Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

NA TALASIMA RADIO ADE
Razgovor sa urednikom i voditeljem programa Radio Ade, Draganom Milutinovićem

    Na 107,7 megaherca frekvencije tokom 24 časa smenjivaju se programi interesantnog sadržaja i za uho prijatna i pažljivo odabrana muzika. Ađani su svakako ponosni na svoju lokalnu radio stanicu, koja je eksperimentalno počela sa radom 1997. godine, da bi posle uspešnog testiranja zvanično otpočela sa radom 1998. godine. Prvi program uživo emitovan bile su čestitke na srpskom i na mađarskom jeziku. Vlasnik Radio Ade je gosp. NANDOR TORMAŠ, bez čijeg entuzijazma, dobre volje, kao i materijalnog ulaganja, ne bi došlo do realizacije ovog projekta. Programe realizuje ekipa od oko desetak ljudi, sa saradnicima. Voditelja DRAGANA MILUTINOVIĆA ne treba posebno predstavljati. Njegov glas je već postao zaštitni znak Radio Ade. Sa njime započinjemo razgovor, koji nas vodi u prošlost, u vreme početka rada na radiju.
    KAKVI SU BILI POČECI TVOG RADA NA RADIJU ?
    - Ovde sam na radiju od prvih dana njegovog postojanja, sa još jednim kolegom Aleksa Andrašom, koji vodi program na mađarskom jeziku. Počeci su bili skromni. Došao sam ovde iz Radio Bečeja zajedno sa koleginicom Berentei Angelom. Mi smo imali određenog iskustva, dok su ostali članovi ekipe uglavnom bili početnici. Zajedno smo stvarali program i učili. Inače, počeci mog rada vezuju se za 1993. godinu, kada sam igrom slučaja dospeo na radio. Uvek volim da kažem: ko jednom uđe u radio, teško izlazi iz njega. Ovim poslom sam počeo da se bavim iz neke ljubavi prema muzici. Nisam odmah bio voditelj. U Radio Bečeju su tražili muzičke saradnike. Prijavio sam se na audiciju i prošao sa izuzetnim rezultatima. Vremenom se ukazala potreba za voditeljem. Mada nikad nisam planirao da sednem za mikrofon, to mi je čak bilo i nezamislivo, okušao sam se u tom poslu i istrajao do danas. Počeo sam sa zabavno muzičkim emisijama, uglavnom su to bili kontakt programi. Kasnije sam radio emisije i sa drugim sadržajima.

    SLUŠAOCI TE NAJVIŠE PREPOZNAJU PO EMISIJI KOJA SE EMITUJE PETKOM UVEČE: “HIT NEDELJE”.
    - To je emisija sa najdužim stažom (oko 300 realizovanih emisija), uz koju su odrasle mnoge generacije mladih. Ona je pre svega muzičkog karaktera, kontakt program, gde emitujemo domaću zabavnu muziku. Puno pažnje posvećujemo odabiru muzike. Ovu emisiju slušaju pre svega mladi, ali su zastupljena i starija godišta. U početku je naslov emisije bio: “Yu top 10”, a sada se zove : “Hit nedelje” i emituje se svakog petka od 20 do 22 časa. Sudeći po uključenju slušalaca u program domet slušanosti se prostire od Subotice do Temerina. Veoma smo slušani u Senti i Kikindi, iako tamo postoje lokalne radio stanice, a zatim i u Novom Kneževcu, Mokrinu, Čoki, Padeju i drugim okolnim mestima. U zadnje vreme dosta slušalaca učestvuje u emisiji preko SMS poruka. Pored spomenute emisije uživo radim i jutarnji program sredom, koji počinje od 7 časova i traje celo prepodne. Ova emisija ima informativno muzički sadržaj. U njoj slušaoci mogu da čuju najnovije informacije iz naše opštine i šire. Često nam gostuju i određene ličnosti u vezi sa temama koje su datom trenutku aktuelne.
    KOJE SU SE EMISIJE JOŠ ODOMAĆILE KOD SLUŠALACA?
    - To su emisije koje uređuje i vodi Nebojša Radulaški: “Pozdravi, želje i čestitke…” subotom prepodne , "Vojvođanski spomenari" četvrtkom i “Pesma je melem za dušu”, u čijoj realizaciji učestvuje i Tamara Zapletan. Od emisija sa dužim stažom treba istaći emisiju “Mi vagyunk a rock”, koju vodi kolega Aleksa Andraš u terminu sredom od 20 časova. Ovo je omiljena emisija među slušaocima koji preferiraju rok zvuku. U njoj su se mogli čuti intervjui sa poznatim mađarskim grupama: Moby Dick, Ossian i Pokolgép. Od poznatih ličnosti koje su uživo gostovale u studiju treba spomenuti grupe: Zana i Osvajači, a intervjui su rađeni sa : Željkom Samardžićem, Natašom Bekvalac, Đorđe Balaševićem, Zoranom i Prljavi inspektor Blaža. I na kraju da spomenem, da svakim radnim danom prepodne (osim srede) na mađarskom jeziku ide muzičko informativni program sa raznim zanimljivostima i aktuelnostima iz života naše opštine.
    Od voditeljki na mađarskom jeziku želim još da spomenem Irmenji Margit i Pristal Andreu. Takođe ne treba zaboraviti ni bivše kolege i koleginice: Vukašinović Lenke, Tamaru Halgašev, Koš Lasloa, Gorana Pisarova, Ivanu Škrbić, Sašu Vlanikolin i druge.
    KOLIKO PAŽNJE SE POSVEĆUJE IZBORU MUZIKE ?
    - Većinu našeg programa čini muzika i veliku pažnju posvećujemo njenom izboru. Zastupljeni su svi žanrovi muzike iz razloga što smo jedini lokalni radio i moramo da zadovoljimo sve ukuse. Zahvaljujući dobroj saradnji sa domaćim izdavačkim kućama u prilici smo da uvek budemo aktuelni i često za korak ispred ostalih radio stanica.
    OD KADA SE EMITUJE PROGRAM I PREKO INTERNETA?
    - Početkom ove godine počeli smo sa probnim emitovanjem našeg programa preko Interneta, prateći savremene tokove tehnike. U početku je bilo i malih zastoja, ali od 1. marta teče redovno emitovanje, za šta je u mnogome zaslužan kolega Dejan Matić. Sada naš program može da se prati širom sveta. Najveća slušanost je u Kanadi, Švedskoj, Australiji i Nemačkoj, a najviše nas slušaju naši zemljaci na radu u inostranstvu. Pored toga što program ide preko Interneta, imamo i VEB SAJT, koji se nalazi na adresi www.radioada.co.yu, gde naši slušaoci mogu da pročitaju ono što su možda propustili da čuju. U sklopu sajta otvoren je i forum na kojem naši sugrađani i posetioci mogu da kažu mišljenje o svemu.
    Uz preporuku da i dalje ostanemo na talasima radio Ade, završavamo razgovor sa Draganom Milutinovićem.

Branislava Bakoš

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA