Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért

    Az Ifix Ifjúsági Szervezet három évvel ezelőtt néhány fiatal ötletéből alakult. A kezdeti problémák megoldása után az egyesület végre szilárd lábakon áll, nemrégiben saját helyiséget kapott, és komoly programot állított össze az adai kulturális és sportélet fellendítésére. Az egyesület elnöke, Körtvélyesi Tícián számolt be a szervezet tevékenységéről, idei terveiről.
    - Az első összejöveteleken még harminc-negyven fiatal vett részt, de a lelkesedés az első problémák megjelenésével csökkent. Gondjaink voltak az egyesület bejegyzésével, és nem találtunk megfelelő helyiségre, ahol az összejöveteleket tarthattuk volna. Támogatás hiányában a szegényes körülmények között is sikerült megszerveznünk az Ifix Sulikupát általános iskolások részére. Az első ilyen rendezvényt az adai Cseh Károly Általános Iskola első és második számú épületének udvarában tartottuk meg. Több mint tíz csapat vett részt a versenyen, a környékbeli településekről is érkeztek diákok. A következő évben a második Ifix Sulikupát már a futballpálya mellett rendeztük. Ekkor sajnos közbeszólt az időjárás, esett az eső, de ennek ellenére több mint száz diák jött el a tornára. Harmadikként megemlíteném azt a jótékonysági estet, amelyet a gerincműtétre váró moholi kislány, Katona Annamária javára szerveztünk. Ide sikerült elhívnunk Dér Henriettát, és csaknem az egész színházat megtöltöttük. Pénzt gyűjtöttünk az operációra, és még a fiataloknak is örömet szereztünk, azzal, hogy a népszerű Megasztár-versenyzővel találkozhattak.
    - Mekkora az egyesület tagsága?
    - Jelenleg kb. húsz tagja van a szervezetnek, ebből tízen vagyunk azok, akik minden gyűlésen ott vagyunk, és a szervezőmunka nagy részét mi végezzük. A tagság nagy része egyetemista vagy egyetemet végzett, de a középiskolásokat is szívesen látjuk. A szervezet elnöke Körtvélyesi Tícián, az alelnök Bóka András és Zombori Róbert. Elnökségi tagok között van: Deissinger Ákos, Uliján Kornél, Csuvik Zoltán, Forró Krisztián, Kocsis Szürke Szabolcs, Csonka Áron és Szollár Viktor. A többiek, akik között természetesen lányok is vannak, kisebb feladatokat vállalnak.
    - Úgy tudom, hogy klubhelyiséget kaptatok, és nagy terveitek vannak erre az évre.
    - Az Ifix tagjai közül néhányan részt vettünk a Légy polgár! elnevezésű továbbképzésen, ahol sok új dolgot tudtunk meg arról, hogy egy civil szervezetet hogyan kell működtetni. Ezekre az új ismeretekre alapozva lendültünk neki a munkának. A Standard Közszolgálati Közvállalatnak, Dušanka Vučurovićnak és Palatinus Zoltánnak köszönhetően elkaptunk egy irodahelyiséget Ada központjában. Az irodát azonban fel kell újítani, be kell rendezni ahhoz, hogy beköltözhessünk és megkezdhessük a munkát. A felmerülő kisebb-nagyobb költségeket saját zsebből kényszerülünk fizetni, mert még mindig keressük azt a fő támogatót, aki anyagi eszközökkel segítené a munkánkat.
    Sikerült megállapodnunk V. Boros Gabriellával, a Zentai Színtársulat vezetőjével, hogy a társulat havonta vendégszerepeljen az adai színházban. Az első előadás áprilisban lesz.
    Szeretnénk a nagy népszerűségnek örvendő, de az elmúlt néhány évben szünetelő Festet újraindítani. A közeljövőben egy összejövetelt szervezünk, ahol néhány rockot kedvelő, zeneértő személy bevonásával megvitatjuk azt, hogy mely együtteseket érdemes meghívni erre a fesztiválra, és ekkor szeretnénk kialakítani azt a csapatot is, amely a szervezési gondokat magára vállalja.
    Ebben az évben meg akarjuk rendezni a harmadik Ifix Sulikupát is. Tapasztaltuk, hogy van rá érdeklődés, ezért bővíteni is szeretnénk a tornát. Ezúttal a helyszín a Műszaki Iskola tornaterme lesz, így az idő sem szólhat közbe. Ada polgármestere Ürményi Ferenc és a Műszaki Iskola igazgatónője, Baranyi Zsuzsanna is támogatásáról biztosított bennünket. A rendezvényt ezúttal négynaposra tervezzük, május 5-e és 8-a között tartjuk meg. Ezúttal négy korosztály csapatai mérkőzhetnek meg egymással. Az első csoportba az általános iskolák alsós tagozatának diákjai, a másodikba a fölsős tanulók, a harmadikba a középiskolások, a negyedikbe pedig a 18 és 30 év közötti fiatalok tartoznak. A négynapos sportfesztivál lényege, hogy a fiatalok mozogjanak, ismerkedjenek s lássák be azt, hogy kábítószer és alkohol nélkül is jól tudják érezni magukat. A tornára nem kell benevezési díjat fizetni. Áprilistól várjuk a hattagú csapatok jelentkezését.
    - Együttműködtök-e más ifjúsági szervezetekkel?
    - Felvettük a kapcsolatot a völgyparti ifjúsági csoporttal, amely nemrégiben alakult és most jegyezteti be magát a törökfalusi és a valkai-sori csoporttal közösen. Szeretnénk szoros együttműködést kialakítani velük, mert sokat tanulhatunk egymástól, segíthetjük egymást, és akár közös programokat is indíthatunk. Egy szegedi ifjúsági szervezettel is felvettük a kapcsolatot a polgármester úr segítségével. Ez a szegedi csoport már sok Európai Uniós pályázaton sikeresen szerepelt, és ha együttműködünk, tapasztalatot cserélünk, mi is könnyebben juthatunk pénzhez, és akcióink még nagyobb méretűek lehetnének. Szívesen várunk mindenkit, aki csatlakozna hoznánk, vagy csak van egy-két jó ötlete, amit meg szeretne osztani velünk. Minden szerdán este nyolckor tartunk összejövetelt, az Ada központjában lévő Dudvarski házban.

Krizsán Mónika

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA