Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Egyre több Adán a munkanélküli

    – Az év elejétől március 9-ig 110 személy jelentkezett be a munkaügyi hivatalba, és folyamodott munkanélküli segélyért. Ők azok a munkavállalók, akik saját hibájukon kívül kerültek az utcára, mivel megszűnt a munkahelyük (bezárták a céget), illetve munkaerő felesleggé váltak, vagy csak meghatározott időre léptek munkaviszonyba. A legtöbb elbocsátott a textiliparból érkezik. Az idei községi munkaügyi helyzet nagyon kedvezőtlenül alakul, például 2004-ben összesen 233 munkanélküli személy jelentkezet a hivatalban. Az idén valószínűleg több lesz a munkanélküli, mint tavaly – tudtuk meg Sofija Šemović tól, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal helyi irodájának vezetőjétől, aki hozzátette, hogy az elbocsátottak létszáma napról napra nő. A munkaügyi hivatal vezetője elmondta, hogy a jelentkezők nagy száma és a hosszadalmas nyilvántartásba vételi procedúra miatt nem győzik a munkát.
    A hivatal legfrissebb (január 31.) adatai alapján a községi munkanélküliek száma 2246, közülük 1176 férfi és 1070 nő. A munkanélküliek többsége csak az általános iskolát végezte el, vagy azt sem. Emellett majdnem 1000 ember keres munkát szakmunkásképzői és középiskolai diplomával. Jelenleg hivatalosan összesen 1441 ember él a község területén, akik először vállalnának munkát, vagyis eddig nem voltak munkaviszonyban. Olyan segélyen élő személyek is vannak, akik már több mint tíz éve vár munkára. A község területén jelenleg 377 ilyen ember él. Sofija Šemović elmondta, hogy ők azok, akik csak a betegbiztosítás megszerzése miatt jelentkeztek a hivatalnál.
    A hivatal februári adatai szerint a község területén hivatalosan 4208-an dolgoznak. A foglalkoztatottak között 2386 a férfi és 1822 a nő. A munkaügyi hivatal vezetője közölte, hogy közülük 50-et ők segítettek álláshoz. Megjegyzem, hogy a község munkaképes lakossága megközelítőleg 12 000 fő. Körülbelül 5000 ember (főfoglalkozásként) a mezőgazdaságban dolgozik. A helyi lakosság többség az iparban kapott munkát. Viszont az adai kis- és nagyipar sem a régi, sok helyi vállalatba csak bejárnak a munkások, de nem dolgoznak, nem termelnek profitot. Több vállalatban, annak ellenére, hogy dolgoznak, gyakran hónapokat késik a bérek kifizetése. Az órabérek összege általában 35 és 81 dinár között alakul a község területén.
    Sofija Šemović elmondta, hogy március végén jelenik meg két pályázat a munkanélkülieket alkalmazó munkadók, illetve a saját vállalkozásba kezdő munaknélküliek támogatására. Az utóbbi pályázatra az elmúlt évben sokan jelentkeztek, többségük mezőgazdasági vállalkozásba kezdett. Sofija Šemović reméli, hogy idén is sok lesz az érdeklődő. Egyúttal kéri az érdeklődőket, hogy ne jegyeztessék be magukat a mezőgazdasági termelők jegyzékébe, mert abban az esteben nem jogosultak a támogatásra. Mindkét esetben azonos a pályázati feltétel az anyagi támogatás megszerzéséhez, vagyis a munkanélküli személynek legalább egy hónapig szerepelni kell a hivatal nyilvántartásában.
    A munkaügyi hivatal tanfolyamokat is szervez a munkanélküliek számára. Februárban könyvelői tanfolyamot tartottak Zentán, melyen két helybeli személy szerzett könyvelői minősítést. Egyébként a hivatal által szervezett tanfolyamok ingyenesek. Emellett az útiköltséget is megtérítik a résztvevőknek, ha a tanfolyamot vidéken szervezik meg.

Csin.

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA