Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. április

Címoldal
Csodára várva
Szívélyes, verses köszöntő Anyák Napjára
Községi hírek
Kezdődhet az építkezés
A tanácsülés határozatai
Diplomaosztás
Készülődnek a nagycsaládosok
Szervezetten a foglalkoztatás érdekében
A fémesek eldöntötték
Önkormányzati eseménynapló
Idejében felfedezve gyógyítható
Tavaszi események
Fába vésett látomások
Közünk a zsidókhoz
Színvonalas koncert a zeneiskola napján
Nyuszi járt a Törökfalusi Helyi Közösségben
Fogadás a polgármesternél
Új lehetőségek az adai Műszaki Iskolában
Hírek - események
Rendőrségi hírek
Tragikus autószerencsétlenség
Tanulóink írják
Nyelvi figyelő
Baj? Reménysugár?
Tengerkék gyöngyikék fürtjei
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
A munkáról szóló törvény
Kiváló eredmény a Puskás Kupán
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

82. Zöld levél
JÚDÁSFA

    Amiről ma akarok írni, az egy ritka, de rendkívül megkapó, szép és különleges fa, a júdásfa – Cercis siliquastrum. Március-áprilisban virágzik és a jellegzetessége az, hogy a virágok a levelek kifejlődése előtt jelennek meg, a csupasz ágakon vagy a fa törzsén, az ágak vagy a törzs oldalából fakadó csomókban. A szirmok különböző nagyok, a virág kétoldalian részarányos, a pillangósvirághoz közeledő, rózsásan bíboros.


Virágok a júdásfa törzsén Ada központjában

    A levelei épek, ép szélűek, kerek vese alakúak, kopaszak. Lombfakadás előtt virít, éppen e sorok megjelenésének idejében. A bevezetőben látható képet egy-két napja készítettem saját házam előtt, de nekem ez a fa annyira tetszik, hogy beljebb, a házam oldalánál van mégegy! Ha valaki közelről, hosszasan akar látni, vagy nézni – netalán fényképezni! – ilyen fát, az megteheti az adai autóbuszállomás melletti parkban, ahol központi helyen látható két csodálatosan szép példánya is. Mondhatjuk, hogy ebben az időszakban ez Ada egyik legékesebb fája! (Sajnos, a városi kertészet emberei most túl merészen lekopaszították a törzseiket.)
    A fa magról szaporítható. Magtermése nagyon hasonlít az akácéhoz. Bőven terem, így magja könnyen gyűjthető. A magvak héja azonban nagyon kemény, ezért ültetés előtt egy vászonzacskóban merítsük néhány másodperce forrásban levő vízbe, amitől a héj felpuhul, és meg is reped. Nagyon könnyen csírázik, és aki ilyen fát ültet, garantáltan hosszú évekig örömét leli benne!     A fáról azt tartják, hogy Jézus egyik tanítványáról, az áruló Júdásról kapta a nevét, aki, miután elárulta Mesterét, lelkiismeret-furdalása hatására, egy ilyen fára akasztotta fel magát. Hogy ebből mi igaz, nem tudhatjuk, hisz a másik legenda szerint ahhoz, hogy Júdás tettének elkövetése után felakaszthassa magát, egy bodzafa nyújtotta az ágát!
    Mindenesetre, a júdásfát ajánlhatjuk díszfának, a madárbarát kertnek is hasznára válik, mert jó fészkelőhelyet biztosít a rigóknak, gerléknek, magja pedig zimankóban kalóriadús eleségül szolgál a cinegéknek, tengeliceknek.

Király János

april 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Izgradnja može da počne
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Molski dobošar
Vesti iz policije
Učenici pišu
Impresum


Design by VA