Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Cmoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A FOGLALKOZTATOTTAK VDELME
(A munkrl szl trvny 7. fejezete, a 80-103. szakaszig)

    A foglalkoztatottnak joga van a biztonsgra, valamint letnek s egszsgnek vdelmre, kteles tiszteletben tartani az errl szl elrsokat, hogy ne veszlyeztesse a sajt, a foglalkoztatottak s msok biztonsgt s egszsgt, valamint minden esetleges veszlyrl kteles rtesteni a munkaadt. Ha a foglalkoztatottnak egszsgi rendellenessgei vannak, s birtokban van az illetkes egszsggyi szervnek errl szl vizsgaeredmnye, nem dolgozhat tlrban, s olyan munkt sem vgezhet, amelyek egszsgnek rosszabbodst idznk el, vagy kvetkezmnyekkel jrnnak krnyezetre. Tilos a foglalkoztatottat olyan munkra beosztani, amelyen fennll a srls, hivatsbl ered s ms megbetegedsek kifejezett veszlye, ha nem elgti ki az egszsgi llapotnak, a pszichofizikai alkalmassgnak s az letkornak a munkhoz szksges feltteleit.
    A foglalkoztatottnak joga van a munkaad nyilvntartsban vezetett szemlyi adatok vdelmre. A foglalkoztatott adatait csak a munkaviszonnyal kapcsolatosan lehet hasznlni, illetve a foglalkoztatottl csak ilyen adatok krhetk s gyjthetk be.
    A 18 vesnl fiatalabb foglalkoztatott nem oszthat be klnsen nehz s az egszsgre nzve kros munkra, nem dolgozhat heti 35 rnl, sem pedig napi 8 rnl tbbet, nem tlrzhat s munkaideje nem csoportosthat t, nem dolgozhat jjel, kivve a trvnyben kizrlagosan elirt esetekben, amikor is a munkjt nagykor foglalkoztatott ltal kell felgyelni.
    A 18 vtl idsebb, de 21 vnl fiatalabb szemlyek csak akkor dolgozhatnak klnsen nehz s az egszsgre nzve kros munkn, ha az illetkes egszsggyi szerv igazolja, hogy ez a munka az illet foglalkoztatott egszsgre nzve nem kros. Az ezt igazol orvosi vizsga kltsgt a munkaad viseli.
    A trvny elrja, hogy a nk a terhessg idejn nem dolgozhatnak olyan munkn, amely krosan hatna ki egszsgkre vagy a gyermek egszsgre, nem dolgozhatnak tlrban s jjel, ha kros lenne egszsgkre vagy gyermekk egszsgre, s a terhessg utols 8 hetben semmilyen felttelek kztt, valamint nem ktelesek elfogadni a munkaid tcsoportostst, s ha mgis elfogadjk, a jvhagyst rsban kell igazolniuk.
    A trvny vdi az egyik szlt is a gyermek 3 ves korig, az nellt szlt a gyermek 7. letvig, illetve ha a gyermek slyosan rokkant, ugyangy az ilyen gyermek rkbefogadjt, eltartjt vagy gondviseljt, ami kizrja a tlrzst, az jjeli munkt vagy a munkaid jvhagys nlkli tcsoportostst.
    A foglalkoztatott nnek joga van a szlsi szabadsgra s a gyermek polsa cljbl a munkrl val tvolmaradsra. A szlsi szabadsg leghamarabb 45, de legksbb 28 nappal a szlsre megllaptott nap eltt hasznlhat ki, s a szls utn 3 hnapig tart, mg a gyermek polsa cljbl a munkrl val tvolmarads a szlsi szabadsg befejezstl indul s 365 napig tart, a szlsi szabadsg els napjtl szmtva, az els s msodik gyermek esetben. A szlsi szabadsgra az apa is jogosulhat, ha az anya elhagyja a gyermeket, meghal, vagy ms ok megakadlyozza abban, hogy kihasznlja a szabadsgot, attl fggetlenl, hogy munkaviszonyban van-e vagy nincs, azonkvl a gyermek polsa cljbl a munkrl val tvolmarads az apa rszrl is korltozs nlkl kihasznlhat, hogyha a gyermek anyja nem hasznlja ki.
    A foglalkoztatott nnek a harmadik s minden tovbbi gyermek szletse esetn joga van a szlsi szabadsgra s a gyermek polsa cljbl a munkbl val tvolmaradsra, sszesen 2 ves terjedelemben. E jogoknak az apa rszrl val kihasznlsakor az els s a msodik gyermeknl alkalmazott szably rvnyesl. Szlsi szabadsgra az a foglalkoztatott n is jogosult, aki holt gyermeket szl, vagy ha a gyermeke a szlsi szabadsg letelte eltt elhallozik.
    A slyos mrtk pszichofizikailag fogyatkos gyermek egyik szlje, rkbefogadja, eltartja vagy nevelje jogosult a munkrl tvol maradni vagy fl munkaidvel dolgozni, legtovbb, amg a gyermek az 5. letvt betlti.
    Az 5 vnl fiatalabb gyermek eltartja illetve nevelje a gyermek eltart illetve nevel csaldba val elhelyezsnek napjtl kezdden jogosult a munkrl 8 hnapig tvol maradni, de nem tovbb a gyermek 5. letvnek betltstl. Amennyiben a gyermek 3 hnaptl fiatalabb, ez a jog a 11 hnapos kor betltsig tart. Ez a jog az rkbefogadt is megilleti az rkbefogads eltt, a gyermek alkalmazkodsi idszakra.
    Gyermek-paralzis, cerebrlis paralzis, bizonyos fajta bnuls esetn, vagy ha a gyermek izomsorvadsban vagy ms slyos betegsgben szenved, a szl, illetve a nevel rvidtett munkaidvel dolgozhat, de legfeljebb fl munkaidvel.
    Az egyik szlnek, az rkbefogadnak, az eltartnak illetve a nevelnek joga van a munkrl tvol maradni, amg a gyermek a 3. letvt be nem tlti, ekkor a munkbl ered jogok sznetelnek (fizetetlen tvolmarads).
    A foglalkoztatott munkarokkantnak a munkaad a munkt a fennmaradt munkakpessgvel sszhangban kteles biztostani. Ha megllaptottk, hogy bizonyos munkahelyen a foglalkoztatottra nzve fennll a rokkantsgi veszly lehetsge, a munkaad kteles biztostani msik megfelel munkakrt, de ha a foglalkoztatott nem fogadja el, a munkaad felbonthatja a vele kttt munkaszerzdst.
    A foglalkoztatott a munkra val ideiglenes akadlyozottsgrl (betegszabadsg) szl orvosi igazolst (amelyet az orvosnak kell kiadnia), s melynek tartalmaznia kell az akadlyozottsg vrhat idtartamt, kteles legksbb 3 napon bell az llapot bellttl szmtva a munkaadnak eljuttatni. Slyosabb betegsg esetn ezt a szkebb csald valamelyik tagja, vagy ms, a foglalkoztatottal egy hztartsban l szemly is megteheti. Ha a foglalkoztatott egyedl l, az igazolst 3 nappal azon okok megsznse utn kteles eljuttatni, amelyek miatt nem tehette meg
    Ha a munkaad ktelkedik a munkrl val tvolmarads oknak igazoltsgban, krelmet adhat t az illetkes egszsggyi szervnek a foglalkoztatott egszsgi llapotnak megllaptsa cljbl.

Miroslav Belani

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA