Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. október

Címoldal
Lenne mit változtatni a fiatalok életében
Községi hírek
Háromnegyedévi összegzés
Önkormányzati eseménynapló
A baráti együttműködés végleg megköttetett
Mit mondott a magyar konzul?
A magyar nyelv és kultúra a világhálón
A színvonalasabb, korszerű egészségügyi ellátásért
Magyar nyelvű helyi lapok találkozója
Tájházi élmények
Örömkönnyek és csillogó szemek
Ismét az adaiak vitték el a pálmát és a számítógépet
Völgyparti szélmalom
Őszi hónapok vidékünkön
Napsugaras ősz
Koszorúzás, megemlékezés az aradi vértanúkról…
Összetartozás, közösség...
Mivel és hogyan fűteni – örökös kérdés
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Őszi hangulatban
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Válasz az olvasói levélre
Az eltűnt idő nyomában
Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

88. Zöld levél
A NASPOLYA

    Ismét egy egzotikus, távoli tájakról származó növényről írok, amelyik közvetlenül a lóversenypálya szomszédságában napról-napra köszönti és talán el is bűvöli az adai Varga József utca lakóit, vagy az arra járókat, köztük engem is. Tudós könyvek azt írják róla, hogy a naspolya hazája Japánban, vagy Közép-Ázsiában, a Kaukázus déli lejtőin van. A Balkán-félsziget országaiban vadon terem, de a kertekben szívesen ültetik. Melegigényes növény lévén a Kárpát-medencénél északabbra nemigen merészkedik.

    A naspolya (Mespilus germanica – szerbül mušmula) tehát a meleg tájak szülötte, nálunk se szereti a hideg fekvést. Legjobban a napos, félárnyékos helyeken érzi magát, épületek, falak északi oldalára ne ültessük. A téli hideget viszont jól elviseli, és a kora tavaszi fagyok se szoktak kárt tenni a későn nyíló virágokban. Hogy miért ültessük? Különleges, kellemes, fanyar ízű gyümölcsét október végén, november elején szüreteljük, de még így is utóérlelésre szorul, így nagy értéke, hogy akkor válik élvezhetővé, amikor szerény a gyümölcsválaszték, hiszen a déligyümölcsön kívül karácsony és újév táján csak a saját termelésű téli alma, a téli körte és a felaggatott csemegeszőlő kerül a család asztalára. Az ünnepnapok gyümölcstálját a naspolya is színesíti, sőt még a karácsonyfára is fel lehet függeszteni, – ahogy régen a dióval és az aranyalmával tettük. Az érett gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen, oly módon, hogy a héját a csészeleveleknél fogva lehúzzuk, majd a gyümölcshúst kikanalazzuk, figyelve arra, hogy a magokat ott hagyjuk. A kikanalazott gyümölcshúst még egy rövid főzéssel tovább sűríthetjük és így sülthúsok különleges kísérője lehet. Az almástermésűek között a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik. Tartalmaz még vasat és kalciumot. Vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Vitaminban gazdag gyümölcséből befőttet készítenek, de nyersen is fogyasztják. A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. Fája nagyon szívós, az esztergályos- és az asztalosiparban megkülönböztetett értéke van. A faszobrászok is sokra értékelik. Faiskolákban vásárolható.

    Naspolyabefőtt
    Hozzávalók: 3 kg naspolya, 1 kg cukor, 2 liter víz, 2 dkg citromsav. A naspolyát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a cukor és a víz hozzáadásával puhára főzzük. A megfőtt naspolyát kiszedjük, és üvegekbe tesszük. A levet felfőzzük a citromsavval, és kihűlés után ráöntjük az üvegekbe helyezett naspolyára.

Király János

oktobar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Tribina o poboljšanju položaja žena
Mladi pišu
Visoki funkcioneri u poseti Adi i kod mosta
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA