Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Cmoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A rendrsgi felhatalmazsokrl

    Az elmlt idben hallani lehetett klnbz mendemondkat, olvasni lehetett jsgokban az res hzak sszersrl, ill. hogy a rendrsg alkalmazottai vagy annak ltsz szemlyek jrjk az utckat, s szmba veszik az res hzakat.
    E sorok rja alaptalan ijesztgetsnek s politikai provokcinak vlte az egszet mindaddig, mgnem a sajt krnyezetben nem tapasztalt ilyen jelensget, mgpedig olyan emberek elbeszlsbl, akiknek a hozztartozjukhoz vagy szemlyesen hozzjuk kopogtattak be a rend rei, klnbz tjkoztat jelleg krdseket feltve, s akiknek a szavahihetsgt nincs mirt ktsgbe vonni. Mindehhez mg hozzjn az a tny, hogy Szerbia nemzetkzi ktelezettsgnek eleget tve knytelen visszafogadni kb. 50.000 embert, akik Koszovrl vagy Szerbibl menekltek el a hbor ell, s akiknek elhelyezsrl, a trsadalomba val beilleszkedsrl az llamnak kell gondoskodnia.
    Kpviseli krdsre a belgyminiszter megprblta a maga mdjn megnyugtatni a nagyrdemt, hogy csak s kizrlag a rendrsg mindennapos, rutin munkjrl van sz, minek sorn, hogy jobban s hatkonyabban tudjanak rizni s vdeni, adatokat gyjtenek a rjuk bzott terletrl.
    Nincs is ezzel semmi gond, csak egy kicsit furcsa, amikor az eljr rendr, a beszmolk szerint, olyan krdseket tesz fel, hogy hnyan lnek ott, s mi a telefonszmuk.
    A polgrok tjkoztatsa cljbl az albbiakban kivonatosan ecsetelnm a rendrsgrl szl trvny ide vg rendelkezseit.
    Az igazoltats felttelei (42. szakasz)
    Igazoltatst a kvetkez szemlyekkel szemben foganatostanak: 1) akit el kell fogni, el kell vezetni, fogva kell tartani vagy az illetkes llami szervekhez utalni, 2) akitl rendrsgi beavatkozst ignyl veszly fenyeget, 3) akit tvizsglnak vagy tkutatnak, vagy akin ms, trvny ltal elrt, mveletet hajtanak vgre, 4) akit ms laksban, pletben vagy helyisgeiben vagy olyan jrmben tallnak, amit tvizsglnak s tkutatnak, ha az igazoltats szksges, 5) aki olyan helyen vagy pletben tartzkodik, amelyben ideiglenesen korltozott a mozgsszabadsg, ha az igazoltats szksges, 6) aki bncselekmnyt, szablysrtst vagy azok elkvetit bejelenti, illetve a rendrsg munkjhoz szksges felvilgostst ad, 7) aki viselkedsvel annak gyanjt kelti, hogy bncselekmny vagy szablysrts elkvetje, vagy hogy el akarja ezeket kvetni, vagy fizikai hasonlsggal br olyan szemlyre nzve, akit krznek, 8) akit bncselekmny vagy szablysrts elkvetsnek helysznn tallnak, 9) aki olyan helyen tartzkodik, ahol biztonsgi okokbl az sszes jelenlv vagy nagy rszk szemlyazonossgt meg kell llaptani, 10) az llamigazgatsi szervek alkalmazottainak, jogi s termszetes szemlyek megalapozott krsre.
    A felhatalmazott szemly kteles az illet szemlyt az igazoltats okairl tjkoztatni.
    Felvilgosts krsnek cljai s korltozsa (59. szakasz)
    A felhatalmazott hivatali szemly (rendr) felvilgostst krhet a bncselekmnyek, szablysrtsek vagy azok elkvetinek megelzse s feldertse cljbl. A megkrdezett nem kteles felvilgostst adni, kivve ha ezzel bncselekmnyt kvet el, s erre a rendr kteles figyelmeztetni. Az a szemly, aki megtagadja a krt felvilgostst, ugyanazon okbl nem idzhet be tbbszr beszlgetsre.
    A rendrsgi munka vgzsnek mdjrl hozott szablyzatban tovbb az ll, hogy az eljr rendrsgi alkalmazott bemutatkozsa alkalmval hivatalbl kteles felmutatni a szolglati jelvnyt s igazolvnyt, mgpedig gy, hogy a polgr elolvashassa az igazolvnyon s a jelvnyen lv szveget, s jl lthassa a rajta lv fnykpet. Az egyenruhban szolglatot teljest rendr gyszintn kteles ily mdon eljrni, ha a polgr megkri r.
    Termszetesen ezzel a cikkel nem arra akarom buzdtani a polgrokat, hogy ne lljanak szba a rendrkkel, mert a polgroktl kapott hasznos informcik nlkl a rendrsg nem tudja hatkonyan elltni elsdleges feladatt, ami tbbek kztt ppen a polgrok testi psgnek s vagyonnak vdelme.
    Ugyanakkor fel szerettem volna hvni a figyelmet erre a ltez jelensgre, mert a lakossg krben flelmet kelt, s felidzi a nem is olyan rg mlt idket, hogy valamelyest megnyugodjanak a kedlyek s zkken, de fleg flelem nlkl folyjon a rendrsg s a lakossg kztti egyttmkds.

Vastag Rbert

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA