Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. október

Címoldal
Lenne mit változtatni a fiatalok életében
Községi hírek
Háromnegyedévi összegzés
Önkormányzati eseménynapló
A baráti együttműködés végleg megköttetett
Mit mondott a magyar konzul?
A magyar nyelv és kultúra a világhálón
A színvonalasabb, korszerű egészségügyi ellátásért
Magyar nyelvű helyi lapok találkozója
Tájházi élmények
Örömkönnyek és csillogó szemek
Ismét az adaiak vitték el a pálmát és a számítógépet
Völgyparti szélmalom
Őszi hónapok vidékünkön
Napsugaras ősz
Koszorúzás, megemlékezés az aradi vértanúkról…
Összetartozás, közösség...
Mivel és hogyan fűteni – örökös kérdés
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Őszi hangulatban
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Válasz az olvasói levélre
Az eltűnt idő nyomában
Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Mivel és hogyan fűteni – örökös kérdés

    A fűtési idény hivatalosan október 15-én kezdődik – intézményesen. Vannak háztartások, ahol vagy hamarabb, vagy később kezdenek fűteni, de a gond mindenhol ugyanaz: mi a legolcsóbb. Vidékünkön főleg ezt a négy fűtési lehetőséget használják a polgárok: szén, fa, gáz, villanyáram.
    Vizsgáljuk meg a földgázzal való fűtést. 100 négyzetméter lakás fűtésére egy idényben 1350 köbméter földgáz szükséges, ez a mai árak alapján 34.400 dinárt tesz ki. (Ez az adat 20 reprezentatív felhasználó költségeinek elemzésével készült). Az említett 1350 köbméter gáz hő értéke megfelel: 12825 KW villanyáramnak / 3,6 t. szárított kolubarai szénnek – 31.280 din, / több mint 6 t. kosztolaci szénnek – 28.551 din. / 8.2 t. kolubarai szénnek – 32.390 din. / és több, mint 12 köbméter tölgyfának – 36.600 din.

    Mivel fűteni? – Villanyárammal való fűtés esetén 1500 KW-ig a kék zónában az olcsó áram még mindig kifizetődő (ha a rendszerben van beépített akkumulációs edény). A piros mezőben már az olcsó áram sem kifizetődő. – Az olcsóbb szén nem mindig a legolcsóbb, mivel a szén ára a kalóriaértéktől függ. (a szárított kolubarai szén kétszer annyi kalóriaértékű, mint a normál, de az ára is kétszer nagyobb). A pillanatnyi állapot azt mutatja, hogy a szénnel való fűtés kb. 10-15%-al olcsóbb.  –  Szénnel való fűtés esetén tudni kell, hogy nem mindegyik fajta szén felel meg minden kazánnak minden időben. Hidegebb napokon nagyobb kalóriaértékű szenet ajánlatos használni. A fával való fűtés nem számít olcsó fűtési lehetőségnek.

    Néhány hasznos tanács a gazdaságosabb fűtéshez:
    1. A lakás hőveszteségének 35%-a az ablakokon és az ajtókon keresztül keletkezik. Például 1 mm hézag 1 m. hosszan az adott helyiség fűtési költségeit 5%-kal is megnövelheti. Használjunk öntapadó szigetelő szalagokat a hézagok elzárására!
    2. Az ajánlott szobahőmérséklet 22 fok legyen. Mindössze 1 fok hőmérsékletnövelés a tüzelő-anyag fogyasztását 10%-al is megemelheti.
    3. Hőszabályzó szelepek beépítésével a fűtőtesteken a központi hőszabályzótól függetlenül szabályozható a hőmérséklet. Ezzel jelentős megtakarítást tudunk elérni.
    4. Állandó hőmérsékletet csak akkor tartsunk a lakásban, amikor ott tartózkodunk, egyébként a hőszabályzót 17-18 fokra állítsuk be.
    5. Viseljünk gondot a lakás páratartalmáról, mert az alacsony páratartalom ugyanazon a hőmérsékleten hűvösebb érzést kelt.
    6. A fűtőtesteket ne takarjuk le, mert akkor veszítenek hőleadási képességükből. Ez a panel és alumínium fűtőtestekre fokozottan érvényes.

Koós Sándor okl. gépészmérnök

oktobar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Tribina o poboljšanju položaja žena
Mladi pišu
Visoki funkcioneri u poseti Adi i kod mosta
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA