Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. november

Címoldal
Mindennapi gondjaink
Községi hírek
A szegénység minden nemzet problémája
A lakosság tájékoztatása mindennél fontosabb
Sikeresen működik a közmunkák intézménye
Az önkormányzat munkájából
Újjáéledt a színház
Felhívni a figyelmet az idősek gondjaira
A háromnegyed évi terv teljesítéséről
A szakszervezet munkájának elismerése
Műhelymunkákkal a hatékonyabb nemzeti straégiáért
Csomagok adományokból
Egy régi életforma emlékei
A nemzet összetartozásának jelképe
Kiállítás, ünnepség
Sárguló vidékünk
Bot, pom-pom és díszes egyenruha
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A rendőrségi felhatalmazásokról
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
A foglalkoztatottak védelme
Főnixként éledt fel hamvaiból a budzsáki horgásztanya
Különleges osztálytalálkozók
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Változás az élen
Új vezetõség a G17 Pluszban

    A párt községi szervezetében hétfõn rendes tisztújító közgyûlést tartottak, amelyen a tagság Bálint Ferenc adai vállalkozót választotta meg a G17 Plusz községi szervezetének új elnökévé - tudtuk meg Dušan Teleèkitõl, a pártszervezet régi elnökétõl. Emellett a helyi szervezet új elnökségi tagjait is megválasztották Sofija Šemoviæ, Koós Vilmos, Török Rudolf, Körtvélyesi Ticián, Dušan Teleèki és Marko Adamoviæ személyében. (Adamoviæ a helyi pártszervezet ifjúsági tagozatának a vezetõje). - Szinte teljes egészében lecserélõdött a vezetõség. Ezt így akartuk, mert úgy éreztük, hogy a további munkához új és lendületes emberekre van szükség. A régiek közül egyedül én maradtam a vezetõségben, hogy segítsem az új elnökség munkáját - mondta Dušan Teleèki.

csin

Megalakult az LDP

    Péntek este Adán megalakult a Liberális Demokrata Párt községi szervezete. Az alakuló közgyûlésen Goran Halgašev adai vállalkozót választották meg a helyi pártszervezet vezetõjévé. Emellett még megválasztották a községi pártszervezet elnökségi tagjait, név szerint a következõket: Tóth Gábor, Prágai Tibor, Hanák László, Èurèiæ Bernadett, Dejan Bogièeviæ és Bajusz Béla. Goran Halgašev elmondta, hogy az LDP-nek az adai képviselõ-testületben is van képviselõje, miután Tóth Gábor, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga községi képviselõje az LDP tagja lett.

(csin)

Fogy a lakosság

    Az adai község lakosságának száma az utóbbi néhány évtizedben nagymértékben csökkent. A múlt század hetvenes éveiben még mintegy 23 000 lakos élt a községben, a legújabb adatok szerint, ma alig több mint 18 000. Mintegy 2800 embernek nincs munkája, a munkanélküliek fele pedig fiatal. A község lakosai közül csaknem 2000-en még az általános iskolát sem végezték el.

(csin)

Pályázat, tanfolyamok

    A Községi Tûzoltó Szövetség elnöksége október 5-én 18 órai kezdettel a tûzoltóotthonban megtartott gyûlésén több fontos témakört vitatott meg. A bõvített elnökségi ülésen a Szövetség vezetõsége mellett megjelentek az adai, moholi, törökfalui testületek képviselõi – vezetõi. Az ülést Vlasity Zoltán, a TSz elnöke vezette.
    Elsõnek  a Tartományi Tûzoltó Szövetség pályázati felhívásáról tárgyaltak Mirõl is van ebben szó? Arról, hogy a VTSz levelet intézett a vajdasági tûzoltó szövetségek vezetõinek, amelyben a Nemzeti Fejlesztési Alapból pénzeszközöket tûzoltó otthonok építésére vagy a meglévõ otthonok adaptálására, tûzoltóautók beszerzésére, valamint felszerelés bõvítésére szolgáló pályázatra hívta fel a figyelmet. Az Észak-bánáti körzet 3 laktanya építési lehetõségét, ill. 3 speciális autót kap, a kérdés az, hogyan elosztani e keveset a 6 község között?
    Többek között errõl is tárgyaltak e körzet tûzoltó szövetségeinek, egyesületeinek  vezetõi az október 25-én Nagykikindán megtartott megbeszélésén. Ajánlották hogy Ada a tûzoltóotthon adaptálására vonatkozó pénzeszközöket pályázza meg. Azonban ehhez a községi önkormányzat segítsége is szükséges, ugyanis a pályázat egyik feltétele erre vonatkozik. A vita során több építõjellegû ajánlat hangzott el.
    A második napirendi pont a pionír-ifjúsági és felnõtt, új önkéntes tûzoltók felkészítésére vonatkozott. A moholi ÖTT képviselõi ajánlották, hogy náluk is szervezzék meg a tanfolyamot és a vizsgát, amit a szövetség vezetõi el is fogadtak. Az altiszti tanfolyamot a zentaiak szerveznék meg, így Adán nem lenne ilyen jellegû továbbképzés. Elhangzott egy javaslat Vlasity Zoltán elnök részérõl, hogy szervezzenek egy tudásfelújítást a régi tûzoltók részére is. E javaslatot a jelenlevõk támogatták.
    Szó volt továbbá arról is hogy az ÖTT-ek munka- és pénzügyi tervét minél elõbb el kell készítenie, hogy a szövetség tervével együtt idõben beadhassák a községi önkormányzatnak.

Bálizs Géza

novembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Uspešno funkcioniše institucija javnih radova
Prezentacija opštine Ada u Sloveniji
Zajedničkim snagama do posla
Iz rada lokalne samouprave
Devetomesečni izveštaj
Mladi pišu
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA