Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Változatos nyugdíjak

    Olcsó nyaralást szervez az adai nyugdíjas-egyesület a montenegrói tengerpartra
    A hónap közepén tartotta évi közgyűlését a községi nyugdíjas-egyesület, melyen a tagság négyéves időszakra ismét Bikicki Mária nyugalmazott tanítónőt választotta az egyesület elnökévé. A község területén 3618 nyugdíjas él, közülük mindössze 1310-an tagjai a helyi nyugdíjas egyesületnek.
    – Csak a szegény sorsú nyugdíjasok lépnek be az egyesületbe, többnyire azok miatt az apró kedvezmények miatt, amit biztosíthatunk számukra. Így tagok az egyesület moholi boltjában kedvezményesen – kétszeri befizetésre – vásárolhatnak élelmiszert és mosószert, valamint tíz részletben fizethetik ki a téli tüzelőanyagot. A szenet és a tüzelőfát beszerzési áron biztosítjuk a nyugdíjasainknak. Saját erőnkből évente 60 segélycsomagot osztunk ki a rászoruló nyugdíjasok között. Az idén nyáron tíznapos tengerparti nyaralást szervezünk nyugdíjasainknak a montenegrói Čanjba. Az indulás augusztus 30-án lenne, a teljes ellátás fejenként 125 euróba kerül. Várjuk a jelentkezőket! – mondta Bikicki Mária. A nyugdíjas-egyesület elnökétől azt is megtudtam, hogy évente két alkalommal megjelenő közlöny megjelentetését tervezik az idén. A kiadványban az egyesület terveiről és munkájáról, valamint a nyugdíjasokat érintő kérdésekről számolnának be.
    Az egyesületben elmondták, hogy a helyi nyugdíjjuttatás nagyon változatos: A községi nyugdíjasok fele havonta 12 000 és 14 000 dinár közötti összeget kap kézhez, a legtöbb helybeli földműves nyugdíja nem több 3027 dinárnál, a legalacsonyabb községi nyugdíj 2100, a legmagasabb pedig 34 000 dinár. Emellett a nyugdíj kifizetése több hónapot késik.
    Az egyesület elnöke elmondta, hogy a helyi nyugdíjasok elégedetlenek az egészségügyi ellátással, túl sokba kerülnek az orvosi vizsgálatok és a gyógyszerek. Sok nyugdíjas nem bírja kifizetni. Bikicki Mária közölte, hogy különösen a tanyavilágban rossz az egészségügyi ellátás, mivel ott kevés az orvos. Törökfaluban egyelőre nincs helyi szervezete a nyugdíjas egyesületnek. Ott Bilicki Miklós helyi lakos segíti és fogja össze a nyugdíjasokat.
    Bikicki Mária hozzátette, hogy a nyugdíjas-egyesület 2005-ben szorosabb együttműködés törekszik a moholi Aggok Otthonával és a községi Szociális Központtal. Az egyesület tagjai továbbra is ápolni fogják a hazai és magyarországi társszervezetekkel kialakult jó kapcsolatokat. Emellett a nyugdíjas egyesület az idén júniusban is megszervezi az aratóünnepséget, valamint őszre nagyobb szüreti ünnepség megtartását tervezik.

Csincsik Zsolt

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA