Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2005. december

Címoldal
Hogy minden nap kis karácsony legyen
Újév, Újév, újesztendő...
Karácsonyi köszöntő
Elfogadták a 2006. évi költségvetést
Korszerű számítógép a Körkép szerkesztőségének
Adán megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete
A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Alapítvány
Megőrizni és ápolni anyanyelvünket
Karácsonyi varázs
Nekik is van hely a Nap alatt
A tanácsülésen hallottuk
A fejlődés mellett szavaztak a polgárok
Előadássorozat a helyi önkormányzatokról
Állásbörzét tartottak Adán
Átadták a felújított tornatermeket Adán
Jótékonysági bál Törökfalun
A tájékoztatási eszközök szerepe a többnemzetiségű közösségekben
Esélyegyenlőség az Európai Unióban
Egy kicsit dicsekedjünk is…
Több mint harminc éve egy fedél alatt a kedvencekkel
Vadásztalálkozó
Egészségünk érdekében
Pártba tömörülnek a környezetvédők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek, események
Zöld levél
Vidékünk páratlan termékei
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Hírek, események

Északi tüzes nők

    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület szervezésében november 16-án egy igen színvonalas előadás szem- és fültanúi lehettünk, amikor a zentai TÉRZENE irodalmi és művészeti társaság tagjai – Miskei Edina, Molnár Emese, Döme Zoltán, és Vicei Károly író, rendező „Északi tüzes nők” címmel Strindberg szerelmi kórélettanáról folytattak párbeszédet a szó igazi értelmében. Az előadást hallgatva megtudhattuk, hogy August Strindberg (1849-1912) svéd író művei 55 kötetben jelentek meg. Életműve egyetlen monumentális önéletrajz. „Költő vagyok, és nem helyeslem, ha egy költő próféta vagy politikus akar lenni” – vallotta.
    A továbbiakban megismerhettük Strindberg zaklatott lelkivilágát, a nőkhöz, majd később a feleségéhez való viszonyát, és hogy rögeszméje volt a nemek közötti konfliktus. Mindezt az előadók Vicei Károllyal az élén, valóságszerűen, jól érzékelhetően élvezetesen adták elő.

Bálizs Géza

Zsidók látogatása Adán

    November közepén mintegy 30 főnyi ortodox zsidó tett látogatást az adai zsidótemetőben. A szertartás majd egy óráig tartott Prager Jakab főrabbi sírjánál. Ugyanezen a síron egy 1914-ben készült emléktábla található a zsidó hitközség akkor elöljáróinak névjegyzékével.
    A szertartás után a csoport megtekintette azt a helyet, ahol valaha az impozáns zsinagóga állt. Ma egy emléktábla hirdeti valamikori létét a helyén épült lakótömb falán.

    A későbbiek során megtudtuk, hogy a csoport Izraelből érkezett Magyarországra, Dorogon szálltak meg, és onnan járták be Magyarország-szerte a zsidó emlékhelyeket (temetők, zsinagógák stb.). Így Adára is átjöttek az említett főrabbi sírjához. Itt tartózkodásuk nem volt több két óránál.
    A látogatás összefüggésbe hozható az Európai Zsidó Kongresszus párizsi székhelyén júliusban megtartott közgyűlésén hozott határozatával, miszerint tervbe vették több európai ország, így a Szerbia és Montenegró területén található hitközségek, emlékhelyek meglátogatását.
    A látogatás kizárólag magánjellegű volt.

V. J.

A forgalom biztonságáért

    November folyamán öt akciót hajtott végre az adai közlekedési rendőrség. Az akciók célja a járművek műszaki állapotának, a sebesség, a szabálytalan előzés és nem utolsó sorban a vezetők ellenőrzése volt. Az akciók során, melyeket a hónap különböző napjain tartottak, összesen 350 járművet néztek át illetve figyeltek meg. Ennek eredményeként 32 szabálysértést állapítottak meg, melyből 25 a könnyebb, 7 pedig a súlyosabb kategóriába tartozik.
    Külön ki kell emelni azt az akciót, amelyet a rendőrség a Szerbiai Motoros Szövetséggel, valamint a Műszaki Ellenőrzések Tömörülésével közösen tartott november 7-e és 11-e között. Ennek az akciónak megelőző-propaganda szerepe volt „Kifogástalan jármű – biztonságos vezetés” elnevezéssel. A műszakilag hibás járműveket ellenőrzésre utalták, ahol ingyenesen nézték át a gépkocsikat. Az akció folyamán 136 gépjárművet ellenőriztek a rendőrök.

-g-s

Az Európai Kulturális Örökség rendezvénysorozat zárónapján

    Ada az idén másodszor kapcsolódott be ebbe a jelentős rendezvénysorozatba, mely különböző témákat dolgozott fel. Áprilisban volt a megnyitó műsor, míg november 22-én a záró rendezvény. Az idei téma a FÖLD volt. A rendezvénysorozat kezdetén, többek között egy fotópályázatot is meghirdettek, ezeen Zaj Róbert fotója továbbjutott.
    A zárónapon „Az én városom Európában” címmel került sor arra a kiállításra a Szarvas Gábor könyvtár kiállítótermében, amelyen az óvodások és az általános iskolások állították ki munkáikat: rajzokat, festményeket, kerámia- és agyagmunkákat, bábukat, és fotókat. A kiállítás Barna Kolozsi Valéria, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, rövid beszédében rámutatott a rendezvénysorozat fontosságára, humánus jellegére, az emberek egymáshoz való közeledésének fontosságára, hangsúlyozva az emberek békés együttélésének fontosságát.

Bálizs Géza

 

decembar 2005.

Naslovna strana
Razmišljanja o velikom hrišćanskom prazniku Božiću
Usvojen je predlog budžeta za 2006. godinu
Poseta pokrajinskih funkcionera u Adi
Uloga medija u multietničkim zajednicama
Sastali su se stari lovci
Molski dobošar
Vesti iz policije
Akcije u saobraćaju
Novosti iz Zoo vrta
Impresum


Design by VA