Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. október

Címoldal
Lenne mit változtatni a fiatalok életében
Községi hírek
Háromnegyedévi összegzés
Önkormányzati eseménynapló
A baráti együttműködés végleg megköttetett
Mit mondott a magyar konzul?
A magyar nyelv és kultúra a világhálón
A színvonalasabb, korszerű egészségügyi ellátásért
Magyar nyelvű helyi lapok találkozója
Tájházi élmények
Örömkönnyek és csillogó szemek
Ismét az adaiak vitték el a pálmát és a számítógépet
Völgyparti szélmalom
Őszi hónapok vidékünkön
Napsugaras ősz
Koszorúzás, megemlékezés az aradi vértanúkról…
Összetartozás, közösség...
Mivel és hogyan fűteni – örökös kérdés
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Őszi hangulatban
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Válasz az olvasói levélre
Az eltűnt idő nyomában
Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Táskaszentelés

    Szent Gellért napján, szeptember 24-én a római katolikus templomban alkalmi szentmise keretében táskaszentelést tartott Szauer Miklós atya. Szent Gellért nevéhez fűződik a tanítás intézményes kezdete a magyar nyelvterületen, így Szent Gellértet az iskolák védőszentjének tekintik. Mivel szeptember az iskola, a tanítás kezdete, ez alkalom arra, hogy szimbolikusan is megáldják a tanulók táskáit a jó tanulás, és a jó eredmény elérése céljából.


A nők és a munkanélküliség

    A Demokrata Párt Női Fórumának szervezésében szerdán este tribünt tartottak Adán a községháza dísztermében. Az est témája: a nők helyzete a munkaerőpiacon, a munkanélküliség problémája a gyengébbik nem körében, a női munkaerő-felesleg az állásbörzén. Emellett szó volt női munkaerő foglakoztatását és önfoglalkoztatását elősegítő programokra igényelhető kölcsönökről és szubvenciókról. Mindezekről Miroslav Vasin, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával foglalkozó Tartományi Titkárság titkárhelyettese és Goran Vasić, a Vajdasági Garancialap igazgatója tájékoztatta a mintegy ötvenfős hallgatóságot.

(csin)


Kiállítás

    A Szarvas Gábor Könyvtár kereteiben működő képzőművészeti csoport, amely magába foglalja az elsőtől a nyolcadik osztály rajztehetségeit, az idén is folytatja munkáját. A szeptember közepén megtartott szülői megbeszélésen kitűnt, hogy 39 kis képzőművész vesz részt a foglalkozásokon, korosztályok szerint három csoportba osztva. Közülük néhányan most kapcsolódtak be a munkába. Szeptember 28-án kiállítás nyílt a könyvtár kiállítótermében a tavalyi év munkáiból, melyen minden kis alkotónak láthatta a közönség a festményét, rajzát, kollázsát vagy éppen agyagfiguráit.

V.J.


Magasrangú látogatók Adán és a hídnál

    Október harmadikán magasrangú vendégek jártak községünkben és az épülő tiszai hídnál. Branko Jocićot, a Szeriai Utak Közvállalat vezérigazgatóját,  Rene Miloševićot, az Intermost igazgatóját és Zoran Florićot, az EuroGardi Group igazgatóját és kísérőiket Zoran Dragin, Ada község alpolgármestere fogadta munkatársaival.
    A találkozó alkalmával megállapították, hogy eddig elkészült a bánáti és az adai oldalon lévő hídláb, a folyóban lévőt pedig most betonozzák. Utána, január végéig a függőhíd kábeleket tartó oszlopát (pilont) készítik el, a hídelemeket pedig február végéig fogják a helyükre emelni. Ezek után a vaskonstrukció megmunkálása, rozsdamentesítése, festése, szigetelése, az aszfaltréteg leterítése és egyebek következnek. E munkák végzésérét nagyban befolyásolhatja az időjárás is. Közölték azt is, hogy folyamatban van az armírozott töltés terveinek elkészítése is.

D. Gavrilović


Koszorúzás

    Október 8-án délelőtt a városháza nagytermében ünnepi megemlékezést tartott a Harcos Szövetség községi szervezete Ada felszabadulásának 63. évfordulója alkalmából. Az egybegyűlteket az önkormányzat nevében Sóti Ernő üdvözölte, majd Konc László, a Szövetség elnöke rövid történelemórát tartott az akkori eseményekről. Az ünnepi ülés után a harcos szövetség tagjai koszorút helyeztek el az ellenállás, illetve a fasizmus áldozatainak emelt emlékműnél és emléktáblánál, valamint Bakos Kálmán és Halász József kivégzett osztályharcosok szobránál.

-g-s


Nemes versengés

    Az Önkéntes Tűzoltó Testületek II. vajdasági találkozóját szeptember 1-én Zentán tartották 33 önkéntes tűzoltó testület és 22 tűzoltó szövetség részvételével. A találkozóra szerte Vajdaságbál érkeztek csapatok, de képviseltette magát Belgrád, Eszék (Horvátország), Solt és Bácsalmás (Magyarország) csapatai, illetve Csongrád küldöttsége is. A moholi Önkéntes Tűzoltó Testület képviselői megfigyelőként voltak jelen.
    A csapatokat Rudics Sándor zentai tűzoltóparancsnok üdvözölte, majd Borbély Ferenc, Zenta város képviselő-testületének elnöke megnyitotta a találkozót. A zászlófelvonás után megkezdődtek a különböző ügyességi versenyek, melyen a pionír, senior és felnőtt csapatok vetélkedtek inkább játékos formában Ki gyorsabban, ki többet elnevezéssel. A verseny végeztével Mile Miladinović, a Vajdasági Tűzoltó Szövetség titkára eredményt hirdetett.
    A baráti találkozót a VTSz elnökének zárószavaival fejezték be. Meg kell említeni, hogy a vetélkedővel egyidejűleg egy fontos és jelentős régió-megbeszélésre is sor került a vendégek és a VTSz küldöttsége között. Ennek eredményét a csongrádi küldöttség vezetője ismertette, miszerint október 7-én aláírják a Duna–Tisza–Maros–Kőrös régió tűzoltószövetségének létrehozásáról szóló alapokmányt. Az aláírók a horvátországi Baranya megye, a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megye, valamint a Vajdasági Tűzoltó Szövetség képviselői lesznek. Az alapokmány a jövőbeni szorosabb együttműködés kezdete lehet a három ország, illetve régió között.

Bálizs Géza

oktobar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Tribina o poboljšanju položaja žena
Mladi pišu
Visoki funkcioneri u poseti Adi i kod mosta
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA