Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. június

Címoldal
A tények és a valóság
Képes krónika
Ada község napjának programja
Szeptemberben elkezdődhet a híd építése
Támogatás a városháza átépítésére
Inárcsi falunap, 2006.
Megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör épülete
Tavaszi Vadvirág-fesztivál
Bécsi kincsek
A II. Helyi Közösségből
Új kút Törökfaluban
Pünkösdi népszokások
Első lépések a siker felé
Fiatalok a rák ellen
Derülátóan nézni a jövőt!
Akit moholiként tisztelünk
Színvonalas előadás
A Kőketánc jubilált
Közlekedési verseny
Nyelvi figyelő
Törvény az egyházakról
TŰZ  - evangelizáció Adán
Fogadás a községi elnöknél
Alkohol-ügy
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Elismerés az aktivistáknak
A mángold
Kirakat
Fiatalok írják
Megemlékezés
Köszönetnyilvánítás
Felhívás
Munkaakció Moholon
Postás sporttalálkozó
Gratulálunk!
Elismerések, minek az?
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Adai elsőáldozók 2006-ban
Tarka oldal
Impresszum

A KŐKETÁNC JUBILÁLT

    Az idén már tizedszer tartották meg június harmadikán Óbecsén az általános iskolások énekes nép gyermekjáték- és néptáncversenyét. Most is, mint mindig a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színháztermében került sor a rendezvényre. A mellette lévő Petőfi Sándor iskolában öltöztek át a tanulók.
    Hogy minden évben megszervezhetik a vetélkedőt, nemcsak a szervezőknek, Ricz Róbertnek, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnökének, valamint a segítőtársainak jár köszönet, hanem az anyagi támogatóknak is. Megérdemlik, hogy itt álljon a nevük: Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, Nemzeti Kulturális Alap, Oktatási Minisztérium Budapest, Dániel Print (Újvidék), Hofy Cuki (Temerin).
    A főszervező, Szabó Gabriella, aki egyben e vetélkedő megálmodója is, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete zenei szakosztályának elnöke, néptánc-oktató köszöntőbeszédében elmondta, hogy idén is nagy az érdeklődés a vetélkedő iránt, a 46 bejelentett csoport közül nem sok hiányzik. Szabadkától Torontálvásárhelyig eljöttek a néptánc imádói, művelői. Úgy hogy 1100 diák táncolt szombaton reggel 9 órától délután ötig.
    A zsűri tagjai: Bodor Anikó néprajzkutató, Mihó Erika és Tóth Zoltán néptánc pedagógusok Kalocsáról.
    Szokták mondani vetélkedőkön, hogy nehéz dolga van a bíráló bizottságnak. Hát most tényleg nehéz dolguk volt! Öt kategóriában a következő döntést hozták:
    I. Népi gyermekjátékok: 1. a zentai Barkóca csoport, valamint a csókai Jovan Popović Általános Iskola csoportja, 2. A törökbecsei Kópé gyermekcsoport, 3. az óbecsei Pántlika csoport
    II. Alsós néptánccsoportok: 1. a topolyai Tátika táncegyüttes, 2. A kishegyesi Garagulya együttes, 2. a horgosi Ficánka csoport, 3. a péterrévei Aprócskák táncegyüttes
    III. Felsős néptánccsoportok: 1. a zentai Pitypang csoport és a szabadkai Figurás csoport, 2. a kishegyesi Krajcárka csoport, 2. a törökbecsei Csibész együttes
    IV. Vegyes néptánccsoportok:  1. Az adai Pipacs táncegyüttes, a kanizsai Csillagfürt táncegyüttes és az óbecsei Kiscimbora táncegyüttes, 3. a kúlai Kankalin táncegyüttes,  3. a csókai Ciróka táncegyüttes
    Szólótánc: 1. a zentai Szögi Miklós, 2. Cseszák Zsombor és Szerda Balázs, 3. Fábián  Szebasztián.
     No, nehogy azt higgyük, hogy megállás nélkül táncoltak a csoportok! Pihenésre is szüksége volt a zsűrinek, vagyis egy órakor szünetet tartottak. Mivel a szemben lévő Petőfi iskolában öltöztek át a csoportok, ott beszélgettem el az adai diákokkal. Valamikor télen találkoztunk, mikor a legjobb kistudósítókkal beszélgetem el Adán. Megörültünk egymásnak, s mondtam is nekik, nemcsak szorgalmas kistudósítók, hanem nagyon szépen is táncolnak! Igaz, akkor még nem tudtuk, hogy elsők lesznek. Beszélgető társaim: Fehér Orsolya, Solymosi Melitta, Raffai Éva, Borsos Brigitta és Noémi, Juhász Éva, Kőrösi Balázs és Fehér Perta szinte mindannyian 4–5 éve táncolnak a Pipacs táncegyüttesben, s nagyon szeretnek táncolni.
    - Nagyon jó érzés jó eredményt elérni – mondta az ötödikes Orsolya -, s egyszer már 3. helyezést értünk el a Kőketáncon, meg Szegeden a Gyermek és Ifjúsági Országos Néptánc fesztiválon bejutottunk a legjobbak közé. Mi szívvel, lélekkel táncolunk, mert nagyon szeretjük a néptáncot.
    - A csoportban nagyon megszerettük egymást – fűzte hozzá a szintén ötödikes Melitta -, jó együtt lenni, jó a társaság. Még sokáig szeretnék így együtt táncolni, és sok szép eredményt elérni.
    - Bemutatjuk a népi hagyományainkat – tette hozzá az ötödikes Éva -, mert ápolni kell a hagyományt. Ha felnövök, a gyerekeimnek is szeretném átadni, hogy ők is tanulják meg ezeket a szép néptáncokat, amelyeket mi is tudunk.
    - A nyáron Adán lesz a Vadvirág tábor – mesélték a Boros testvérek: a hatodikos Brigitta és a negyedikes Noémi -, s idén újra megyünk. Az egy hétig tartó táborban mindig megtanulunk egyféle táncot. Tavaly a somogyi táncokat sajátítottuk el.
    - Sokat gyakoroltunk erre a versenyre - mondta a negyedikes Éva, hetente kétszer jöttünk össze.
    - Mi nagyon megbarátkoztunk a csoportban - dicsekedte Balázs -, még a majálist is együtt töltöttük. 
    - Én is nagyon szeretek táncolni – fejezte be a beszélgetésünket a hatodikos Petra -, sok barátnőre leltem a csoportban, s ha győzünk, nagy bulit csapunk. Bízom abban, hogy első három helyezés közül egyet megszerzünk. Különben a részvétel a fontos!
    Jól mondta Petra, fontos a részvétel!
    A szervezők gondoskodtak arról, hogy mindenki vigyen haza valami ajándékot: minden csoport könyvjutalmat és CD-t, a győztesek díszoklevelet kaptak.
    Ajándék a tánc öröme is, amellyel a versenyzők leptek meg minket, a közönséget. Joggal kaptak tapsot cserébe. Úgy éreztük, szemükben csillogott a boldogság, a siker fénye. Mert az is siker, ha jól eltáncolták a megtanult táncot! Azt mondhatjuk, a szombaton föllépő gyerekek ügyesek. és nagyon tehetségesek! Gratulálunk! Jövőre újra találkozunk!

Koncz (Pósa) Erzsébet

jun 2006.

Naslovna strana
Konferencija o lokalnom održivom razvoju u Somboru
Program Dana opštine Ada
Ostvarljivi planovi
Folk festival u Pefkohoriju (Grčka)
Molski dobošar
Alkohol
Vesti iz policije
Radna akcija u Molu
Takmičenje poštanskih radnika
Impresum


Design by VA