Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Hírek

NŐNAPI TÁNC-GÁLA

    A nők nemzetközi ünnepe alkalmából az adai VENUS táncklub és a SZARVAS GÁBOR Könyvtár közös szervezésében nagyszabású tánc-gálát láthattunk március 8-án este zsúfolásig megtelt színházban.
    A rendkívül látványos műsorban felléptek: a Venus tánccsoportjai, a legfiatalabbak diszkótánccal, twisttel, raspával, kacsatánccal stb.-, az ifjak hipp-hopp polkát - egy újfajta twist-táncot mutattak be, a felnőttek – keringővel, latin mixxel, valamint a majorettek zászlóspálcás táncokkal. Egy-egy táncbemutató között színes zenés irodalmi összeállítást adtak elő a Cseh Károly Ált. Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola tanulói. Vuleti ć Sunčica – III. oszt. tanuló, Apró Zsófia tanítónő vezetésével, valamint Bajusz Krisztina, Urbán Alíz és Mészáros Anett a zeneiskolából. A műsort szinte profi módon Raffai Ágnes és Máriás Endre vezették.
    Az est végén Barna Kolozsi Valéria, a könyvtár igazgatója és László Gizella tartományi képviselő (VMSZ) szóltak a résztvevőkhöz és köszöntötték a VENUS táncklubot.

B.G.

VAJDASÁGI HANGULATKÉPEK ALEKSANDAR DUJIN HANGVERSENYÉRŐL

    A Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében március 11-én este egy rendhagyó hangverseny szem- és fültanúi lehettünk a VÁROSHÁZA dísztermében: ALEKSANDAR DUJIN jazz zongoraművész, zeneszerző és rendező tartott színes és mozgó képekkel illusztrált zongorakoncertet „VAJDASÁGI HANGULATKÉPEK” címmel.
    A. Dujin 1959-ben született Nagybecskereken. Iskolai tanulmányait és a zeneiskolát Újvidéken végezte el, majd 1983-ban a BÉCSI KONZERVATÓRIUMBAN szerzett oklevelet a jazz szakon. 1984-89 között az újvidéki RTV BIG BEND együttes tagja, 1991-ig karmestere. 1999-ben megnyitotta a JAZZ KLUBOT Újvidéken, amely a fiatal zenészeket gyűjti egybe. Együttműködik ĐORĐE BALAŠEVIĆ-tyal. Több lemeze, CD-je jelent meg eddig, kettő közülük önálló kiadásban. Adai hangversenyén egy VAJDASÁGI SÉTÁRA mehettünk el mozgó képek és a szárnyaló zene segítségével. A művész a vetített felvételek hangulata és témája szerint állította össze a koncertjét. A képek ihlették meg, a zenét mintegy illusztrációként egy-egy motívumhoz komponálta. Érzékeltetésként elmondhatjuk hogy a „DUNA BEZDÁNNÁL” felvételeihez –hullámzó szerzeményt improvizált, a „VAJDASÁGI FALVAK ÉS VÁROSOK” képcsoport kísérőzenéje jazz-stílusú volt, a „TANYA” c. mozgóképek zenei aláfestése igyekezett kifejezni az egyre csökkenő szállások lepusztulását, a „MEZŐKÖN ÁT” képsorai csak segítették mindazt, amit a kísérőzene kifejezett (a mezők hangulatát)

Bálizs Géza

VERSES MAGYAR HISTÓRIA

    A fenti címmel tartott zenés irodalmi műsort a szabadkai BALLANGÓ Együttes a Városháza dísztermében március 14.-én az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepsége keretében. A költemények, prózák, népdalok, katonanóták és más énekek gondosan összeválogatva váltogatták egymást. SOÓS MÁRIA, SOÓS JÁNOS, SZÖLLŐSY VÁGÓ VERONIKA, SZÖLLŐSY VÁGÓ LÁSZLÓ (ő volt a rendezője a műsornak) József Attila, Vörösmarty Mihály, Vida József, Petőfi Sándor, Szentimrei Jenő stb. verseiből, regényrészletéből valamint KODÁLY, THÚRY GYÖRGY, THALY KÁLMÁN és mások dalaiból adtak elő egy csokorra valót, különböző népi hangszereken kísérve az énekeket.

Bálizs Géza

AKCIÓ VOLT TÖRÖKFALUN…

    Március 23-án Törökfalun tartottak önkéntes véradási akciót. Az egészségházban összesen 17-en jelentkeztek és egy személy kivételével a többieknek sikerült gyarapítaniuk a vértartalékokat. Az akciót megelőzően Völgyparton és Törökfalun is előadásokat tartottak a Vöröskereszt munkatársai, illetve elismeréseket adtak át a többszörös véradóknak. A vérátömlesztő állomás járműve ezúttal Völgypartra is átment a véradókért. Frindik Elek (képünkön) a véradás alkalmával vette át az 50. véradásért járó oklevelet és emlékérmet. A Vöröskereszt titkára meglátogatta Tóth Péter törökfalui véradót is, aki betegen vette át az oklevelet és emlékérmet. Rossz egészségi állapotára való tekintettel sikerült tolókocsit biztosítani neki, és a véradók nevében további gyógyulást kívánni.

-ns

A KÖRNYEZETVÉDELEM ERŐSÖDÉSE

    Az adai Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom március-végi, elnökségi ülésén bemutatták a helyi önkormányzat szerveként megalakult, községi környezetvédelmi bizottságot, amelynek tagjai: Rusák József – elnök, Ljiljana Vlanikolin, Milva Matić, Lazar Stojanović és Kazi János.
    A „zöldek” remélik, hogy ez a bizottság majd több sürgető feladatra is megoldást talál. Az ülésen a tagok tájékoztatót kaptak arról is, hogy a mozgalom számítógépes felszerelésre pályázott a magyarországi Mocsáry Lajos Alapítványnál, Dušanka Vučurević, a Standard Kommunális Közvállalat megbízott igazgatója pedig bejelentette, hogy megrendelték a rekreációs-parki artézi kút vizének ásványtani elemzését. Ennek elkészültével a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom tagjai majd táblát állítanak fel a közkedvelt kútnál, amelyen feltüntetik a víz gyógyhatásait.

Király János

KÉSZÜLŐDNEK A SÁTORTÁBOROZÓK

    A sátortáborozók Tisza nevű adai egyesülete, Milan Halgašev elnökletével, március 31-én tartotta évi közgyűlését és ezen a pénzügyi jelentés, valamint a tervek ismertetésén kívül kimerítő eszmecserét is folytattak a közelgő táborozási idénnyel kapcsolatos teendőkről. Kiemelték a tavalyi sikeres eredmények példamutató értékét, az idei szezonra való alapos felkészülés és a táborozási idő változatos programokkal való kitöltésének fontosságát.
    A jelenlévők méltatlankodtak a télen történt, ellenőrizetlen fakivágás miatt, de kiemelték, hogy sikerült megállítani az öreg fáknak semmivel sem igazolható pusztítását a sátortábor és a tiszai strand területén. Ebben egyetértett velük a Ljiljana Vlanikolin, a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom Végrehajtó bizottságának jelen lévő elnöke is. Értesítette a sátortáborozókat a községi környezetvédelmi bizottság megalakulásáról, és felhívta a környezetvédő, természetszerető embereket, hogy minden idevágó problémájukkal ezután ehhez a községi, környezetvédő bizottsághoz forduljanak, amelyiknek az elnöke Rusák József állatorvos.
    A sátortáborozók végül elfogadták az idei táborozási díjszabás irányelveit, és határozatot hoztak három munkaakció szervezéséről a sátortábor területének rendbe hozására és csinosítására, új vizes góc kiépítéséről, valamint az elektromos vezeték cseréjéről.

Király János

KI MIT TUDON VETTÜNK RÉSZT TORNYOSON

    A Százszorszép P.t. segítségével az újonnan megalakult Szépalföld civil szervezet színjátszó csoportja bemutatkozhatott a Tornyoson megrendezett KI MIT TUD vetélkedőn. A csapat kreatív emberkéje, Doszkocs Eleonóra egy igen humoros és egyedi darabbal rukkolt elő. A szerzeményének nagyon találó címet adott: Fogyatékos mese. A történet főszereplője Kalinka Mikornyickij (Doszkocs Eleonóra), az orosz óvónéni volt, aki orosz akcentussal beszélt. Mellékszereplőként három fogyatékos karaktert alakító fiatal játszott.
    A gitáros rockert Takács Gabriella, a hintalovas sznobot Balogh Evelin és a rolleres hiperaktív gyereket Szöllősi Kriszta alakította. A mese Hamucipőke, Csipkejózsika és Hófehérke egyvelege volt, egy kis Mátrix és Ogre fűszerezéssel.
    A próbák nagyon jó hangulatban teltek és mindenki izgatottan várta a nagy napot. 2005. 03. 19-én 19 órától kezdődött a vetélkedő, amit a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezett.
    A humor kategóriában mindössze két csapat mérte össze színpadi rátermettségét, és a sors furcsa fintorának, no meg a zsűri kritikájának köszönhetően a „Fogyatékos mese” kiemelkedő teljesítményéért különdíjat kapott…, és ezt aztán pezsgővel ünnepelt a társaság.

Szöllősi Kriszta


    Március 13-án délután a színházteremben az EMMÁNUEL Katolikus Közösség szervezésében dicsőítő–igehirdető rendezvényt tartottak. Lehócki Gábor a közösség vezetője szólt a rendezvény céljáról és a közösség igyekezetéről. Dicsőítő zeneszámokat muzsikált az ADONÁJ zenekar, igét hirdetett Kunszabó Zoltán (Budapest), az ÚJ Jeruzsálem Közösség vezetője, tanúságtételt hallottunk Nagy Zsolt (Budapest) és Tóth Károly (Ada) előadásában, majd közös szentmisén vettek részt a katolikus templomban.


    A Városháza dísztermében március 18-án 18 órai kezdettel ISKOLA NAPI HANGVERSENYT tartottak a Bartók Béla Zeneiskola tanulói. Hegedűn, zongorán, harmonikán, tamburán, fuvolán és klarinéton mutatták be tudásukat, ügyességüket. Külön kiemelni talán senkit sem lehetne, mert mindenki a maximálist adta ki magából, ami dicséretes. Érdemes megemlíteni, hogy vendégként a Mindszenti Iskola zenei szakáról is érkeztek diákok, Kaszás László igazgatóhelyettes vezetésével.


    A becsei Amatőr Színtársulat vendégjátékát láthattuk március 19-én este a színházteremben. Színre vitték: Ken Kesey „SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE” c. három felvonásos színművét. Az aránylag fiatal színészek jó hangulatot teremtettek játékukkal, beleélték magukat szerepkörükbe, ami nem könnyű feladatnak bizonyult. A közönség vastapssal jutalmazta meg őket.


    A nyugdíjas-egyesület szervezésében március 22-én és 23-án tekinthettük meg a hagyományos húsvéti kiállítást, a szervezet székházában. Az egyesület és a moholi szervezet tagjai mellett a MLINPRODUKT is kiállította termékeit, valamint Bodor Veronika kertész virág-kompozícióit megvásárolhatták az érdeklődők. A Húsvéti kiállítás évről-évre szebb és szebb, az asszonyok ügyes kezét dicséri minden dísztárgy, kézimunka és mindaz, ami itt látható volt.

Bálizs Géza

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA