Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. április

Címoldal
Csodára várva
Szívélyes, verses köszöntő Anyák Napjára
Községi hírek
Kezdődhet az építkezés
A tanácsülés határozatai
Diplomaosztás
Készülődnek a nagycsaládosok
Szervezetten a foglalkoztatás érdekében
A fémesek eldöntötték
Önkormányzati eseménynapló
Idejében felfedezve gyógyítható
Tavaszi események
Fába vésett látomások
Közünk a zsidókhoz
Színvonalas koncert a zeneiskola napján
Nyuszi járt a Törökfalusi Helyi Közösségben
Fogadás a polgármesternél
Új lehetőségek az adai Műszaki Iskolában
Hírek - események
Rendőrségi hírek
Tragikus autószerencsétlenség
Tanulóink írják
Nyelvi figyelő
Baj? Reménysugár?
Tengerkék gyöngyikék fürtjei
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
A munkáról szóló törvény
Kiváló eredmény a Puskás Kupán
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

TAVASZI ESEMÉNYEK
a Törökfalusi Helyi Közösségben

    A szokatlan időjárás, ami márciusban volt, nemcsak  a természetet  viccelte meg,  hanem  a földműveseket is.  Egyes gyümölcsfák korán kivirágoztak a szép napsütéses meleg időre, amit a földműveléssel  foglalkozók is gyorsan kihasználtak. Munkagépek zajától lett hangos a határ, műtrágyát, érett istálótrágyát szórtak, de már voltak olyanok  is, akik megmunkálták földjeiket, előkészítve az ültetésre.
    A munka megindult, a várakozás is nagyon nagy volt az áhított áldásos csapadékra. A hónap végére  a csapadék is megérkezett, a  félelmek részben enyhültek, hisz  szárazságtól  tartanak a földművesek. Volt részünk melegben, hidegben,  de esőben is március hónap folyamán. Az élet nem állt meg, semilyen téren,   hisz más megmozdulások is történtek településeinken. A hónap  elején  az adai Vöröskereszt ingyenes vércukorszint-mérést  szervezett Törökfalun a HK  épületében . Ezt  a lehetőséget  harminckilencen használták ki. A szervezők  azt mondták, hogy meg vannak elégedve, és szerintük megéri ezt az akciót folytatni.
    Törökfalun a magyarországi Transparens pályázatíró  iroda munkatársai a Balkán tréning keretén belül egynapos  EU-s pályázatírási tanfolyamot tartottak, ezen tizenhárman vettek részt. Az EU-s  pályázatok az INTERREG és a PFAR határontúli közös projektumok megpályázásából állnak a mi  térségünk  számára. A mi vidékünkön főleg földműveléssel  foglalkoznak  a lakosok, de a pályázatok  iránt  azért van érdeklődés. A  résztvevők kis betekintést nyertek  az  EU-s pályázatokba, valamint gyakorlati megírásukba is. Az előadó  többször is  felhívta  a résztvevők  figyelmét arra, hogy fontos  a pályázatokat figyelni és önálóan meg is   írni őket, hiszen ily módon a pályázó  az elszámolásnál  könnyebben, helyesebben  ki tudja tölteni  az elszámolási  kérdőíveket . De mindenekelőtt  fontos, hogy legyen  egy  elképzelt projektum, amit  szeretne  a pályázó  megvalósítani, és erre írja  meg a  pályázatot.
    Járdára van   szükség Törökfalun az adai Nagyúton  élő tanyacsoport  lakói  számára. Az elmúlt év végén az adai  önkormányzat  60 m3 sódert és  75 q cementet  biztosított erre a célra,  valamint  az idén  40 q cementet. A lakosok  március  8-án este  a Pósa  tanyán összejöttek,  oda  az önkormányzatból  Dragin Zorán alelnököt és a helyi közösség vezetőit is meghívták, hogy a járdaépítésről beszélgessenek. A megbeszélésen szó volt arról, hogy a helybeli lakosok közösen megépítik  a járdát, amihez kaptak anyagot. A munkát március  huszadikán szeretnék  megkezdeni. Az összefogás nagyon fontos és szükséges  is, hogy a terv megvalósuljon - hangsúlyozták a vendégek. A lehetőségeikhez mérten minden támogatást megadnak. Ebben a tanyacsoportban, amely 3 km hosszú, kb.30 háztartás vsn, több helyen óvodás és iskoláskorú gyermekekkel, akik naponta használják a nagyutat, hogy kijuthassanak a kövesútra. A jelenlegi építkezési anyag egyelőre  csak 500 m -re elegendő, de az összefogás és a remény nagy, hogy egyszer majd többet is meg lehet majd valósítani. Igaz, hogy az időjárás beleszólt, de  a lendület megmaradt, és április elején megindultak a munkálatok. Már meg is van a tervezett szakasz, ehhez még a helyi közösség 30 q cementtel járult hozzá, hogy tovább tudjanak haladni a járda építésével.
    Előadások is voltak Törökfalun .Az elsőt március 17-én a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetsége tartotta Bacskulin István és Maró Antal képviseletében. Az „Ezüst Kalász Gazdaképző” tanfolyamról adtak információkat, amelyt majd Felsőhegyen tartanak ez év novemberétől.
    Az  Európai  Unió felé közeledve szükségszerű, hogy azoknak,  akik földműveléssel foglalkoznak, legyen   oklevelük a végzett munkájukhoz. Ehhez már előre  szükséges készülni. Ezt fontosnak tartja a Szövetség, és ezért is próbálkozik a tanfolyamok megszervezésében. A másik előadást március 19-én  tartották a következő témákkal: A tejtermelés elmélete  és gyakorlata – előadó dr.  Könyves Tibor, Szövetkezetek egykor és ma – előadó dr. Tót  Béla, A mezőgazdaságban  folyósított kölcsönök lehetősége a Vajdaság Autonóm Tartomány  által kiírt pályázatokon -  előadó  Szabó  József.
    Az adai szegénységcsökkentő irodából tapasztalatcserére jöttek ki Törökfalura. A  törökfalusi  és a völgyparti  több gyermekes  szülőkkel elbeszélgettek a családi pótlék megszerzésének problémáiról. A helyi irodában tartott találkozón húsz szülő jelent meg.  Elmondták, hogy  milyen körülményesen tudták elrendezni, hogy a családi pótlékot megkapják.
    A  „Szülőföldön  magyarul” oktatási-nevelési  támogatás igénylését a völgyparti és a törökfalui  szülők Törökfalun a helyi közösség irodájában március  23-án adhatták át . A zentai  magyar ház munkatársa  gyűjtötte össze a kitöltött  űrlapokat.
    Március  28-án  az adai Vöröskereszt szervezésében Törökfalun az egészségházban önkéntes véradási akciót szerveztek a véradók számára. A csapat kics,i de  kitartó, és rendessen megjelennek a szervezett véradás   alkalmával. A szervezők nagyon meg voltak elégedve a részvétellel.
    Az áprilisi hónap elején egy egész héten keresztül dolgoztak a „közmunkákat” végző munkások a helyi közösség területén. A települések köztereit, valamint az iskola és az óvoda udvarát tették szebbé, és takarították ki. Mindhárom település a húsvéti ünnepekre új arculattal tündökölt, és ennek a helybeliek nagyon örültek.
    A völgyparti iskola-óvoda gyerekei április 5-én tavaszi műsort tartottak az iskolában „Jártál-e már a vőlgyparti vásárban?” címmel. A gyerekek szüleiknek játékosan és szavalatokkal bemutatták a vásárt, valamint minden jelenlévő édesanyát egy maguk készítette ajándékkal ajándékozták meg. A kis program után a helyi közösség épületében megtekintették a húsvéti kiállítást, melyen a gyerekek rajzai vannak kiállítva. A gyerekek kis csomagban nyuszicukorkákat kaptak a helyi közösségtől az ünnep alkalmából és az elkészített rajzokért.

Molnár József

april 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Izgradnja može da počne
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Molski dobošar
Vesti iz policije
Učenici pišu
Impresum


Design by VA