Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Költészet
Újra hallattak magukról az amatőr költők

    Március 21-én, a tavasz első napján, amely egyben a Költészet világnapja is, az adai Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében hosszú idő után újra a közönség elé léptek a község amatőr költői. Ez a szerény, de színvonalas rendezvény ismét bebizonyította létjogosultságát, hogy környezetünkben is vannak szellemi értékek, hogy legalább néhány órára képesek teljes kikapcsolódást biztosítani mindazoknak, akik érdeklődnek a művészetek iránt, és át tudják érezni mindazt, amit a költők rímekben üzennek nekik. Csuzdi Erzsébet, műsorvezető válogatott gondolatokkal a következőképpen fejezte ki mindezt: „Egy zilált megpróbáltatásokkal teli nehéz időszakban, amiben most mi vagyunk, mikor is a mindennapok küzdelmei felemésztik minden percünket, sajnos sem erőnk, sem lehetőségünk nem igen marad bármiféle kulturális felemelkedésre. De ezt a szorongást és agóniát le kell küzdenünk és fellelni önmagunkban parányi szikráját a reménynek, hogy lelkiségünket működtetni tudjuk, megőrizvén emberi mivoltunkat és méltóságunkat. Hittel, szeretettel és becsületes munkával, egymást tisztelve talán sikerül megőrizni emberi mivoltunkat. Egy szép szó lehet a lélek orvossága. Egy vers meleg hangulata feloldja a bennünk rejlő szorongásokat és közönyt. A költészet az irodalom múzsája és dédelgetett kedvence. Mindanyunkban szunnyadnak leheletfinom gondolatok. Ezeket kell felszínre hozni, papírra vetni, és bátran kitárni a világ előtt, hogy nemesítsék az emberei lelket.”


Az adai amatőr költők műsoros estjének szereplői a városháza dísztermében

    A verses, zenés összeállításban régi ismerősök léptek fel legújabb verseikkel. A sort Vojislav Mernjikov nyitotta meg Egy nyár című versével, majd őt követte Vasa Pantelić-Alas Mikor az orgonák illatoznak c. versével. Ljubica Fabian Živančev két költeményét mondta el. Utána egy tehetséges moholi fiatal, Szecsényi Attila mutatkozott be Vasárnap című versével. Róla tudni kell, hogy 2003-ban a muzslyai Sziveri János verspályázaton ezzel a versével díjnyertes lett. A verset Csuzdi Erzsébet mondta el. Utána Csernus Valéria két verse következett. Az elsőt Fiú az ablak előtt címmel lánya Jepurski Kristina tolmácsolta, míg a másikat Emberszeretet címmel, maga a szerző adta elő. Az est egyik markáns egyénisége, Kajica Kuburić úgyszintén saját versét mondta el, ami a vajdaság emberekre vonatkoztatható, majd Kaszás Margitka két versét Bakos Zita adta elő. Nagy tetszést aratott Csuzdi Gábor másodikos tanuló Bacsi Erzsébet Vallomás című versével, majd ezt követően maga a szerző Bacsi Erzsébet mondta el, a Szavak című költeményét.
    A szervezők megemlékeztek Dragomir Halgaševrol az amatőr alkotók egyik szervezőjéről és Kecskés Juliannáról – Jutkáról, akik már eltávoztak közülünk. Az előbbinek Üzenet című versét Vasa Pantelić, míg Kecskés Jutka költeményét Jepurski Kristina tolmácsolta.
    Ezt a különben is sikeres és rendkívül megható irodalmi estet még színvonalasabbá tette Bíró A. Erzsébet magyartanárnő tanítványinak színes irodalmi összeállításával, melyben Rigó Szintia, Boros Brigitta, Szorcsik Barbara és Maletaški Krisztina lépett fel. Az est színvonalát még inkább emelte a Baraparty együttes, amely saját megzenésített verseit adta elő.

V.J.

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA