Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. június

Címoldal
A tények és a valóság
Képes krónika
Ada község napjának programja
Szeptemberben elkezdődhet a híd építése
Támogatás a városháza átépítésére
Inárcsi falunap, 2006.
Megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör épülete
Tavaszi Vadvirág-fesztivál
Bécsi kincsek
A II. Helyi Közösségből
Új kút Törökfaluban
Pünkösdi népszokások
Első lépések a siker felé
Fiatalok a rák ellen
Derülátóan nézni a jövőt!
Akit moholiként tisztelünk
Színvonalas előadás
A Kőketánc jubilált
Közlekedési verseny
Nyelvi figyelő
Törvény az egyházakról
TŰZ  - evangelizáció Adán
Fogadás a községi elnöknél
Alkohol-ügy
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Elismerés az aktivistáknak
A mángold
Kirakat
Fiatalok írják
Megemlékezés
Köszönetnyilvánítás
Felhívás
Munkaakció Moholon
Postás sporttalálkozó
Gratulálunk!
Elismerések, minek az?
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Adai elsőáldozók 2006-ban
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
A biogazda és a biotermék

    A XX. század vége felé jelent meg az a fogalom, amelyet a biogazda szó hordoz. Olyan személyről van szó, aki műtrágya, permetezőszer, gyomirtó és más vegyszer nélkül termeszt haszonnövényeket, illetőleg mesterséges tápanyagok, táplálék-kiegészítők nélkül tenyészt háziállatokat.
    Az utóbbi időben számos vizsgálat igazolta, hogy a növényvédő szerek, műtrágyák túlzott használata a talaj élővilágának elszegényedéséhez, tápanyagkészletének kimerüléséhez vezethet, sok esetben pedig az emberi egészséget is károsítja. A kedvezőtlen folyamatok megállításának leghatékonyabb eszköze a világszerte hódító biogazdálkodás. A biogazda vagy biogazdálkodó megőrzi a talaj természetes szerkezetét és termőképességét, a vegyszerek kiiktatásával pedig megóvja az élővilágot veszélyes lebomlási termékeiktől. A károkozók elleni védekezést mesterséges anyagok és eljárások helyett a természetre bízza. A biogazdaságokban átlagosan 15-20 százalékkal kisebbek ugyan a terméseredmények, viszont nő a növények és a haszonállatok természetes ellenálló képessége, sok és jó minőségű humusz képződik, a termények jobb minőségűek, mikroelemekben gazdagok lesznek. Bár sokan egyszerűen a vegyszermentes termelési móddal azonosítják, a biogazdálkodás ennél sokkal többet jelent. Az óriási károkkal járó intenzív mezőgazdasági termeléssel szemben önmagában ez már aktív környezetvédelem.
    A biogazdálkodás eredménye a biotermék. Mivel a vegyszereket nem tartalmazó biotermékekhez kevesebb adalékanyagot kell használni, a feldolgozott biotermékek is sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos eljárásokkal előállítottak. A feldolgozott bioélelmiszerek közt vannak szárított zöldségek és gyógynövények, borok, konzervek, befőttek, gyümölcs- és zöldség-sűrítmények, lekvárok, savanyított termékek, sajtok, ivólevek, saláták stb.. A bioállattartás is terjed. Az eljárás lényege, hogy az állatokat a természeteshez közeli módon tartják: minél tovább az anyja mellett, faszerkezetes, meleget sugárzó helyen, a lehető legkevesebb gyógyszeres kezeléssel, alapvető mozgásigényét kielégítve, természetes, lehetőleg biotakarmánnyal táplálva. Így megkímélik a hús és a tej minőségét hátrányosan befolyásoló különféle mesterséges szerektől, eljárásoktól.
    A biogazda, a biogazdálkodás és a biotermék szó esetében a bio- előtag voltaképpen a szokásostól eltérő szerephez jut. Egyébként főleg a tudományos szóhasználatban alkalmazzák, az életfolyamatokkal kapcsolatos vagy a rájuk vonatkozó dolgok megnevezésében jut szerephez, és leginkább az élet főnevet vagy az élő melléknevet helyettesíti. A szóban forgó szavakban esetleg a természet főnév vagy a természetes melléknév képzelhető el: természetgazda, természetes gazdálkodás, természetes termék, persze itt nem szükségszerű a bio- magyarítása.

Molnár Csikós László

jun 2006.

Naslovna strana
Konferencija o lokalnom održivom razvoju u Somboru
Program Dana opštine Ada
Ostvarljivi planovi
Folk festival u Pefkohoriju (Grčka)
Molski dobošar
Alkohol
Vesti iz policije
Radna akcija u Molu
Takmičenje poštanskih radnika
Impresum


Design by VA