Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2005. december

Címoldal
Hogy minden nap kis karácsony legyen
Újév, Újév, újesztendő...
Karácsonyi köszöntő
Elfogadták a 2006. évi költségvetést
Korszerű számítógép a Körkép szerkesztőségének
Adán megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete
A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Alapítvány
Megőrizni és ápolni anyanyelvünket
Karácsonyi varázs
Nekik is van hely a Nap alatt
A tanácsülésen hallottuk
A fejlődés mellett szavaztak a polgárok
Előadássorozat a helyi önkormányzatokról
Állásbörzét tartottak Adán
Átadták a felújított tornatermeket Adán
Jótékonysági bál Törökfalun
A tájékoztatási eszközök szerepe a többnemzetiségű közösségekben
Esélyegyenlőség az Európai Unióban
Egy kicsit dicsekedjünk is…
Több mint harminc éve egy fedél alatt a kedvencekkel
Vadásztalálkozó
Egészségünk érdekében
Pártba tömörülnek a környezetvédők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek, események
Zöld levél
Vidékünk páratlan termékei
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Nomen est omen

    A természeti népeknél fontos szerepe volt a névadásnak, először csak ösztönszerűen, később azonban egyre tudatosabban választottak nevet az újszülötteknek, ugyanis azt tartották, hogy a névadás valójában lélekadás, és a kisgyermek sorsát meghatározza az, hogy miként szólítják.
    A választott nevek aztán az idő múlásával, a divat változásával alakultak, újak keletkeztek, és régiek tűntek el. Ma már senkit sem keresztelnek Levédinek, Bódugnak, Csantának vagy akár Küsidnek, és ez érthető is, hiszen ahogy szokták mondani, az idő s az ízlés változik, és ez így van jól. Ennek a változásnak köszönhetően váltották fel néhány évtizede az Istvánokat, az Erzsébeteket, a Margitokat és a Jánosokat, az Andreák, a Tamások meg a Dórák, majd jöttek a Zsoltok, az Aniták meg a Krisztiánok. Ma már úgy tűnik, kifogytunk a nevekből, hiszen a több száz magyar vagy magyaros név között a mai szülők többsége már nem talál neki tetszőt és gyermekéhez illőt, ezért más népek neveiből választ, és ennek köszönhetően megszülettek a Kovács Samanthák, a Szabó Mike-ok, a Jessikák, az Elizabethek az Yvette-ek, de a televízióban éppen futó sorozatok hatására többen Rosalindák, Cassandrák, Esmeraldák esetleg Bobbyk lettek. S rémisztő, hogy ezután mi következhet. De érdemes elgondolkodni azon, hogy miért csak mi kölcsönzünk angol, francia, német vagy akár spanyol neveket, és a felsorolt nemzetiségű családok egyikében sem születnek Bélák, Csabák, Boglárkák? Nomen est omen, azaz a név intő jel, tartja a latin mondás, és nem is véletlenül, mert a név végigkísér egy egész életen át, és ennek alapján viszonyulunk magához az emberhez. Úgy gondolom, ha egy nép vagy nemzet elfordul saját neveitől az olyan, mintha megtagadná saját magát. Nem akarom ostorozni azokat a szülőket, akik „egzotikus” vagy „nyugatias” nevet választottak vagy választanak gyermekeiknek, csak azt szeretném, ha átgondolnák, hogy ezt miért is teszik, mert nem biztos, hogy az idegen név a gyermek könnyebb boldogulását szolgálja, s érdemes végiggondolni, megéri-e, hogy a nagyszülőknek, dédszülőknek hetekig tartson megjegyezni a kis unoka nevét? Megéri-e egy név által kapcsolódni egy olyan kultúrához, amit nem is ismerünk? Mert nem a név tesz különlegessé valakit, hanem az ember, aki a név mögött van.

Krizsán Mónika

decembar 2005.

Naslovna strana
Razmišljanja o velikom hrišćanskom prazniku Božiću
Usvojen je predlog budžeta za 2006. godinu
Poseta pokrajinskih funkcionera u Adi
Uloga medija u multietničkim zajednicama
Sastali su se stari lovci
Molski dobošar
Vesti iz policije
Akcije u saobraćaju
Novosti iz Zoo vrta
Impresum


Design by VA