Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. április

Címoldal
Ilyen még nem volt Adán!
Nemcsak fogyórúrázók figyelmébe
Tavaszi nagytakarítás
Közérdekű információk a mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről
Akadozó vagyon- visszaszármaztatás
Teljesen a Tiéd!
A kormány segítit a hídépítést
Gyermekvédelem és szegénység
Egyre több Adán a munkanélküli
Tíz éve a családokért
10 éves a Tűzsziget TINCSE
Moholi édesnemes paprika
Helyi közösségi választás Moholon
A szeretet és a tolerancia jegyében
A Cseh Károly Általános Iskola tanulóinak sikere az Újvidéken megtartott József Attila- centenáriumon
Örömteli arcok
Első hely a Bátaszéki Matematikaverseny országos döntőjéről
Ada kulturális és sportéletének fellendítéséért
Tisza-menti tavasz Magyarkanizsán
Újra hallattak magukról az amatőr költők
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Változatos nyugdíjak
Nyelvi figyelő
58. Zöld levél
Rendezik az állatkert helyzetét
Allergia
Elnökváltás a lovasklubban
Hírek
Rendőrdégi hírek
Értesítés
Szórakozási kirakat
Tarka oldal
Impresszum

Tisztelet a pápának
TELJESEN A TIÉD!

    2005. április másodikán este Rómában elhunyt II. János Pál pápa és nyolcadikán, az egész világ mélységes gyásza mellett a Szent Péter bazilika altemplomában örök nyugalomra helyezték. Az április harmadiki, vasárnapi római gyászmisén Angelo Sodano bíboros A Nagynak nevezte őt. Életművével, de a halálával is példát mutatott a világnak: mondvacsinált nagyságok, még nagyobbnak mondott diktátorok búcsúztatásait tette semmissé. Az egyszerű, szenvedő embert emelte a krisztusi áldozat piedesztáljára, temetéséhez a történelemben csak II. Ramszesz fáraó és Attila temetése fogható.
    „Halálom óráján hívj magadhoz, Uram, s parancsold, hogy Hozzád jöjjek!” – mondta még életében II. János Pál pápa. Pio atya, az ismert kék könyvben összefoglalt Mária-sugalmakban írta le Szűz Mária hozzánk szóló üzenetét:
    „Ő az én Pápám.
    Én neveltem, az én vezetésem alatt áll… s ezen az úton engedelmesen, gyermeki odaadással és nagy bizalommal halad… Az én Fényem Pápája ő, fényemet sikerült elterjesztenie az egész Egyházban és e nagyon fenyegetett emberiség körében, mindenütt.” (1987).
    Valóban, Szűz Mária pápája volt. Püspöki jelmondata: „Totus tuus”, azaz „Teljesen a Tiéd.” A hozzá való bizalom jegyében vállalta az Egyház vezetésének hivatalát, a pápaságot.
    Szellemével először a pápává történt választása utáni évben, 1979-ben találkoztam, Hajdúszoboszlón. Nyaralásunk háziasszonya, Klárika néni említette, hogy Karol Wojtila a szoboszlói, külvárosi templomban misézett többször is, amikor püspök korában a Hajdúszoboszló melletti Kaba határában dolgozó lengyel építőmunkásokat és olajbányászokat látogatta. Elmentünk mi is a templomba, ahol megláttuk a megőrzött lábnyomát. Egy asszony mondta, menjünk el a közeli italkimérőbe is, és kérjük a pápa sörét, amit ő is ivott az olajbányászokkal. Ittunk ebből a sörből.
    Másodjára a moholi plébánia szobafalán láttam őt, egy nagyméretű fényképen, amint a fiatal pap, Danyi László, egykori moholi plébános római vizitjén áldást oszt. Harmadszor pedig azt a fényképes üzenetét csodáltuk szeretve, amit Adára, Orosz Angéla népművésznek küldött, és amit lapunk színes borítóján mi is megjelentettünk.
    Mindez mutatja, hogy mindvégig itt volt közöttünk, egészen közel hozzánk, és itt is marad. A lengyel bíboros üzente a napokban, halálakor, a lengyel és a magyar hívőknek: „Ne szégyelljétek megmutatni könnyeiteket, hisz ő a ti pápátok volt.” Ezt tartjuk mi is.
    Kívánjuk, A Nagy legyen védelmezőnk az égben is!

Király János

april 2005.

Naslovna strana
Izložba što još nije bila u Adi
Vlada pomaže izgradnju mosta!
Na talasima Radio Ade
Pesničko veče Ađanskih amatera
Molski dobošar
Vesti iz policije
Obaveštenje
Impresum


Design by VA