Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Allergia

    A szem könnybe lábad. Mintha egy langyos, csiklandozó szellő apró homokszemeket kavarna fel az orrüregben. Az orrhegy izeg-mozog, szabadulni szeretne a nem létező homokkristályoktól. A csiklandozást égő, csípő érzés váltja fel. A könny kicsordul. Végre jön a megváltás reményét keltő tüsszentés. Egy, kettő…öt. A tizedik már fáj, a fül bedugul. Az orrfújás csak másodpercekre hoz enyhülést, aztán kezdődik minden elölről.
    Kilencven-száz évvel ezelőtt még alig ismerték az allergiás megbetegedéseket, ma szakorvosok foglalkoznak velük világszerte. Aki mentes a szenvedéstől, az legyint, mondva: ez nem betegség, csupán túlzott érzékenység. A megváltozott környezetet, a légszennyeződést, az egészségtelen életmódot okolják. A legkorábbi egyiptomi dinasztiák egyik fáraója darázs-, vagy méhcsípés következtében halt meg. Ha ez igaz, és a feljegyzések pontosak, ő volt az első áldozata az allergiának. A növények okozta allergiás problémák közvetlenül nem veszélyeztetik az életet, de nem árt, ha óvatosak vagyunk, hiszen a rovarok éppúgy jelen vannak a kertben, mind a virágpollenek.
    Az ERGIA görög szó, jelentése: ’valamire reagál, választ ad’. Az ALLERGIA pedig a másképpen reagálást jelenti. Hosszú ideig nem tudták, hogy mi okozza ezt az eltérő reakciót. Kutatások bebizonyították, hogy az allergiások egy speciális, védekező jellegű fehérjét (immunglobulint) termelnek. Alapjában véve védekezünk valami ellen, ami ellen nem is kellene.
    A civilizációs ártalmak az allergiának nem okozói, de elősegítő tényezői. Elsősorban a reakciókézségünk változott meg. Életünk ma már a füst, a köd, az ipari szennyeződések, a kipufogógázok és más toxikus vegyi anyagok miatt rendkívüli módon eltér az előző századok emberének az életétől.. Az iparilag fejlett országokban az elmúlt évtizedekben másfél-kétszeresére növekedett az allergiás betegségekben szenvedők száma.
    Az állatok szőre és tolla is kiválthat allergiát. Ezt nem a civilizáció hozta magával, hiszen a kutyával 8-9 ezer, de a többi háziállattal is több ezer éve élünk együtt. Meglepő, hogy az ágyban alvás, ha nem is közvetlenül, de allergiát okozó tényező. Zárt szobában, ágyban, matracon, illetve valamilyen kárpiton alszunk, meleg takaróba burkolózunk. E kellemes melegben együtt élnek velünk a házi poratkák. Ijesztően hangzik, de az ágyunkban és az ágyunk alatt is. Nem látjuk, hogy nyüzsögnek, mert körülbelül egytized milliméter nagyságúak. Nehezen pusztíthatóak el. Elsősorban az emberi bőrnek a hám legfelsőbb rétegeiből lehullott részeit falatozzák. De szeretik a matrac szétmálló, szétporladó darabjait és a penészgombákat is. Az erre érzékenyek elsősorban asztmás rohamokat kapnak, másodsorban tüsszögnek. Amikor a házi por atka elpusztul, akkor a teste olyan parányi részekre esik szét, hogy továbbra is a levegőben marad, és a porral együtt belélegezzük. Ahol megállapítják az atkaallergiát, azt javasolják, hogy ne legyen a szobában szőnyegpadló, díszpárna, subaszőnyeg. A tisztaság, a jól lemosható berendezés, a nedves takarítás sokat segít a betegen.
    A szénanáthának semmi köze sincs a szénához. Kiválthatják a poratkák és bizonyos növények virágpollenjei, mint pl. a lándzsás útifű, a parlagfű szállongó pollenje stb. A füvek és gyomok után a harmadik helyre szorulnak a fák virágpollenjei. Közöttük a szélmegporzásúak: a mogyoró, a fűz stb. vezetnek. Kevés adat van róluk, de a cserepes növények is lehetnek ártalmasak, ha virágpollenjeik allergiakiváltók. A levéldísznövényekkel ugyan kevesebb a gond, de ezek földjében is élhetnek penészgombák. Kevés adat van róluk, de a cserepes növények is lehetnek ártalmasak, ha virágpollenjeik allergiakiváltók. A levéldísznövényekkel ugyan kevesebb a gond, de ezek földjében is élhetnek penészgombák.
    Nálunk a felnőtt lakosság néhány százaléka allergiás, de ez az életkornak is függvénye. Legtöbbjük a fiatal felnőttek közül kerül ki, és arányuk a 30%-ot is elérheti. Az allergia, az allergiára való hajlam örökölhető. Ha az egyik szülő valamilyen allergiás betegségben szenved, akkor gyermeke 25-30 % valószínűséggel örökli. Ha mindkét szülő allergiás, akkor ez az esély 45-50 % is lehet.

Sterbik Ildikó

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA