Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. június

Címoldal
A tények és a valóság
Képes krónika
Ada község napjának programja
Szeptemberben elkezdődhet a híd építése
Támogatás a városháza átépítésére
Inárcsi falunap, 2006.
Megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör épülete
Tavaszi Vadvirág-fesztivál
Bécsi kincsek
A II. Helyi Közösségből
Új kút Törökfaluban
Pünkösdi népszokások
Első lépések a siker felé
Fiatalok a rák ellen
Derülátóan nézni a jövőt!
Akit moholiként tisztelünk
Színvonalas előadás
A Kőketánc jubilált
Közlekedési verseny
Nyelvi figyelő
Törvény az egyházakról
TŰZ  - evangelizáció Adán
Fogadás a községi elnöknél
Alkohol-ügy
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Elismerés az aktivistáknak
A mángold
Kirakat
Fiatalok írják
Megemlékezés
Köszönetnyilvánítás
Felhívás
Munkaakció Moholon
Postás sporttalálkozó
Gratulálunk!
Elismerések, minek az?
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Adai elsőáldozók 2006-ban
Tarka oldal
Impresszum

Ülésezett a KKT
Szeptemberben elkezdődhet a híd építése
Marad a bíróság, új épület a rendőrségnek, munkássport-olimpia

    Június 1-én tartotta a Községi képviselő testület XIII. rendes ülését. A napirenden, utólagos kiegészítésekkel, 16 pont szerepelt, közöttük néhány halaszthatatlan, így az ülés a szabályzatban előlátott három óra helyett, a képviselők beleegyezésével, négy és fél óra hosszan tartott.
    A napirendi pontok megvitatása előtt a szokásos polgármesteri beszámolóval kezdődött az ülés. Ürményi Ferenc polgármester terjedelmes beszámolót tartott a két ülés közötti időszakban végzett aktivitásáról, amiből kitűnt, hogy bőven akadt munkája, ami főleg a községünk prosperitását, fejlődését igyekszik megalapozni.
   Elmondta, hogy dr. Zoran Lončar köztársasági közigazgatási és önkormányzati miniszter és Predrag Bubalo gazdasági miniszter adai látogatásuk alkalmával 700.000 eurós támogatásról biztosították a községet, amelyet a szennycsatorna és főleg a tisztítóberendezésre fordítanának. Ugyanakkor 3.900.000 dinár vissza nem térítendő eszközt kapott az önkormányzat  az ügyfélszolgálat és a kommunikációs rendszer korszerűsítésére. Az erről szóló szerződést a napokban kézbesítette személyesen a miniszter a polgármesternek. A gazdasági miniszter elmondta, hogy a Potisje nagy adóságát az állam leírta, a többi kötelezettségét bizonyos időre elhalasztották, így egy olasz cég szándéknyilatkozatát fejezte ki a vállalat megvásárlásával kapcsolatban. Minderről konkrétabban a napokban fognak tárgyalni. Boris Tadić köztársasági elnök rövid, munkajellegű látogatást tett Adán, amikor tájékoztatták a híd építésének fontosságáról, a folyamatokról, aki széleskörű támogatásáról biztosította az önkormányzatot. Adára látogatott Mlađan Dinkić pénzügyminiszter is, aki többek között ünnepélyesen átadta a Műszaki Iskola felújított sportcsarnokát, amire 12.500.000 dináros támogatást biztosított a kormány. Ugyanakkor dr. Korhecz Tamás, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke 400.000 dináros támogatást hozott Adára, amit a Vadvirág HK épületének rendbe hozására fordítanak. Ugyanennyivel járul hozzá az önkormányzat is, így 800.000 dinárral rendelkezhet a Vadvirág. A tiszai híddal kapcsolatban a polgármester kijelentette, hogy minden idevágó terv elkészült, megvan a pontos lokáció is a híd felépítésére, és ha minden a tervezett ütemben halad, akár szeptember elsején már megkezdődhetnek az építkezési munkálatok. A híddal kapcsolatos projektum július 2-án az ünnepi ülésen lesz prezentálva. Ami jelentős a község számára: továbbra is marad a községi bíróság Adán. Továbbá, megbeszéléseket folytatott a belügyminiszterrel egy a mai kornak és követelménynek megfelelő új rendőrállomás építését illetően. Egy 1300 m2-es épületről lenne szó, ahol a tűzoltóság is helyet kapna. Az önkormányzatnak csak a megfelelő lokációt kell biztosítani, az építkezést teljes egészében a Belügyminisztérium pénzelné. Továbbá, kiemelte a helyi közösségek működését, amit igen eredményesnek minősített, majd elmondta, hogy biztonsági szolgálatot állíttatott fel, kamerákkal ellátva, az alkalmazottak biztonsága érdekében. A munkássport-olimpia előkészületeiről Micsiz József számolt be, mintegy 4000 sportolót és kísérőt várnak Adára. Ennek szellemében már nagyban folynak a munkálatok a sportpályák renoválása céljából, de munkaakciókat is szerveznek, melyekkel jelentősen csökkentik a kiadásokat. Eddig egy-egy akció volt Adán és Moholon, összesen 330 résztvevővel, ami közel 1.000.000 dináros megtakarítást jelent eddig. A tiszai árvízzel kapcsolatban, az elvégzett akciókról és tevékenységről Beretka Károly számolt be.
    Az ülés folytatásában a képviselők még négy új napirendi ponttal bővítették ki a prezentált napirendet, majd áttértek megvitatásukra. Elsőként a községi költségvetés 2005-ös évre vonatkozó zárszámadását vitatták meg majd a 2006-os évre szóló költségvetés  módozatát, melyeket rövidebb vita után egyhangúlag elfogadtak. Ezen az ülésen fogadták el a község stratégiai fejlesztéséről szóló határozatot, azzal, hogy ez a fejlesztési stratégia még ezentúl is változtatható, újabb elemek, ötletek építhetők be. Ennek a fontos okmánynak az elfogadása nagy jelentőséggel bír, mert tartalmazza községünk fejlesztésének minden részletét. Megvitatásra került továbbá a Standard KK 2005. évi munkájáról szóló jelentés, mint ahogy az önkormányzat szakszolgálatának részletes jelentése, valamint az ADICA Üdültetési Közvállalat jelentése is. Mindezt a képviselők vita nélkül elfogadták. Mivel az egészségház igazgatójának lejárt a négy éves megbízatási ideje, az Igazgatóbizottság pályázatot írt ki, amire egyetlen érdekelt jelentkezett: dr. Tóth Barna Elvira, így a képviselő testület dr. Tóth Barna Elvirát nevezte ki az Egészségház igazgatójává újabb négy éves megbízatási időre. Jóváhagyták továbbá az Adica 2006-os évre szóló árjegyzékét, melynek értelmében 9,3%-os emeléssel a belépőjegyek ára így alakul: idényjegy felnőtteknek: 2405 din., gyermekeknek, nyugdíjasoknak: 1748. A havi bérlet felnőtteknek júniusra, júliusra 938 din. Augusztusra 655 din. A gyermekek és a nyugdíjasok ugyanerre az időszakra 765, illetve 437 dinárt fizetnek. A napi belépő felnőtteknek 98, din. Gyermekeknek, nyugdíjasoknak 76 dinár, míg a csoportos látogatás (legalább 20 fő) fejenként 66 dinár. A kerékpár megőrzése 20 dinárba kerül. Az ülés végén tiltakozó határozatot fogadott el a testület a TV előfizetési rendszer ellen, amit továbbítanak az illetékesek felé.

Vastag. János

jun 2006.

Naslovna strana
Konferencija o lokalnom održivom razvoju u Somboru
Program Dana opštine Ada
Ostvarljivi planovi
Folk festival u Pefkohoriju (Grčka)
Molski dobošar
Alkohol
Vesti iz policije
Radna akcija u Molu
Takmičenje poštanskih radnika
Impresum


Design by VA