Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

ÖRÖMTELI ARCOK

    A mai világban örömet jelent, ha az ember adhat, illetve meg tudja ajándékozni a másikat, de az is öröm, ha ő kap és ő a megajándékozott. A nincstelenség, a szegénység sajnos régi vendég vidékünkön, és makacsul ragaszkodik hozzánk. Tengődünk napról-napra, sóvárogva figyeljük a nagyvilág fejlődését, a képernyőn hozzánk érkező információkat, és reménykedünk, hogy egyszer nekünk is jut a jobb életből.
    Az oktatási intézményeink anyagi helyzete soha sem volt rózsás, sajnos mostanában mindinkább segíteni kell rajtuk, mivel az állam nagyon gyöngén támogatja őket. A pályázatok pedig kizárják az állami intézményeket a pénzhez jutásnak ebből a formjából. Így maradnak az önkormányzatok és helyi közösségek, illetve a polgárok jószándéka és anyagi támogatása.
    A tanyavilágban a törökfalvi Helyi közösség a helyi hozzájárulás bevezetésekor az iskoláikat és óvodáikat is bele tette a programjába. Sajnos rosszul valósulnak meg a programok, mert kevés pénz folyik be a helyi hozzájárulás eszközeiből. Ennek ellenére a helyi közösség Tanácsa igyekszik a lehetőségeihez mérten eleget tenni az elvárásoknak. Az idei évben a Valkai sori általános iskola diákjai futballabdát, kosárlabdát, röp- és kézilabdát, röplabdához szükséges hálót, ugrókötelet, és teksztilanyagot tornaterem és folyosó elválasztására kaptak. A Völgyparti általános iskola és iskoláskor előtti intézmény egy épületben működik, így ők közösen kapták a videórekordert és porszívót.
    A Törökfalvi óvoda új függyönyöket kapott és még folyamatban van a képzőművészeti oktatáshoz szükséges temperák, víziszinesek beszerzése is. Az iskola részére nagyon fontos lenne a nemrégiben felépített kabinettben felszerelni a radiátorokat ,mivel hiába van berendezve, nem tudják a diákok használni a fűtés hiánya miatt. Ezt a helyi közösség szintén a helyi hozzájárulásból szeretné az idei évben kivitelezni, hogy a következő tanévben már birtokba vehessék az iskola diákjai.
    Tehát megvalósítások már vannak, tervek is, amit jó lenne realizálni, mivel a jövő generációja nől fel ezekben az intézményekben. A megvásárolt eszközök átadásakor az oktatók és gyerekek arcán nagyon nagy örömet láttam, éltem meg.Elégedettség volt a bensőm mélyén azzal a tudattal, hogy mindannyiunk nevében kicsi de a gyermekek és oktatóik számára igen nagy segítséget nyújtottunk a nehéz helyzetben lévő intézményeknek.

Molnár József

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA