Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. október

Címoldal
Lenne mit változtatni a fiatalok életében
Községi hírek
Háromnegyedévi összegzés
Önkormányzati eseménynapló
A baráti együttműködés végleg megköttetett
Mit mondott a magyar konzul?
A magyar nyelv és kultúra a világhálón
A színvonalasabb, korszerű egészségügyi ellátásért
Magyar nyelvű helyi lapok találkozója
Tájházi élmények
Örömkönnyek és csillogó szemek
Ismét az adaiak vitték el a pálmát és a számítógépet
Völgyparti szélmalom
Őszi hónapok vidékünkön
Napsugaras ősz
Koszorúzás, megemlékezés az aradi vértanúkról…
Összetartozás, közösség...
Mivel és hogyan fűteni – örökös kérdés
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Őszi hangulatban
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Válasz az olvasói levélre
Az eltűnt idő nyomában
Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Ismét az adaiak vitték el a pálmát és a számítógépet

    A Jó Pajtás első számában olvastam a hírt, hogy az elmúlt tanévben 44 iskolából összesen 1128 vers, fogalmazás érkezett a Jó pajtás Rügyfakadás rovatába. A legtöbbet Adáról küldtek, mégpedig 184-et.
    Itt vagyunk a Cseh Károly iskola dísztermében, és a magyartanárnőn, Máriás Valérián kívül a legszorgalmasabb diákok is eljöttek: a hetedikes Tóth Kata, Dragin Dijana, Bakos Bettina, Gajdos Dóra, Bogáromi Erik, Prokop Adrien és a hatodikos Sziráki Réka.
    No, nehogy azt higgyétek, hogy csak ők a legszorgalmasabbak! A tanárnő elmondása szerint osztályában a 24 tanuló közül 18 kistudósító, s ők nemcsak tudósítják a Jó Pajtást, hanem a legjobb fogalmazásaikat is elküldik. Meg 15-en veszik is a kedvenc lapunkat! Hogyan sikerült a tanárnőnek megszervezni, hogy ilyen sokan küldjék az írásokat, most elmondja:
    - Már ötödikben, az első órán fölhívom a diákjaim figyelmét a Jó Pajtásra. Kiemelem a Rügyfakadás és a tudósító rovatot. Bemutatom a szaktanterem falán díszelgő rengeteg faliújságot, melyekre évek óta kitűzzük a megjelent fogalmazásokat, tudósításokat. Nálunk nagyon nagydolog kistudósítói igazolványt kapni! Ezeket is kinagyítjuk, és kitűzzük, hadd lássa mindenki! Ez ösztönzőleg hat. A fogalmazásokat én továbbítom. Nemcsak az én diákjaim írnak, hanem a kolleganők, Dobrotka Mária és Bíró Erzsébet tanulóinak a fogalmazásai is eljutnak a Jó Pajtás szerkesztőségébe. A jól sikerült írásokat, verseket mind elküldöm. Ajánlom, hogy más iskolákban is szervezzék meg a fogalmazások elküldését, mert nemcsak most örülnek a megjelent írásnak, hanem majd később, mikor már idősebbek lesznek, és előveszik a szekrény mélyéből, milyen nagy öröm, emlék lesz! Örülhetünk, hogy ápolhatjuk anyanyelvünket!
    S örülnek is! Tóth Kata is örülhet, ugyanis a Jó Patás tavaly neki ajándékozta a számítógépet. Hogy mi mindenre használja? Most erről mesél:
    - Igen, kisorsolták a legtöbb fogalmazást beküldő tanulónak. Nekem kedvezett a szerencse! Fogalmazásokat szoktam rajta írni, meg egyszer a kisöcsém játéka nem akart beindulni apa számítógépén, az enyémen sikerült.
Különben az oszi, a magyartanárnő ösztökél bennünket, hogy minél többet írjunk. Nagyon elfoglalt vagyok, zeneiskolába járok, év közben a házi olvasmányokat elolvasom, de másra nemigen jut időm. A nyáron szoktam olvasni, és olvasónaplót is vezetek. Szeretem az elképzelt fogalmazásokat, amikor egyű-egy házi olvasmány elolvasása után kapunk házi feladatul. Például a Nemo kapitány elolvasása után arról kellett írni, hogyan találjuk föl magunkat egy lakatlan szigeten. Pályázatokon is veszek részt. Legutóbb a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokra Segítőtársam az internet címmel írtam, és a hittanon is vannak jó témák: Szent Erzsébet lelkülete a mindennapjainkban. Sok fogalmazásomat az adai rádióban olvasom föl.
    - Igen, a tanárnőnk sok fogalmazást írat velünk - veszi át a szót Dijana -, hogy fejlődjön az íráskészségünk. Évente nyolc fogalmazást írunk a házi füzetbe, meg négy dolgozatot. A legsikeresebbeket mind átírjuk, és a tanárnő küldi. Én is szeretek a számítógépen írni. Nekem is jól sikerülnek a házi olvasmánnyal kapcsolatos elképzelt fogalmazásaim, meg a kirándulás alkalmával átélt élményeimet is szeretem papírra vetni.
    - A valóban igaz, hogy aki sokat olvas, gyarapodik a szókincse - teszi hozzá Bettina -, A fiúk kizárva sorozat tetszik, már a 10. részét olvasom. Mivel mi mind osztálytársak vagyunk, én is a hasonló fogalmazásokat írom. És ki ne örülne, ha megjelenik egy-egy fogalmazás.
    - Én is átolvasom a Jó Pajtást - kapcsolódik a beszélgetésbe Dóra -, s ha megjelenik az írásom, kimásoljuk, kitűzzük a faliújságra. Nekem is a házi olvasmányokkal kapcsolatos elképzelt fogalmazások tetszenek.
    - Mikor megkapjuk a Jó Pajtást - magyarázza Erik -, az az első, hogy átnézzem, adai írás van- e benne. Nagy az öröm, ha megjelenik, otthon anyu is elolvassa. Tetszik a Pál utcai fiúk házi olvasmány, és a legutóbb Boka és Áts Feri beszélgetését írtam le. Nekem is tetszenek az elképzelt fogalmazások. A Tanyaszínház előadását is megnéztem a nyáron.
    - Tetszett nagyon a Pál utcai fiúk - dicsekszi Adrien -, meg a fogalmazásomra is ötöst kaptam. A tanárnő elmagyarázza, hogyan kell megírni, s nekem nem kell azon gondolkoznom, mit is írjak.
    Réka, a kis költő! Most is jelent meg egy verse, a Tarka macska.
    - Igen, szeretek verseket írni - mondja Réka -, olyan is van, melyet még nem küldtem el. A nyáron Soltvadkerten voltam, ott is írtam néhányat, majd elküldöm.

Koncz (Pósa) Erzsébet

oktobar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Tribina o poboljšanju položaja žena
Mladi pišu
Visoki funkcioneri u poseti Adi i kod mosta
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA