Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. június

Címoldal
A tények és a valóság
Képes krónika
Ada község napjának programja
Szeptemberben elkezdődhet a híd építése
Támogatás a városháza átépítésére
Inárcsi falunap, 2006.
Megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör épülete
Tavaszi Vadvirág-fesztivál
Bécsi kincsek
A II. Helyi Közösségből
Új kút Törökfaluban
Pünkösdi népszokások
Első lépések a siker felé
Fiatalok a rák ellen
Derülátóan nézni a jövőt!
Akit moholiként tisztelünk
Színvonalas előadás
A Kőketánc jubilált
Közlekedési verseny
Nyelvi figyelő
Törvény az egyházakról
TŰZ  - evangelizáció Adán
Fogadás a községi elnöknél
Alkohol-ügy
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Elismerés az aktivistáknak
A mángold
Kirakat
Fiatalok írják
Megemlékezés
Köszönetnyilvánítás
Felhívás
Munkaakció Moholon
Postás sporttalálkozó
Gratulálunk!
Elismerések, minek az?
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Adai elsőáldozók 2006-ban
Tarka oldal
Impresszum

KONFERENCIJA  O LOKALNOM ODRŽIVOM RAZVOJU U SOMBORU

    U okviru aktivnosti SKGO (Stalna konferencija gradova i opština) je održana dvodnevna konferencija, 30. i 31. maja, o lokalnom održivom razvoju čiji je domaćin bio SOMBOR. Konferenciju je svečano otvorio u Narodnom pozorištu, predsednik republike Srbije, Boris Tadić nakon čega je otvorio i Sajam 9 opština na Trgu Svetog Trojstva.
    - Mi danas moramo vrlo brižljivo da isplaniramo razvoj našeg društva u narednim godinama. Važno da plan bude državni, da bude formiran i lokalno a istovremeno bude integrisan svaki daroviti i sposoban pojedinac koji može svojom aktivnošću doprineti blagostanju svakog građanina ovog društva. Pojedinac ima posebnu odgovornost - sumirao je u svojoj završnoj reči predsednik Tadić.
    Na konferenciji je istaknuto da je opština Ada treća opština u Srbiji koja je izradila Strategiju održivog razvoja posle Prijepolja i Zrenjanina.
    U okviru svog štanda opština Ada je prikazala samu opštinu kroz jedan vodič i multimedijalnu prezentaciju i Strategiju održivog razvoja.
    Opština Ada aktivno učestvuje u radu SKGO (Stalna konferencija gradova i opština) između ostalog u radu mreže Koalicija LOKALNE AGENDE 21.
    Članice koalicije su Sombor, Smederevska Palanka, Prokuplje, Koceljeva, Bečej, a pridruženi članovi su Ada, Varvarin, Paraćin i Prijepolje.
    Cilj koalicije je jačanje kapaciteta za održivi razvoj u lokalnim zajednicama iz čega proističe podrška pilot opštinama u izradi lokalne strategije održivog razvoja.
    Članice mreže razmenjuju informacije, zajednički će konkurisati na nekim konkursima, zajednički istupati prema centralnim vlastima, širiti ideje LA21 prema ostalim opštinama i prezentovati primere dobre prakse u strateškom planiranju. Sledeći bitan cilj je stvaranje novih mreža i njihovo horizontalno i vertikalno povezivanje na planu održivog razvoja i zaštite životne sredine.
    Opština Ada je uvrštena u mrežu zahvaljujući činjenici da je izrada Strategije razvoja opštine Ada bila već 2005. godine u završnoj fazi, odnosno sada je to zvanični dokument razvoja, usvojen od strane SO Ada.
    Na ovaj način samo je potvrđena činjenica da se naša opština na pravi način  uključuje u sve bitne mreže, koje se bave razvojnim problemima lokalnih zajednica, a samim tim omogućena nam je primena pozitivnih i uspešnih praksi, koje su svoje rezultate valorizovale u efikasnim i ojačanim kapacitetima iz pomenute oblasti.

Služba protokola
Gavrilović Danijela

jun 2006.

Naslovna strana
Konferencija o lokalnom održivom razvoju u Somboru
Program Dana opštine Ada
Ostvarljivi planovi
Folk festival u Pefkohoriju (Grčka)
Molski dobošar
Alkohol
Vesti iz policije
Radna akcija u Molu
Takmičenje poštanskih radnika
Impresum


Design by VA