Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Tíz éve a családokért

    Az adai Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládos Egyesület március közepén ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját. Az egyesületbe ma már összesen 322 család tagosodott be, és vette igénybe a különböző kedvezményeket, vált részesévé akcióinak, megmozdulásainak. Az ünnepi közgyűlésen Krizsán Vilmos, az egyesület elnöke számolt be a szervezet eddigi tevékenységéről és további terveiről.
    - Nagyanyáink számára még természetes volt, hogy három, négy vagy ennél is több gyermek született egy családban, mégis mindenkinek jutott betevő falat, és a gyermekek nem jártak piszkos, szakadt ruhában, és még a családban megtanulták, hogy mit jelent közösségben élni. Szerencsére most is vannak olyan emberek, akik megpróbálnak szemben úszni az árral, és az anyagiak helyett igazi értékekkel akarnak gazdagodni. Ezek a többgyermekes családok már a puszta létükkel is jelekké válnak az önzésre hajló, kényelemhez szokott, értéktipró fogyasztói világunkban.
    Ezekkel a gondolatokkal láttunk neki a nagycsaládos egyesület idei programjának kidolgozásához. Egy évtizede igyekszünk felhívni a figyelmet a többgyermekes családok támogatásának szükségességére, hiszen egyre inkább fogyunk, kiürülnek falvaink és városaink, elnéptelenednek óvodáink és iskoláink. Tíz évvel ezelőtt tizenhét családdal alapítottuk a szervezetet, ma már 322-en vagyunk. Példánkat követve már 12 egyesület és 16 csoport működik Vajdaságban. Kezdeményezésünkre 2002-ben megalakult a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, amelynek a székhelye Adán van, és az egyesületünkből került ki elnöke és titkára is, csakúgy, mint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alelnöke, és az Európai Nagycsaládos Szövetség egyik szerbiai küldöttje is. Az idén második alkalommal leszünk házigazdái a vajdasági nagycsaládos vezetőképző tanfolyamnak, és a vajdasági nagycsaládos találkozónak. Aktivistáink szervezték meg tavaly az első Vajdasági közösségi és családi életre nevelő ifjúsági tábort, amelyet az idén is megrendezünk. Együttműködést alakítottunk ki magyarországi, erdélyi és szlovákiai nagycsaládos egyesületekkel. Állandó kapcsolatban vagyunk a Tartományi Népesedési, Család- és Gyermekvédelmi Titkársággal, hiszen az ő kezdeményezésükre fogadta el a Tartományi Képviselőház Vajdaság népesedési fejlesztési programját. Az elmúlt év végén meghívást kaptunk a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiára is, ahol az elmúlt hatvan év népesedéspolitikáját elemezték. A legmagasabb szinten foglalkoztak tehát a demográfiai kérdésekkel, és a Szerbiai Parlament éppen ezekben a napokban vitatja meg az új családügyi törvényt, a 4. gyermeküket szülő anyák kedvezményeiről és a családok pénzbeli támogatásáról. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy elindult valami. Helyi szinten is értünk el eredményeket, kezdeményezői voltunk annak a községi határozatnak, amely lehetővé teszi a családok harmadik, negyedik gyermekének, a rossz szociális körülmények között élő családok gyermekeinek és a sérült gyermekeknek az ingyenes óvodai ellátást. Az elkövetkező időszakban elindítjuk a családlátogatási programot, amelyet az adai Önkormányzat is támogat. Tízéves munkánk során arra törekedtünk, hogy minél több családot bevonjunk és megfelelő alapokat teremtsünk a szervezet működéséhez. Ez az időszak az egyesület kiépítésének ideje volt, az elkövetkezőkben az érdekképviseletre fektetjük a hangsúlyt. El szeretnénk érni, hogy minél több figyelmet szenteljenek a családokra, az emberekre. Figyelembe véve a társadalom jelenlegi helyzetét és azt, hogy sokan még nem érzik a családok problémájának súlyát, egyelőre csak bizakodhatunk, és nagy-nagy kitartással folytathatjuk azt a munkát, amibe tíz éve belekezdtünk-mondta Krizsán Vilmos.
    A rendezvényen az egyesület vezetősége elismerő oklevéllel jutalmazta mindazokat, akik az elmúlt tíz év alatt támogatták vagy munkájukkal segítették az egyesület működését. Elismerésben részesült az orosházi Héliosz alapítvány, a Tartományi Népesedési, Család- és Gyermekvédelmi Titkárság, a zentai Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesülete, a csantavéri Nagycsaládosok Egyesülete, Ada Község Képviselő-testülete, az adai I. és II. Helyi Közösség, az Adica Közvállalat, a Községi Körkép, az Aranykapu Művelődési Egyesület, a Bartók Béla Zeneiskola, az adai Vöröskereszt, az I. Helyi Közösség nőszervezete, valamint az egyesülettagok közül Velez Teodóra, Aranyos Lajos, Boros István és Antal Gellért.
    Az ünnepi rendezvényen Romhányi András, a budapesti Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa tartott előadást A magyar kultúrával Európában címmel. Ezután Csernus Valériának az évfordulóra készített verseit szavalta el Csernus Krisztina, majd rövid szórakoztató műsor következett az adai Bartók Béla Zeneiskola diákjainak és az Aranykapu Művelődési Egyesület táncosainak, énekeseinek közreműködésével.

Krizsán Mónika

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA