Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. április

Címoldal
Csodára várva
Szívélyes, verses köszöntő Anyák Napjára
Községi hírek
Kezdődhet az építkezés
A tanácsülés határozatai
Diplomaosztás
Készülődnek a nagycsaládosok
Szervezetten a foglalkoztatás érdekében
A fémesek eldöntötték
Önkormányzati eseménynapló
Idejében felfedezve gyógyítható
Tavaszi események
Fába vésett látomások
Közünk a zsidókhoz
Színvonalas koncert a zeneiskola napján
Nyuszi járt a Törökfalusi Helyi Közösségben
Fogadás a polgármesternél
Új lehetőségek az adai Műszaki Iskolában
Hírek - események
Rendőrségi hírek
Tragikus autószerencsétlenség
Tanulóink írják
Nyelvi figyelő
Baj? Reménysugár?
Tengerkék gyöngyikék fürtjei
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
A munkáról szóló törvény
Kiváló eredmény a Puskás Kupán
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

DIPLOMAOSZTÁS

    Körülbelül másfél évvel ezelőtt, de ha napokban számoljuk az időt, pontosan 537 nappal ezelőtt ült be az a húsz fiatalember az adai Műszaki Iskola padjaiba, akik a Termometal pályázatára jelentkeztek szakmai átképzés céljából, és sikeresen átestek az első rostán, az általános tudásfelmérőn. Az elmúlt időszak kemény munkát követelt mindannyiuktól, de a sikerbe vetett hit, a kitartás, a biztonságosabb jövő képe és nem kevésbé a tudásvágy arra ösztökélte őket, hogy egy pillanatra sem szabad megtorpanniuk, végig kell csinálni, amit eltökéltek. Az eredmény így nem maradhatott el: március 21-én átvehette a diplomát az a tizennégy új szakember, aki a számjegyvezérlésű fémmarós gépre szakosította magát.
    A diplomák ünnepélyes átadására a moholi vadászotthonban került sor egy társas est keretén belül, hangsúlyt adva ezzel annak a ténynek, hogy így a munkaadó és a munkás még közelebbi és emberibb kapcsolatba kerülhet egymáshoz, annál is inkább, mert a most diplomázott fiatalok, néhány adminisztratív formaság után, mindannyian a Termometal dolgozói lesznek.
    Elsőként Györe Roland, a Termometal mérnöke, egyúttal a Műszaki Iskola iskolaszékének elnöke, aki az első naptól kezdve kísérte az átképzés minden mozzanatát, köszöntötte az újonnan diplomázottakat, az iskola tanárait és a cég tulajdonosát, majd átadta szót Micsiz Józsefnek, a Termometal tulajdonosának, aki meleg szavakkal üdvözölt minden megjelentet, külön az új szakembereket. Elmondta, hogy 2005 augusztusában döntött a Termometal arról, hogy saját kádereket képez ki, mivel a környező munkaközvetítők nem tudtak biztosítani megfelelő profilú kádereket a cég szükségleteire. Tudták, hogy ez hosszabb út, de biztonságosabb. A kiírt pályázatra akkor 59 fiatal szakmunkás jelentkezett, tehát mindenkinek volt műszaki előképzése. A tudásfelmérés után a húsz legjobb lehetőséget kapott az átképzésre, a három legjobb pedig azonnal munkaviszonyt létesített a céggel. A 17 fiatal közül, akik elindultak az átképzésre, 7 gépésztechnikus, 5 géplakatos, 3 esztergályos és 1-1 autómechanikus illetve hidromechanikus volt.
    - Szeretném, ha ez a modell Ada gazdaságában folytatódna, hagyománnyá válna, és a többi vállalkozó is követné. A foglalkoztatás érdeke ugyanis az, hogy pontosan a szükséges oktatási profilhoz, kellő munkalehetőséggel koncentrált tudás összpontosításával képezzünk fiatal szakembereket. Meg vagyok győződve arról, hogy az átképzés során szerzett tudással az új szakembereink bárhol a világban megállnák a helyüket ebben a kategóriában. Ezért is van értelme és súlya az effajta átképzésnek, új profilú szakemberek nevelésének. A 17 tanuló átképzése több mint 2.600.000 dinárban került, az ösztöndíjakat is ide értve, amelyeket a Termometal természetesen bekalkulált a költségekbe, de azt is tudják, hogy ez az összeg szinte elenyésző ahhoz a tudásértékhez viszonyítva, amit ezzel a vállalat kapott – emelte ki többek között Micsiz úr.
    A számjegyvezérlésű marógépre (CNC) szerzett 14 diplomát (három esztergályos már hamarabb lediplomázott) Miklós Nándor, a Műszaki Iskola igazgatója, Csőke Errzsébet igazgatóhelyettes és Micsiz József, a cég tulajdonosa adta át az új szakembereknek. Ezek: Rácz Szabó Zsolt, Pintér Károly, Juhász Csaba, Mihályi Norbert, Döme Norbert, Nyilas Róbert, Gődér Zoltán, Győri Zsolt, Marko Halgašev, Tripolszki Ernő, Balog Zoltán, Bogdán Tamás, Szollár Róbert és Halápi Imre, míg Radók Csaba, Zombori Zoltán és Farkas Sándor esztergályosok már korábban átvették a diplomát.

Vastag János

april 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Izgradnja može da počne
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Molski dobošar
Vesti iz policije
Učenici pišu
Impresum


Design by VA