Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Címoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Az adai Venus Táncklub mazsorett csoportja a közelmúltban részt vett a tivati EB-n,október derekán pedig megnyerték a mazsorettek versenyét Pancsován

    Csillogó-villogó, díszes öltözék és kalap vagy valamilyen más fejfedõ, csizma, pálca, illetve pom-pom - ez egy mazsorett viselete. A látványos öltözék azonban csupán kiegészítõje annak a megfeszített koncentrációt igénylõ produkciónak, amely a táncmozdulatok mellett zsonglõrmutatványba illõ elemeket is tartalmaz. A mazsorettek fõleg tinilányok, akik indulókra és latin-amerikai dallamokra lépnek fel. A „mûfaj” az utóbbi években nálunk is egyre népszerûbb, mára országos szövetségük is van a mazsorett csoportoknak. Adán három éve alakult meg a Vénusz Táncklub mazsorett csoportja. Boros Márta és Petrics Zoltán koreográfus-csoportvezetõk irányításával huszonki-lenc - 12 és 16 év közötti - tinilány edz a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházában. A koreográfusok szerint a mazsorettek sokat kell, hogy gyakoroljanak, és kötelezõ az otthoni gyakorlás is. Az edzéseken elsajátítják az elemeket, de ez magában nem elég a sikerhez, komoly munka, kitartás szükséges a gyerekek és az edzõk részérõl is. Ebbõl Adán nincs hiány, hiszen az adai mazsorettek október elején a tizenegyedikek lettek a montenegrói Európa-bajnokságon, amelyet az European Majorettes Association szervezésében rendeztek meg Tivatban.

    - A versenyen kilenc ország több mint 50 csapata vett részt mintegy 1400 versenyzõvel. Tizenöt szenior csapattal versenyeztünk, és végül tizenegyedikek lettünk. Elsõ alkalommal szerepeltünk az Európa-bajnokságon, tapasztalatlanok voltunk minden téren: zenében, koreográfiában és öltözékben. Elõzõleg nem tájékoztattak bennünket és nem ismertük a követelményeket. Ennek ellenére büszkék vagyunk arra, hogy újoncként négy csapatot megelõztünk - mondta Petrics Zoltán. - A lányok hetente háromszor gyakorolnak. Kétszer két órát, illetve egyszer hármat. A kontinensbajnokságon a kiváló eredményhez már másfél hónappal korábban napi nyolc óra gyakorlásra lenne szükség. A következõ EB-n is szeretnénk részt venni. Tivatban sok csapattal kötöttünk barátságot, akik jó tanácsokkal láttak el bennünket. Kiderült, hogy kellemesen csalódtak az adaiakban, kevesebbet vártak tõlünk. A parádén elsõk lettünk, de a formációban nagyon visszaestünk, mert a bottechnikánkon még van javítanivaló. A szövetségnek szigorú szabályai vannak, és ezek szerint pontozzák a ruhát, a megjelenést, az elõadásmódot, valamint a bottechnikát.
    Az EB-n az adai és szontai lányok képviselték országunkat. Nálunk kevés mazsorett csoport van, ezért nem volt selejtezõ, hanem a Szerbiai Mazsorett Szövetség elnökének ajánlatára vettek részt a versenyen - hallottuk a csoportvezetõtõl.

    Október derekán rendezték meg Belgrádban és Pancsován az I. Nemzetközi Mazsorett és Brass Band Fesztivált. Ezen a Venus mazsorett csoport kiválóan szerepelt, elsõ lett a szenioroknál a formációs bot és pom-pom kategóriában, ezenkívül a Boros Márta és Petrics Zoltán által kidolgozott produkció elnyerte a legjobb koreográfiának járó díjat. Az adaiak megszerezték a díjak több mint felét, és a fesztivál vándorserlegét is.
    - A fesztivállal egybekötött versenyen montenegrói és hazai mazsorettek vettek részt. Az elsõ  nap Belgrádban vonultunk fel a Mihajlo Knez utcában, ahol nagy sikert arattak a lányok, akiket a kiválóan játszó rendõrségi fúvószenekar kísért. Másnap délután Pancsován is volt egy felvonulás, majd este 8 órakor kezdõdött a verseny a hadseregott-honban - mondta Petrics Zoltán.

    Az adai mazsorettek szívesen lépnek fel utcabálokon és fesztiválokon. Szerepeltek már itthon, Magyarországon és Franciaországban. A csoport sikereihez sokban hozzájárulnak a vezetõség tagjai: Boros Zoltán, Fehér Tibor, Fehér Márta, Petrics Klára és Laták Károly. Petrics Zoltán megjegyezte, hogy anyagi gondokkal küzdenek, és csak a szponzoroknak köszönhetõen jutottak el Tivatba is. Az egyesület fõszponzorai a szülõk.

Csin

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA