Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila-centenáriumon

    József Attila születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg 2005. április 2-án az Újvidéki Színházban. Ez alkalomból az Újvidéki Módszertani Központ szavalóversenyre írt ki pályázatot a vajdasági általános iskolások számára, a Magyar Szó Kft. pedig rajzpályázatra invitálta a diákokat. A szervezésbe bekapcsolódott az újvidéki József Attila Általános Iskola is és az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpada is.
    A nagyszabású egész napos rendezvény színhelye az Újvidéki Színház volt, ahol a délelőtt 10 órakor kezdődő szavalóversenyen három korcsoportban mérték össze tehetségüket a legjobb szavalók. A három korcsoportban mintegy 20-20 tanuló a vajdasági iskolákban megtartott elődöntőket követően jutott el a megmérettetésre.
    A szavalóverseny után a résztvevőket a József Attila Általános Iskola látta vendégül, ott megtekintették a József Attila-emlékszobát, majd városnézés keretében a Vajdasági Múzeumba és a péterváradi várba látogattak el. Ezt követően a az Újvidéki Színházban a rajzkiállítás megnyitójával folytatódott a rendezvény. Alkalmi műsort az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpada mutatott be, majd ezt követte az ünnepélyes díjkiosztás.
    A szavalóversenyre az adai Cseh Károly Általános Iskola válogatóversenyéről hét tanuló jutott el: Bárány Dóra (tanítónője Berkes Erzsébet) és Gyarmati Judit (tanítónője Ambrus Margit) negyedikes tanulók, továbbá Kovács Tibor ötödikes (tanárnője Raffai Klára), Fekete Adrienn hatodikos (tanárnője Máriás Valéria) tanuló, illetve három nyolcadikos diáklány Ahác Diana (tanárnője Máriás Valéria), Kocsis Annabella (tanárnője Könyves Csilla) és Nagybali Tamara (tanárnője Raffai Klára). Valamennyien szépen helyt álltak a versenyzésben, sőt Bárány Dóra a 3-4. osztályosok kategóriájában első helyezést érdemelt ki. Különdíjban részesült még Kovács Tibor az 5-6. osztályosoknál, illetve Nagybali Tamara a 7-8. osztályosoknál.
    A könyvjutalmakat (József Attila verseskötetek) a szabadkai konzulátus, a szavalóverseny fővédnöke biztosította a díjazottaknak, míg a verseny többi résztvevője az újvidéki Forum Könyvkiadó könyveiből kapott ajándékul a részvételért.
    Az adai diákok azonban a Magyar Szó Kft. által meghirdetett rajzpályázaton is sikeresen szerepeltek! Sőt az iskola nevének gyakori elhangzása a díjkiosztás alkalmával csodálkozást váltott ki a nézőközönség köreiben is. Íme a díjazott tanulók és díjazott felkészítőik sora: Gulyás Márta 4. osztályos tanuló (felkészítője Ambrus Margit) különdíjban részesült a 3-4. osztályosok korcsoportjában; Szűgyi Miklós hetedikes diák (felkészítője Vrábel Rozália) munkájával első díjat nyert a 7-8. osztályosok kategóriájában. Ugyanebben a korcsoportban harmadik lett Bartók Helga hetedikes tanuló, továbbá Ahác Andrea és Firic Tihamér nyolcadikosok különdíjban részesültek. Valamennyiük felkészítője Vrábel Rozália tanárnő. A díjazott munkákon kívül az Újvidéki Színház kiállítótermében látható tárlaton még két adai tanuló munkája kapott helyet a legjobb hatvan alkotás között: Hanák Norbert és Török Zsófia negyedikeseké. A diákok szabad alkotótevékenységének kibontakoztatásáért kitüntetett pedagógusok közül a zsűri elismerésben részesítette Ambrus Margit tanítónőt és Vrábel Rozália képzőművészet tanárnőt. A gazdag és díszes jutalomkönyveket a rajzpályázat fővédnöke a belgrádi Magyar Nagykövetség biztosította, és maga Pandúr József nagykövet adta át a díjazottaknak.
    A centenáriumot a Vajdasági Oktatási és Művelődési Titkárság is támogatta, melynek nevében Bunyik Zoltán oktatásügyi titkár köszöntötte az egybegyűlteket. Továbbá dr. Bányai János, a József Attila Emlékbizottság elnöke szólt még a közönséghez jeles költőnk műveinek térségünkben ma is töretlen befogadás-tudatáról. A rendezvény további védnökei a Forum Könyvkiadó és Dániel Print Nyomda volt.

Kovács Smit Edit

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA