstott beruhzsok nem kaptak elg nyilvnossgot. Ellenben meg kell rteni azt is, hogy j beruhzsokra lehetsget teremteni, ezeknek megvalsulsi folyamatt ksrni s befejezni hatalmas munka, amely egy nagyon bonyolult kapcsolatrendszer kiptst ignyli, s radsul ennek a kapcsolatrendszernek az polsa, kibvtse is rengeteg idt emszt fel. Az idmet a nagyberuhzsi folyamatok rdekeit szem eltt tartva kell beosztanom, a nap 24 rjban a nagyberuhzsok, s az azok megvalsulst segt kapcsolatok kiptsn dolgozom. Amennyiben kzmegelgedsre tbbet szerepelnk, tbb mdiaszereplsre sznnk idt, annak a nagyberuhzsok ltnk majd krt, ezrt krem a sajt kpviselit s a polgrokat is, hogy legyenek beltssal.
    - Hogyan lehetne mgis informlni a lakossgot?
    -Az emltett kommunikcis problmk javtsa rdekben kzsgi elnkknt alaktok egy tjkoztatsi irodt, amelynek f feladata lesz a megfelel vals informcik eljuttatsa a polgrokhoz. E szerkesztsg segtsgvel megprbljuk rszletesen bemutatni a helyi beruhzsokat s azok jelentsgt.


Kanadai magyar jsgok a polgrmester tarsolybl

    -Az elmlt idszakban a kzsg fejlesztsi stratgijnak nagy rsze megvalsult.
    - Amit felttlenl tudatni akarok a polgrokkal az az, hogy az elmlt peridus munkjnak eredmnyekppen a kzsen kialaktott fejlesztsi stratgia nagy rsze megvalsult vagy a befejez fzishoz rkezett. A beruhzsokra, amelyeknek az sszege krlbell 27 milli eur az elz kormnnyal val egyttmkds rvn kaptunk lehetsget, s csak a jelenlegi kormnnyal val egyttmkdssel folytathatjuk ezeket. Ezek a nagyberuhzsok teljes egszben, pozitv hatssal lesznek kzssgnk, s a rgi letre. Az elvgzett s a folyamatban lev infrastrukturlis beruhzsok (hd, terelutak, kanalizci - szennyvztisztt berendezs, ipari zna, sportinfrastruktra kiptse, az iskolk, s kulturlis intzmnyek fejlesztse) pedig elengedhetetlen tnyezi a kzssg fejldsnek.
    Gratullok mindazon prtok kpviselinek, akik ehhez a fejldshez pozitvan viszonyulnak s segtik ezt, ellenben szeretnm felhvni az k s a polgrok figyelmt arra, hogy a beruhzsok elksztsben az ltalam vezetett csapatnak valamint az nkormnyzatnak oroszlnrsze volt. Amita felvetdtt az esetleges j vlasztsok krdse, a prtok is igyekeznek minden eredmnyt kizrlagosan maguknak tekinteni. Megtlsem szerint, csakis az nkormnyzat s a kormny, valamint a kzsgi szintren jelenlev prtok sszefogsval biztosthatjuk a fejldst, s valsthatjuk meg cljainkat. Kzsgnket az elmlt hromves egyttmkds alapjn a kztrsasgban s a tartomnyban a halads s az egyttmkds vezrkzsgnek tartjk, ezt az elnyt fontos kihasznlnunk, s ennek jelentsgre a polgrok figyelmt is fel kell hvnunk.
    - Nemrgiben Kanadban jrt. Hogyan viszonyulnak a kzsgbl kivndorolt lakosok az itthoni dolgokhoz, kvetik-e az adai trtnseket?
    -Brmennyire is furcsnak tnik, nemrgiben, az szak-kanadai ltogatsom sorn tbb informcit hallottam sajt kzsgnkrl s munknkrl, mint Adn. Vancouverban, az ottani Magyar Hz kpviselivel tallkoztam, s nagyon meglepett, hogy kivndorolt honfitrsaink mennyire tjkozottak, s az adaiak nagy rszvel ellenttben, mindent tudnak az itteni trtnsekrl. Ugyanezt tapasztaltuk az okanagani bartainkkal folytatott beszlgetsek sorn is. k ltjk az itteni beruhzsok jelentsgt, sorsfordt szerept, s igyekeznek tmogatni az itthoni kezdemnyezseket. Vancouverban az adai szrmazs Szollr Lajos s kedves csaldja ltott vendgl, de megismerkedhettem Pintr Istvnnal az EMTDK vezetjvel is, akiknek szervezete segti is az itthoniakat, jtkonysgi ebdet rendeztek a szabadkai Kosztolnyi Dezs Dikseglyz Egyeslet javra, 10 anyagiakban szenved dlvidki j tanul megsegtsre. A rendezvny tiszta jvedelmt felajnlottk erre a clra, s az n tisztem volt ezt az sszeget szemlyesen eljuttatni az Egyeslethez. magyarzta rmnyi Ferenc, Ada kzsg elnke.

HELYREIGAZTS

    A szerkesztsgbe berkezett megjegyzsek alapjn a flrertsek elkerlse vgett kzljk, hogy a kzsgi Kpvisel-testlet rendkvli lsn a kpviselk kzl senki nem magyarzta s nem tmadta a polgrmestert azzal, hogy tbben ezt gy magyarztk, hogy ez a 12 milli dinr valahova elvndorolt, nincs rla kimutats, sszefggsbe hoztk a polgrmester egyni rdekeinek megvalstsval.
    Mint ahogy a polgrmester eltlte a megalapozatlan kocsmai s utcasarki hresztelseket, amelyeket mint mondta is egyes szemlyek tervezetten s szervezetten krelnak. A cikkr az adott cikkben gy kommentlta az idzett lltst, mint utcai hresztelseket, amelyek ennek kapcsn szlettek.

(-)

Jz Mnika

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA