Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. június

Címoldal
A tények és a valóság
Képes krónika
Ada község napjának programja
Szeptemberben elkezdődhet a híd építése
Támogatás a városháza átépítésére
Inárcsi falunap, 2006.
Megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör épülete
Tavaszi Vadvirág-fesztivál
Bécsi kincsek
A II. Helyi Közösségből
Új kút Törökfaluban
Pünkösdi népszokások
Első lépések a siker felé
Fiatalok a rák ellen
Derülátóan nézni a jövőt!
Akit moholiként tisztelünk
Színvonalas előadás
A Kőketánc jubilált
Közlekedési verseny
Nyelvi figyelő
Törvény az egyházakról
TŰZ  - evangelizáció Adán
Fogadás a községi elnöknél
Alkohol-ügy
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Elismerés az aktivistáknak
A mángold
Kirakat
Fiatalok írják
Megemlékezés
Köszönetnyilvánítás
Felhívás
Munkaakció Moholon
Postás sporttalálkozó
Gratulálunk!
Elismerések, minek az?
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Adai elsőáldozók 2006-ban
Tarka oldal
Impresszum

Megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör épülete

    Május 16-án rövid látogatást tett Adán dr. Korhecz Tamás, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke. Örömteli hírrel jött, ugyanis a Tartományi Kisebbségügyi Titkárság az adai önkormányzattal egyetemben 800.000 dinár segélyt hagyott jóvá arra, hogy a Vadvirág S. Kovačević utcai székházának tetőzetét felújítsák. Hogy ez a segély Adára, az őt megillető legjobb helyre került, nagy szerepet játszott ebben László Gizella tartományi képviselőnk is.
    A TVT alelnökét elsőként a polgármester Ürményi Ferenc és Zoran Dragin alpolgármester fogadta, amikor a községet érintő gondokról, problémákról, nehézségekről, ugyanakkor az elért eredményekről, sikerekről váltottak néhány szót. Az alelnök külön megelégedéssel nyugtázta, hogy községünkben a múltban nem voltak nemzetiségi alapon való kilengések, inkább a békés együtt élés jut teljes mértékben kifejezésre, ami vonatkozik az egyházak közötti megértésre és együttműködésre is. – Jó dolog, hogy nem voltak nemzetiségi alapon történő incidensek, ami mindenképen példaértékű. A Tartomány felvállalta a tolerancia programot, amit hatékonyan szeretnénk alkalmazni, különösen ott, ahol arra nagyobb szükség mutatkozik – hangsúlyozta a TVT alelnöke.
    A beszélgetés után Korhecz úr a Vadvirág székházába látogatott, ahol az egyesület vezetői fogadták és elbeszélgetett velük. Elmondta, hogy a Tartományi Kisebbségügyi Titkárság olyan döntést hozott, mely szerint hozzájárul ennek az épületnek a tetőcseréjéhez.
    - A jó alapozás jó tetőt kíván. Azt hiszem, ez a csere jó alap arra, hogy ez az épület teljesen kicserélődjön, felújuljon. A további feladat már magától értetődő: tartalommal kell megtölteni, amiben már sem a tartomány, sem az önkormányzat nem vállalhat szerepet. Ez már az emberek, az Önök feladata kell, hogy legyen. Nagyon szeretnénk, ha hitben is megújulna ez a közösség, ez az épület pedig kultúrotthon lenne a szó tágabb értelmében. Az épület megújulásával meg kell, hogy újuljon a közösség is, amely a gyermekeinknek egy boldogabb, szebb jövőt tud biztosítani – mondta egyebek között dr. Korhecz Tamás.
    A beszélgetés során nem szalasztotta el az alkalmat, hogy hangosan is kimondja: Vajdaság egészében, a vajdasági magyarság, de főképp az adaiak, büszkék lehetnek Sterbik Árpádra, akit a Kézilabda Világszövetség a világ legjobb kézilabdázójává kiáltott ki. Ez újabb elismerés abba az irányban, hogy van potenciál, csak kellőképpen kell kezelni. Rúzsa Magdolnáról szólva ugyanazon véleményét fejezte ki. Attól, hogy valaki ilyen kis közösségből indult el, ha nem is világra szóló, de nekünk vajdasági magyaroknak az ő sikere, óriási eredményt jelent.
    Az egyesület nevében Varga Lívia elnök megköszönte az adományt és a meleg szavakat, rövid kis kultúrműsorral kedveskedtek a vendégnek, majd közösen megtekintették a javításra szoruló épületet.

Vastag J.

jun 2006.

Naslovna strana
Konferencija o lokalnom održivom razvoju u Somboru
Program Dana opštine Ada
Ostvarljivi planovi
Folk festival u Pefkohoriju (Grčka)
Molski dobošar
Alkohol
Vesti iz policije
Radna akcija u Molu
Takmičenje poštanskih radnika
Impresum


Design by VA