Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

ILYEN MÉG NEM VOLT ADÁN!
Közel kétezer kiállító a 35. MIRK-en

    Mint már hírül adtuk, községünk újra egy nagyszabású rendezvénynek lesz a házigazdája. A január végén megtartott Tudás-hatalom (Znanje-imanje) népszerű TV műsor nyilvános felvételei után, május 2-a és 8-a között, a Kézimunkázók és Gyűjtők Nemzetközi kiállítását csodálhatja meg az adai és minden idelátogató közönség. Ez a kiállítás – a MIRK – 35. alkalommal itt Adán mutatja be tevékenységének széles skáláját, épp ezért a 35. MIRK-ADA nevet viseli. Ezúttal a Cseh Károly Általános Iskola ad otthont a rendezvénynek központi épületében, tehát ez a hatalmas seregszemle itt kerül megrendezésre.
    Az eddigi jelentkezések alapján megállapíthatjuk, hogy ez lesz a MIRK-ek MIRK-je, több szempontból is. Először is a tömegesség szempontjából. Csak az eddig beérkezett jelentkezések száma, ami a kiállítók személyére vonatkozik, közel jár a 2000-hez! Ez a szám csak növekedhet, hisz a megnyitás pillanatáig bárki elhozhatja és kiállíthatja munkáját, kollekcióját, előzetes bejelentkezés nélkül is. A bejelentkezés azért fontos, hogy a kiállítók névjegyzékét a legfontosabb adatokkal együtt rendszerezhessük, és katalógusba foglaljuk, hogy már a megnyitóra kinyomtathassuk. A másik szempont pedig az, hogy ezúttal először történik meg, hogy a kiállítók Vajdaságon kívül szinte az egész Szerbia területéről jelentkeznek, amire az eddigiek során még nem volt példa. Talán az említett Tudás -- hatalom műsornak köszönhetően, melyet a belgrádi TV közvetített, Szerbia más területein is felfigyeltek Adára, az akkor elhangzott rendezvény beharangozására, a MIRK-re. Azóta többen is írásban értesítették a szervezőbizottságot részvételi szándékukról Belgrádból, Jagodináról, Koceljeváról, Nišből, Zimonyból, Zaječarból stb. Ezek után nyugodtan mondhatjuk, hogy a MIRK kinőtte Vajdaság határait, szélesedett, terebélyesedett, még nagyobb jelentőséget adva ezzel létjogosultságának és nemzetközi színvonalának, hisz a hazai kiállítókon kívül még 38 ország feldolgozott kiállítási anyagát is láthatja a közönség.
    Mit láthatunk a MIRK-en? Szinte mindent! A hangsúly mégis a kézimunkákon van, ami már magában rendkívül érdekes, hisz nagyon sok technikát, irányzatot, motívumot állítanak ki. Úgyszintén a gyűjtemények bemutatása is nagy érdeklődésre számíthat, kezdve az egyszerű szalvéta-gyűjteménytől a komoly értékeket képviselő bélyeggyűjteményig. Sok volna itt és most felsorolni mi mindennel, foglalkoznak az emberek, mi mindent gyűjtenek és rendszereznek. Ezt látni kell! Itt lesznek a legkülönbözőbb hobbisok, akik már művészi kivitelezésű alkotásokat készítenek (szalmaképek, fafaragók stb.) Az amatőr festőkről sem szabad megfeledkezni, akik mind tömegesebben, szervezettebben de főképp kifogástalan alkotásokkal lépnek fel a MIRK-en. Így lesz ez most is! Sorolhatnánk még a különféle régiségek, képeslapok, jelvények, minikönyvek gyűjteményeit különböző tájakról és időből, de mindezt érdemesebb lesz élőben megtekinteni, sokakat közülük megcsodálni. Lesz itt még sütemény- és torta bemutató, amatőr videó filmek szemléje stb.
    Fontos kiemelni, hogy minden kiállított tárgyat minden kategóriában nemzetközi szakzsűri bírálja el, díjazza őket, és megfelelő diplomával jutalmazza, mesteri és nagymesteri címeket oszt ki.
    Tudni kell azt is, hogy minden kiállító egyben tagja a SZEGYESZ-nek is (Szerbiai Gyűjtők Egyesületének Szövetsége), és hogy 200 dinárt fizet egy darab kiállított tárgy után. Minden további darabért pedig, amit zsűrizésre szán, 100 dinárt kell befizetni. Az adai kiállítók, mint házigazdák, mentesülnek a tagdíj fizetése alól.
    Tekintettel arra, hogy már eddig rekordszámú kiállító jelentkezett, rekordszámú látogatót is vár a szervező. Több helységből már előre jelezték, hogy nagyobb csoportok fognak érkezni a kiállítás megtekintésére. Kiváló alkalom ez arra, hogy megmutassuk, milyen házigazdák vagyunk, hogyan fogadjuk a vidékről érkezőket. A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a látogatók minél jobban érezzék magukat. Már a kiállítás bejáratánál, ami a nyári színpad felől lesz, különféle üdítőket kínálnak a rögtönzött standok, amellett rostélyos és más finom falatok között válogathat a vendég. Ugyanúgy az iskola udvarában is felállíthatják sátraikat a különféle elárusítók, amolyan Aranykapu-vásár hangulatát szeretnénk elővarázsolni. Mindazok, akik érdekeltek az effajta eladás terén, jelezzék részvételi szándékukat a 024/851-424-es telefonon. Ezen kívül minden este, míg tart a kiállítás, helybeli és vidéki művelődési és más együttesek szórakoztatják a közönséget a nyári színpadon. Tehát bőven lesz látnivaló május 2-a és 8-a között.
    El kell még mondani, hogy a belépőjegy ára 50 dinár, ami egyben tombola jegy is. A gyerekek 15 éves korig ingyenesen léphetnek be a kiállításra, de ha részt szeretnének venni a tombolán, nekik is meg kell vásárolni a belépőjegyet. A tombola eredményhirdetése május 8-án délután a színházteremben lesz, amikor a záróünnepség keretében átadják az okleveleket és más elismeréseket is.
    Végül, a MIRK létjogosultságát igazolva, összehasonlításként elmondhatjuk, hogy Adán 29 évvel ezelőtt, 1976-ban tartottak először MIRK-et, amikor kb. ötszáz kiállító jelentkezett, és a gyűjteményeket, kézimunkákat és minden más kiállítási anyagot a központi iskola tornatermében helyezték el. A 35. MIRK-en mintegy száz egyesület majd 2000 kiállítóval szerepel! A tornateremben kizárólag adai kiállítók lesznek, míg a vidékről érkezők harminc egynéhány tanteremben mutatják be kiállított tárgyaikat!

Vastag János

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA