Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

MOHOLI ÉDESNEMES PAPRIKA

    A Pannon-medencében már évszázadokkal ezelőtt hihetetlen mértékben elterjedt az ételízesítő, piros fűszerpaprika használata. Híres paprikatermesztő vidékek alakultak ki, ahol először kézműipar gyanánt magángazdaságokban, majd ipari szinten is megalapozták a piros paprika termesztését. Vidékünkön hírnevessé vált a kalocsai, majd a szegedi piros paprika, ami aztán fokozatosan délre ereszkedett és az egyik nevezetes gócpontja éppen Moholon alakult ki.
    Adának 1835 óta van piac- és vásártartási, császári és királyi szabadalmi oklevele, így a paprikaárusítás is legalább vele egyidős. Egyszóval, az ada—moholi nép tudja, hogy a piacon lehetett és lehet ma is a legjobb paprikát vásárolni. Hogy kinél?
    Manapság például Dobai Lajosnál, az adai piac kellős közepén, aki hetente kétszer, kedden és pénteken hordja Moholról kis zacskókba csomagolt „piros aranyát”. Mi pedig nála vásárolunk, mert az idők folyamán meggyőződhettünk róla, hogy évek óta a lehető legjobb minőséget tartja.
    A minap Moholon kerestem fel az ismert termelőt. Elmondta, hogy Adáról nősült Moholra, és feleségével, Etelkával már 25-30 éve termeli a piros paprikát.
    - A megfelelő minőség és az állandó színvonal megtartása nagyon sok év tapasztalatának köszönhető – mondja Lajos, aki korábban a fémszakmában jeleskedett, de éppen ennek köszönve szerkesztette meg, majd készítette el azt az egyedi, villamos paprikadarálót, aminek mi ezt a híres paprikát köszönhetjük. – A gép kinézetre nem a legszebb, de bevált, és már többen is „lekopírozták”. Egyik titka az, hogy nincs benne szita, az óriási fordulatszámmal mozgó kalapácsok azonnali végterméke a pompásan illatozó édesnemes csemegepaprika.
    - Évek óta a szegedi, édes pirospaprikát termesztjük – kapcsolódik be a beszélgetésbe Dobai Etelka, a feleség, aki a kertészkedésből veszi ki alaposan a részét. – Kizárólag édes paprikát ültetünk, mert ha erőset, vagy csípőset is termesztenék, a méhecskék a beporzásnál összekevernék őket, és a következő évben már nem tudnánk biztosítani a kívánt ízt és a várt minőséget. A palántákat ugyanis mi neveljük, abból a magból, amit az előző évben kiválasztott és félretett, legszebb termésből válogatunk.
    Lajos elmondta, hogy paprikaföldje az adai határban, a tizedik dűlőben van, így valójában a termesztett paprika is adai, csak a moholi családi házuknál dolgozzák fel, évszázados szokásrend szerint, ami Etelka családjánál alakult ki, hiszen az ő ősei voltak ismert paprikatermesztők.
    A termés beérése után a paprikát nem fűzve, hanem harisnyaszerű, műanyagzsákokba – szotyolába rakva, majd drótháló-fenekű tálcákban, dobkályhával fűtött helyiségben szárítják, utána géppel ledarálják, megfosztják a csumájától, és úgy szárazon nejlonzsákokba zárva tárolják.
    - Mindig annyit darálok, vagy őrlök finomra, amennyit a piacon el tudok adni – mondja Lajos. – Tehát a paprikám mindig friss, élénk piros színű, zamatos és illatos. Kizárólag az adai piacra járok, Moholra nem, mert évek során kialakult szokásrendem szerint így éppen annyit tudok értékesíteni, amennyi az egy évi termésünk. A szombati piacon 25–30, fél literes csomaggal is eladok, kedden viszont csak 9–10 csomag kel el. Moholon azonban házhoz jönnek a kuncsaftok, közöttük a hentesek is, akik öt kilójával vásárolják a paprikánkat.
    A riporter kulináris tudásából kifolyólag már évekkel ezelőtt megbizonyosodott arról, hogy a környékben a Dobai-féle pirospaprika a legjobb, garantáltan biotermék, tehát adalékmentes, színező anyagot sem tartalmaz, hasznosanyag-tartalma pedig a lehető legnagyobb.
    - Mohol szélén, a Péterrévére vezető út mellett állnak fóliaházaink-sátraink, amelyekben töltenivaló paprikát termesztünk – fűzi tovább gondolatait Etelka. – Évek óta a soroksári, sárgahúsú, töltenivaló paprikát termesztjük, ugyanolyan eljárással, mint a fűszerpaprikát. Tehát a legszebb példányokból mi szedjük a magot, utána koratavasszal a háznál fólia alatt neveljük a palántákat, majd a megfelelő időben átültetjük a fóliasátrakba.
    Van olyan időszak, amikor a kertészkedés rengeteg idő igényel. Ilyenkor, a munka dandárjában, Laci fiunkat is befogjuk dolgozni. Ő különben komputerszerelő, jelenleg a drótnélküli internetes szolgáltatást szereli Adán, Moholon.
    Végezetül újfent elmondhatom az olvasónak, hogy a moholi édesnemes piros fűszerpaprika adai napsütötte földben terem, az Orompart alján, csak a feldolgozása folyik Moholon, olyan eljárással, amit jómagam is láttam és megbizonyosodtam arról, hogy ebben a nagy, élelmiszerhamisítási és pancsolási világban a Dobai-féle paprika teljesen egészséges ételízesítő, ízével, színével pedig semmilyen más termék sem vetekedhet.

Király János

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA